سرطان سینه در مردان
بلاگ

سرطان سینه در مردان چگونه است؟ + علائم، راه‌های تشخیص و درمان

تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۴۰۲ آخرین بروز رسانی مقاله: 30 تیر 1403 89 بازدید 0 نظر

درست یا غلط، خیلی از کارها، تفریحات یا حتی ویژگی‌های شخصیتی به جنسیت خاصی نسبت داده می‌شوند و اولین پاسخی که در این زمینه دریافت می‌شود، معمولا این جمله است که “جنسیت زده نباشید!”. این نسبت دادن به جنسیت خاص، در حوزه پزشکی و به ویژه سرطان نیز به چشم می‌خورد. بسیاری از افراد به اشتباه تصور می‌کنند که تنها خانم‌ها امکان ابتلا به سرطان سینه را دارند؛ اما متاسفانه باید اعلام کنیم این طور نیست و امکان ابتلا به سرطان سینه در مردان نیز وجود دارد.

شناخت این بیماری و آشنایی با روش‌های درمان آن می‌تواند در مرحله اول باعث جلوگیری از سرطان سینه و در ادامه، منجر به درمان سریع‌تر گردد. از این رو لازم است که اطلاعات کامل‌تری درباره سرطان سینه در مردان، علائم و روش‌های درمان آن بدانید تا در صورت بروز هر مشکلی، سریعاً برای رفع آن اقدام نمایید.

علائم سرطان سینه در مردان

علائم سرطان سینه در مردان

در پاسخ به سوال « سرطان سینه در مردان چه علائمی دارد؟» باید بگوییم که ممکن است به صورت‌های مختلفی ظاهر شود و علائم متنوعی هم داشته باشد. با این حال چند نشانه عمومی‌تر وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم:

  1. توده در سینه: لمس یک توده بدون درد یا ضخیم‌شده در بافت سینه، اغلب درست زیر نوک سینه.
  2. تغییرات در پوست سینه: فرورفتگی، چروکیدگی، قرمزی یا پوسته‌پوسته شدن پوست سینه.
  3. تغییرات در نوک پستان: ترشح از نوک پستان، زخم یا راش روی نوک پستان که از بین نمی‌رود.
  4. تغییرات در اندازه یا شکل سینه: تغییرات در اندازه یا شکل سینه مانند افزایش تدریجی یا ناگهانی اندازه آن، شکل نامنظم توده در وسط سینه تا زیر بغل.
  5. ترشحات پستان: ترشحات نوک پستان، مثلاً شفاف یا خونی.
  6. توده در زیر بغل: توده در زیر بغل که ممکن است قابل لمس باشد.
  7. درد: درد در در نواحی مختلف سینه، نوک پستان یا حتی در استخوان‌های اطراف سینه.
  8. تغییرات عمومی: خستگی، کاهش وزن بدون دلیل، تنگی نفس، درد استخوان، زردی پوست یا زردی، احساس بیماری و ضعف عمومی.

توجه داشته باشید که علائم سرطان سینه بسیار متنوع است و هر یک از این موارد ممکن است ناشی از دلایل دیگر نیز باشند. با این حال، در صورت بروز هر یک از این نشانه‌ها، مهم است که به سرعت به پزشک مراجعه کنید تا ارزیابی و تشخیص دقیق انجام شود.

تشخیص سرطان سینه در مردان

تشخیص سرطان سینه در مردان

برای تشخیص سرطان سینه در مردان، پزشک از یک سری تست‌ها و روش‌های مختلف استفاده می‌کند که به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات بیشتر درباره سرطان، تعیین نوع و ارزیابی میزان گسترش آن به مناطق دیگر بدن انجام می‌شوند. در صورتی که علائم مشکوک به سرطان سینه وجود داشته باشند یا پزشک متخصص در معاینات اولیه تشخیص دهد، تست‌های زیر باید اجرا شوند:

  1. معاینه فیزیکی پستان: پزشک از نوک انگشتان خود برای بررسی سینه‌ها و نواحی اطراف استفاده می‌کند تا ناحیه‌های مشکوک یا تغییرات را شناسایی کند.
  2. ماموگرافی: این یک تصویر رادیولوژیک از بافت پستان است که نشان می‌دهد آیا توده یا نشانگان مشکوکی وجود دارد یا نه.
  3. سونوگرافی: از امواج صوتی برای تصویربرداری از بافت پستان استفاده می‌شود تا توده‌ها و تغییرات مشکوک بهتر شناسایی شوند.
  4. بیوپسی (نمونه‌برداری): در این روش، نمونه‌هایی از بافت مشکوک از طریق یک سوزن یا جراحی کوچک برداشته می‌شوند تا در آزمایشگاه تخصصی، بررسی گردند. این روش معمولاً امکان تشخیص نهایی سرطان را فراهم می‌کند.

پس از تشخیص سرطان سینه، پزشک ممکن است تست‌های تکمیلی بیشتری را توصیه کند:

  • ام‌آرآی (MRI) سینه: یکی از روش‌های تصویربرداری از بافت سینه، MRI است که بسته به شرایط می‌تواند استفاده شود.
  • آزمایش تومور مارکرهای سرطان در خون: بررسی خون برای تومور مارکرهای خاص سرطان که می‌تواند به تشخیص و پیش‌بینی میزان پیشروی بیماری کمک کند.
  • عکس ساده (گرافی ساده) از قفسه سینه: بررسی عکس ساده از سینه به منظور ارزیابی گسترش سرطان در مناطق اطراف.
  • اسکن استخوان، سی‌تی (CT) اسکن، و پِت اسکن (PET): این تست‌ها ممکن است برای ارزیابی پیشروی سرطان و رسیدن به سایر اندام‌ها و استخوان‌ها مورد استفاده قرار گیرند.

پس از تشخیص بیماری، نوبت به مراحل درمان سرطان سینه می‌رسد که در مردان به طور کلی شامل جراحی، پرتو درمانی (رادیوتراپی) و شیمی درمانی می‌شود. انجام معاینات و تشخیص صحیح در مراحل اولیه بسیار مهم است تا واکنش بهتری به درمان را شاهد باشیم.

مراحل سرطان سینه در آقایان

مراحل سرطان سینه در آقایان

با اینکه این بیماری در مردان نسبت به زنان کمتر شایع است، اما مرحله‌بندی سرطان سینه در مردان مشابه با زنان است:

مرحله صفر

معمولاً به عنوان intraductal carcinoma یا سرطان داخل لوله‌ای شناخته می‌شود. در این مرحله، سرطان از مجاری لنفاوی فراتر نرفته و در قسمت‌های دیگر بدن پخش نشده است.

مرحله 1

قطر تومور حدود 2 سانتی‌متر یا کمتر بوده و هنوز به گره‌های لنفاوی و دیگر قسمت‌های نرسیده است.

مرحله 2

این مرحله با عنوان سرطان سینه تهاجمی، به دو دسته تقسیم می‌شود؛ دسته اول شامل تومورهایی با قطر کمتر از 2 سانتی‌متر که به گره‌های لنفاوی زیر بغل رسیده‌اند یا تومورهایی با اندازه بین 2 تا 5 سانتی‌متر که هنوز گره‌های لنفاوی زیر بغل را درگیر نکرده‌اند. دسته دوم شامل تومورهای بزرگ‌تر از 5 سانتی‌متر می‌شود که احتمالاً گره‌های لنفاوی را درگیر کرده‌اند.

مرحله 3

این مرحله، نوع پیشرفته از سرطان سینه است که تومور بافت‌هایی مثل پوست، قفسه سینه یا گره‌های لنفاوی در داخل قفسه سینه را درگیر کرده است.

مرحله 4

در این مرحله، بیماری به سایر اعضای بدن نیز رسیده و اصطلاحا سرطان سینه متاستاتیک شده است. این گستردگی شامل وجود تومور در استخوان‌ها، شش‌ها، کبد یا حتی مغز نیز می‌شود.

درهرصورت، تشخیص و درمان مراحل سرطان سینه در مردان، نیازمند مراجعه به پزشکان متخصص است تا برنامه درمانی مناسب مانند جراحی، شیمی‌درمانی، پرتو درمانی (رادیوتراپی) و در موارد متاستاتیک، درمان‌های هدفمند اجرایی گردد.

عوامل خطر سرطان سینه در مردان

عوامل خطر سرطان سینه در مردان
  1. قرار گرفتن در معرض پرتوها: مردانی که تحت تأثیر اشعه‌های یونیزه قرار گرفته‌اند، احتمال بروز سرطان سینه در آن‌ها بیشتر است.
  2. سطح بالای استروژن: سطح بالای استروژن در بدن، به ویژه در مواردی که باعث رشد و بزرگ شدن غیر عادی سینه‌ها می‌شود (ژنیکوماستیا)، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه در مردان را افزایش دهد؛ چراکه این بیماری معمولاً گیرنده استروژن مثبت است.
  3. سن: با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان سینه در مردان افزایش می‌یابد و این بیماری به طور معمول در سنین بالاتر تشخیص داده می‌شود.
  4. سابقه خانوادگی: اگر در خانواده شما فردی مبتلا به سرطان سینه در مردان باشد، احتمال ابتلا به این بیماری برای سایر اعضای خانواده نیز بیشتر خواهد بود.
  5. جهش‌های ژنتیکی: مردانی که جهش‌های ژنتیکی خاصی را از خانواده خود به ارث می‌برند، امکان ابتلا به سرطان سینه در آن‌ها بیشتر است.
  6. قرارگیری در معرض تشعشع: سابقه پرتو درمانی در قفسه سینه نیز می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه در مردان را افزایش دهد.
  7. بیماری‌های کبدی: برخی شرایط مانند سیروز کبدی ممکن است باعث افزایش هورمون‌های زنانه و کاهش هورمون‌های مردانه شده و خطر ابتلا به سرطان سینه در مردان را افزایش دهد.
  8. چاقی: داشتن وزن اضافی با افزایش سطح استروژن در بدن مرتبط است که نتیجه آن، خطر ابتلا به سرطان سینه می‌باشد.
  9. بیماری بیضه یا جراحی: داشتن بیضه‌های ملتهب یا جراحی برداشتن بیضه (ارکیکتومی) ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
  10. عوارض هورمون درمانی: استفاده از هورمون درمانی برای برخی بیماری‌ها مانند سرطان پروستات یا مصرف داروهای حاوی استروژن (مانند آمپول‌های بدنسازی) نیز احتمال ایجاد تومور را زیاد می‌کند.

سرطان سینه در مردان از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به سرطان سینه در مردان

سرطان سینه در مردان عمدتاً در سنین بالا و در افراد بالای 60 سال سن تشخیص داده می‌شود. با این حال، ممکن است در مردان جوان‌تر نیز دیده شود. هرچند دقیقاً مشخص نیست که چگونه انواع سرطان سینه در مردان شکل می‌گیرد، اما برخی عوامل ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند که افزایش سن به عنوان یکی از عوامل اصلی خطر محسوب می‌شود.

همچنین قرار گرفتن در محیط‌های کاری با دمای بالا مانند کارخانه‌های خودروسازی و کوره‌های آجرپزی نیز می‌تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. در نهایت، در صورت مشاهده هرگونه تغییر یا توده در سینه، توصیه می‌شود که فوراً به پزشک مراجعه کرده و بررسی‌های لازم را انجام دهید.

درمان سرطان سینه در مردان

درمان سرطان سینه در مردان

روش‌های متنوعی برای درمان سرطان سینه در مردان وجود دارد که به طور عمده به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد. جراحی سرطان سینه یکی از گزینه‌های اصلی است که به دو صورت پستان‌برداری یا توده‌برداری صورت می‌گیرد. در جراحی مدل اول، پستان به همراه برخی از غدد لنفاوی و موارد دیگر برداشته می‌شود. این در حالی است که در جراحی توده‌برداری، تلاش می‌شود تنها توده سرطانی و مقدار کمی از بافت طبیعی از بین برود. پس از جراحی، ممکن است بیمار نیاز به پرتو درمانی سرطان سینه داشته باشد تا باقیمانده سلول‌های سرطانی نیز از بین برود.

علاوه بر جراحی و پرتو درمانی، گاهی اوقات از شیمی‌درمانی نیز برای نابودی سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. هورمون‌درمانی سرطان سینه نیز یکی از گزینه‌های پیش رو است که هدف آن مسدود کردن اثر هورمون‌هایی می‌باشد که به رشد سلول‌های سرطانی کمک می‌کنند. این درمان معمولاً با استافده از داروهای هومونی سرطان سینه در صورت وجود گیرنده‌های هورمون در سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

همچنین، درمان تارگت یا هدفمند (targeted therapy) و ایمونوتراپی نیز به‌عنوان روش‌های نوین در درمان سرطان سینه مردان مطرح هستند. این روش‌ها به صورت انتخابی روی سلول‌های سرطانی عمل کرده و تلاش می‌کنند تا به صورت خاصی آن‌ها را نابود کنند. با این حال، برنامه درمانی بر اساس مشخصات هر بیمار تنظیم می‌شود و ممکن است از ترکیب روش‌ها و داروهای مختلف برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده گردد.

کیست سینه در مردان

کیست سینه در مردان

کیست سینه در مردان عبارت است از توده‌هایی که در داخل سینه قرار گرفته و حاوی مایع یا هوا می‌باشد. این کیست‌ها اغلب بی‌خطر هستند و به شکل توده‌های نرم و قابل‌جابه‌جایی ظاهر می‌شوند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است کیست سینه در مردان باعث سفت شدن نوک پستان شود. همچنین، برخی از این کیست‌ها می‌توانند ناشی از تغییرات طبیعی در بافت سینه یا تغییرات هورمونی باشند.

اغلب این توده‌ها با گذر زمان به طور طبیعی از بین می‌روند و نیاز به درمان خاصی ندارند. در بعضی از موارد، اگر کیست سینه با علائمی همچون درد نوک پستان، توده سفت یا ترشح خونی همراه باشد، نیاز به ارزیابی دقیق توسط پزشک متخصص وجود دارد. تشخیص صحیح و بررسی علت این توده‌ها مهم است تا از خوش‌خیم یا بی‌خطر بودن آن‌ها اطمینان حاصل شود.

توده در سینه سمت چپ مردان

توده در سینه سمت چپ مردان

توده در سینه سمت چپ مردان معمولاً به عنوان یک توده سفت و بدون درد روی عضلات سینه یا در نزدیکی ناحیه نوک سینه ظاهر می‌شود. این توده‌ها معمولاً ناحیه سینه را درگیر کرده و اغلب به خودی خود از بین نمی‌روند. معمولاً برای تشخیص صحیح نیاز به تصویربرداری پزشکی و نمونه‌برداری سوزنی است.

درمان توده سفت در سینه متناسب با سابقه بیمار، نتیجه تست‌ها و تصاویر تخصصی مشخص می‌شود. اگر توده به علت عفونت باشد، تجویز آنتی‌بیوتیک از جمله راهکارهای احتمالی برای درمان مؤثر است. در مواردی که توده حاوی مایع (کیست سینه) و بزرگ یا دردناک باشد، ممکن است تخلیه مایع به عنوان راهکار درمانی موثر پیشنهاد شود.

برای توده‌هایی که به سرطان سینه در مردان مرتبط هستند، انجام جراحی، شیمی‌درمانی یا پرتو درمانی می‌توانند به عنوان گزینه‌های درمانی مطرح شوند. در هر صورت، تشخیص دقیق و تصمیمات قطعی باید توسط متخصص پرتودرمانی و شیمی درمانی انجام گردد.

غدد چربی در سینه مردان

چربی سینه یا ژنیکوماستی به تجمع بیش از حد چربی در اطراف بافت سینه اطلاق می‌شود که معمولاً به دلیل چاقی یا بیماری ژنیکوماستی رخ می‌دهد. این مورد یک بیماری شایع است و تقریباً نیمی از مردان در دوران نوسانات هورمونی مثل دوران تولد، بلوغ و پیری با آن درگیر می‌شوند.

چنین وضعیتی ممکن است باعث آویزان شدن سینه گردد و به دلیل تغییرات در تعادل هورمون‌های جنسی مردان به وجود آید. از دیگر عواملی که می‌توانند باعث ایجاد غدد چربی در سینه مردان شوند، داروهایی هستند که برای درمان بیماری‌های مختلف تجویز می‌شوند. از جمله این موارد می‌توان به داروهایی برای درمان بزرگی پروستات یا سرطان پروستات، داروهای HIV (ایدز)، داروهای ضداضطراب، داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای، آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای تخلیه‌کننده معده و متادون (مسکن قوی و ماده مخدر صنعتی برای مهار وابستگی شدید معتادان) اشاره کرد.

با توجه به اینکه سینه‌های بزرگ در مردان می‌توانند تأثیر منفی زیادی بر اعتماد به نفس آن‌ها بگذارند، راه‌حل‌های درمانی از جمله جراحی نیز وجود دارند که باید توسط پزشک متخصص تجویز شوند.

علت سفت شدن و درد نوک سینه مردان

درد نوک سینه مردان

درد نوک سینه در مردان می‌تواند از عوامل مختلفی ناشی شود؛ از جمله ژنیکوماستی، آسیب یا ضربه مستقیم به ناحیه سینه، نارسایی کبدی، تغییرات هورمونی در دوران بلوغ و حتی وجود توده‌های خطرناک یا سرطان سینه در مردان. علاوه بر این، مصرف برخی داروها نیز می‌تواند به سفت شدن نوک سینه و درد منجر شود.

اگرچه بسیاری از این موارد بی‌خطر هستند و به صورت خود به خودی بهبودی حاصل می‌شود، اما تغییرات ناگهانی و مزمن در نوک سینه نیاز به ارزیابی توسط یک پزشک دارد. به عنوان مثال، ژنیکوماستی باعث رشد غیرطبیعی و ورم سینه می‌شود و نیازمند ارزیابی و در صورت لزوم، درمان فوری می‌باشد. از این رو مجدد تاکید می‌کنیم که اطلاعات دقیق‌تر و تشخیص صحیح باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد.

آیا ترشح خون و خونریزی از نوک پستان نشانه سرطان است؟

در پایان، لازم است به یکی از پرتکرارترین سوالات آقایان هنگام مراجعه به انکولوژیست اشاره کنیم: “آیا خونریزی از نوک سینه نشانه سرطان است؟”

اگرچه بروز این اتفاق برای بیماران نگران‌کننده و به شدت اضطراب‌آور است؛ اما باید بدانید که دلایل آن اغلب خوش‌خیم است و با مراجعه به پزشک متخصص می‌توان آن را برطرف کرد. عموما دلیل خونریزی از نوک سینه و مشاهده ترشحات خونی در این ناحیه، پاپیلوما سینه است که نوعی غده خوش‌خیم در مجرای این عضو بدن می‌باشد. با این حال برای اطمینان از تشخیص درست، توصیه می‌شود که حتما به یک پزشک متخصص مراجعه فرمایید.

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *