سرطان ریه و هر آنچه که درباره آن باید بدانید
فهرست مطالب
- 1 سرطان ریه چیست؟
- 2 شیوع و سن سرطان ریه
- 3 انواع سرطان ریه
- 4 علت سرطان ریه
- 5 پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه
- 6 غربالگری سرطان ریه
- 7 علائم سرطان ریه
- 8 آیا علائم سرطان ریه در زنان و مردان تفاوتی دارد؟
- 9 شایع ترین علائم سرطان ریه در زنان کدام اند؟
- 10 تشخیص سرطان ریه
- 11 مرحله بندی سرطان ریه
- 12 درمان سرطان ریه
- 13 پیگیری سرطان ریه بعد از درمان
- 14 طول عمر بیماران سرطان ریه
- 15 دریافت مشاوره سرطان ریه توسط دکتر فرازمند
- 16 سخن پایانی: چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
- 17 سوالات متداول
سرطان ریه چیست؟
سرطان ریه به معنای بدخیم شدن بعضی سلولهای ریه است.
سرطان ریه هنگامی شروع میشود که سلولهای سالم ریه تغییر میکنند و خارج از کنترل رشد میکنند و تودهای به نام تومور، ضایعه یا گره ایجاد می کنند. در صورتی که این تومور بدخیم باشد، به آن «سرطان ریه» میگوییم. بدخیمی به معنای توانایی گسترش به بافتهای اطراف و دوردست است.
گسترش سرطان ریه به نواحی دوردست توسط خون یا سیستم لنفاوی صورت میپذیرد.
برای آشنایی با سرطان ریه، بهتر است ابتدا خود ریه و غدد لنفاوی آن را نیز بشناسیم:
عملکرد و ساختار ریه
ریهها در دم، اکسیژن و هوای تازه را جذب میکنند و در بازدم هوای مصرفی توسط سلولها که مملو از دی اکسید کربن است را دفع میکنند.
ریهها سلولهای متنوعی دارند. بیشتر سلولهای ریه سلولهای پوششی (اپیتلیال) هستند که مجاری تنفسی را میپوشانند.
غدد لنفاوی ریه
گره های لنفاوی ارگانهای کوچک و لوبیایی شکلی هستند که به مبارزه با عفونت کمک میکنند. این گره ها در ریهها، مرکز قفسه سینه و سایر نقاط بدن قرار دارند. جریان طبیعی لنف از ریه ها به سمت مرکز قفسه سینه است، که توضیح میدهد چرا کانسر ریه ابتدا به مرکز قفسه سینه گسترش پیدا میکند. انتقال یک سلول سرطانی توسط جریان خون به درون یک گره لنفاوی یا به یک قسمت دوردست بدن، متاستاز نام دارد.
شیوع و سن سرطان ریه
سرطان ریه سالانه بیش از ۱۰ هزار نفر را در ایران مبتلا میکند. سن سرطان ریه معمولا در بالای ۶۵ سال است، البته امکان ابتلا به آن در سنین پایینتر هم وجود دارد. سن متوسط بیماران در زمان ابتلا، ۷۰ سال است.
انواع سرطان ریه
سرطان ریه دو دسته است:
- کانسر ریه نوع غیر سلول کوچک = non-small cell lung cancer یا NSCLC
- کانسر ریه از نوع سلول کوچک = small-cell lung cancer یا SCLC
نوع NSCLC بسیار شایعتر است (تقریبا ۷-۶ برابر). بنابراین وقتی صحبت از سرطان ریه به طور کل میشود معمولا منظور این نوع است.
یک نوع دیگر سرطان هم وجود دارد که بعضی افراد آن را نیز سرطان ریه محسوب میکنند: مزوتلیوم. با این وجود این نوع سرطان از بافت پوشاننده اطراف ریه ایجاد میشود و نه خود ریه.
از آنجایی که سرطان ریه non-small cell شایع ترین نوع سرطان ریه است، این متن عمدتا در مورد این نوع است.
انواع سرطان ریه
خود سرطان ریه غیر سلول کوچک (Non-small cell) به چند زیرنوع تقسیم میشود که بر اساس ظاهر سلولها در زیر میکروسکوپ است. انواع مختلف آن عبارتند از:
- آدنوکارسینوم
- سرطان سلول سنگفرشی (SCC)
- کارسینوم سلول بزرگ
- نوع NOS (با تلفظ «ان اُ اس» و به این معنا که در سایر طبقات نمی گنجد!)
- NSCLC تمایز نیافته
علت سرطان ریه
عوامل خطرزای سرطان ریه
سیگار و به طور کل دخانیات، شایعترین علت سرطان ریه است. البته ممکن است هر کسی به سرطان ریه مبتلا شود.
به جز دخانیات، علل دیگری هم میتوانند باعث ایجاد کانسر ریه شوند. به عنوان مثال، مواجهه با گاز رادون یا حتی آلودگی هوا هم میتواند موجب کنسر ریه شوند.
بیشتر بخوانید: علل سرطان ریه
آیا همه مبتلایان به سرطان ریه سیگاری هستند؟
به دلیل آن که کنسر ریه با استعمال دخانیات ارتباط دارد، ممکن است بیماران احساس کنند که پشتیبانی و کمکی دریافت نخواهند کرد، زیرا معتقدند دیگران تصور خواهند کرد که رفتار خود آنها باعث بیماری شده است. واقعیت این است که اکثر افراد سیگاری به کانسر ریه مبتلا نمیشوند و همه افراد مبتلا به کانسر ریه سیگار نمیکشند. کانسر ریه بیماریای است که ممکن است هر کسی به آن مبتلا شود. در حقیقت، بیشتر افرادی که امروزه به کنسر ریه مبتلا میشوند یا سالها زودتر سیگار را ترک کردهاند و یا هرگز سیگار نکشیدهاند، اما به هر حال سیگار احتمال ابتلا را افزایش میدهد.
پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه
پرهیز از قرار گرفتن در معرض علل ایجاد کانسر ریه، بهترین راه پیشگیری از سرطان ریه است. مهمترین اقدام نیز ترک سیگار است. البته دقت کنید که نمیتوان احتمال ابتلا به سرطان ریه را به صفر رساند، اما میتوان احتمال ابتلا را کم کرد.
متاسفانه سرطان ریه در مراحل اولیه در بسیاری از موارد بیعلامت است. بنابراین اکثر بیماران در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشوند. اما در صورتی که بتوان بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد، شانس موفقیت درمان بالاتر است.
بیشتر بخوانید: درمان سرطان ریه
بنابراین مهم است که در افراد پرخطر، غربالگری سرطان ریه انجام شود تا بیماری قبل از بروز علائم تشخیص داده شود.
بیشتر بخوانید: غربالگری سرطان ریه
از طرف دیگر باید با علل ایجاد سرطان ریه آشنا باشیم و سعی کنیم از عوامل خطر قابل تغییر پرهیز کنیم. علیالخصوص اگر سیگاری هستید سعی کنید آن را ترک کنید.
بیشتر بخوانید: علت ایجاد سرطان ریه
اگر عوامل خطر غیر قابل تغییر یا سابقه خانوادگی سرطان ریه دارید، آشنایی با علائم سرطان ریه که در بالا توضیح داده شد اهمیت دوچندان پیدا میکند.
غربالگری سرطان ریه
کنسر ریه یکی از سرطانهایی است که مردم اطلاعات کمی در مورد غربالگری آن دارند. بر خلاف تصور بسیاری از افراد، انجمنهای معتبر دنیا انجام غربالگری سرطان ریه را در شرایطی توصیه کردهاند. ارزش انجام غربالگری بستگی به احتمال ابتلای شما دارد.
علائم سرطان ریه
علائم بیماری سرطان ریه در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات افراد مبتلا به سرطان ریه هیچ کدام از این علائم را ندارند یا ممکن است علت آنها، بیماری دیگری بجز سرطان باشد.
علائم سرطان ریه در مراحل اولیه
علائم شایع سرطان ریه عبارتند از:
سرطان ریه در مراحل اولیه معمولا بیعلامت است. اما در زمان تشخیص، شایعترین علائم سرطان ریه عبارتند از:
- سرفهای که بهتر نمیشود یا حتی بدتر میشود (۵۰ تا ۷۵٪ موارد)
- تنگی نفس با انجام فعالیتهای معمول (تا ۴۰٪ موارد)
- درد قفسه سینه (تا ۴۰٪ موارد)
- خلط خونی (تا ۳۴٪)
- کاهش اشتها
- کاهش وزن ناخواسته (تا ۳۰٪)
- سرفه خلط دارسرفه خونی
- گرفتگی صدا
برای بیمارانی که هیچ کدام از علائم شروع سرطان ریه را ندارند، سرطان ممکن است در تصویربرداری به دلایل دیگری مشاهده شود.
آیا این علائم برای شما آشناست ؟ آزمایش و تشخیص سرطان ریه را مطالعه کنید !
علائم سرطان ریه پیشرفته
سرطان ریه می تواند از طریق فرایندی به نام متاستاز به هر نقطه از بدن پخش شود. سرطان ریه اغلب به غدد لنفاوی، سایر بخشهای ریهها، استخوانها، مغز، کبد و ساختارهایی مجاور کلیهها به نام غدد فوق کلیه پخش میشود. علائم سرطان ریه که ناشی از متاستاز است، شامل موارد زیر است:
- مشکلات تنفسی بیشتر
- درد استخوان
- درد شکم یا کمر
- سردرد یا سرگیجه
- ضعف
- تشنج
- مشکلات گفتاری
- تورم صورت، بازوها یا گردن
- زردی
- توده در گردن
- به ندرت تومور ریه می تواند هورمونهایی ترشح کند که باعث مشکلاتی مانند کاهش سدیم یا افزایش کلسیم خون شوند.
نشانه سرطان ریه در آزمایش خون
در مبتلایان به سرطان ریه، ممکن است آزمایش خون دچار اختلال شود. شایعترین نشانه، کمخونی است که البته فقط در ۴۰٪ موارد دیده میشود. سایر موارد ناشایعتر هستند.
به طور اختلالات زیر در آزمایش خون دیده شود:
- کم خونی
- افزایش گلبول سفید
- افزایش پلاکت
- افزایش انعقادپذیری
همچنین ممکن است کلسیم خون افزایش یابد که میتواند ناشی از اختلالات هورمونی ایجادشده یا متاستاز استخوانی باشد.
علائم اولیه سرطان ریه، روی طول عمر بیماران تاثیر دارد
علائم سرطان ریه میتواند نشاندهنده میزان پیشرفت بیماری باشد. به طور کلی، افرادی که با سرفه تنها تشخیص داده میشوند، طول عمر بیشتر و سیر بیماری بهتری نسبت به سایر بیماران دارند.
آیا علائم سرطان ریه در زنان و مردان تفاوتی دارد؟
علائم سرطان ریه در زنان بهطورکلی با مردان مشابه است، اما میتواند اختلافهای جزئی و ظریفی داشته باشد. مثلاً هنگام پدیدار شدن اولین علائم سرطان ریه، امکان دارد که زنان علاوه بر علائم اصلی سرطان ریه (مانند سرفه مداوم یا سرفه خونی)، علائمی همچون خستگی و شروع تدریجی تنگی نفس را نیز تجربه کنند. اما بسیاری از افراد به دلیل چشمگیر نبودن این علائم، آنها را جدی نمیگیرند.
نوع SCC سرطان ریه در مردان و نوع آدنوکارسینوم آن در زنان بیشتر دیده میشود. نوع SCC بیشتر قسمتهای مرکزی ریه و نوع آدنوکارسینوم بیشتر قسمتهای محیطی ریه را درگیر میکنند؛ به همین علت نوع SCC در مراحل اولیه علامتدارتر است. بنابراین با اینکه علائم انواع سرطان ریه در زنان و مردان مشابه است، ولی زنان کمتر از مردان در مراحل اولیه علامتدار میشوند.
شایع ترین علائم سرطان ریه در زنان کدام اند؟
از آنجایی که شایع ترین علائم سرطان ریه در زنان به تدریج شروع میشوند، تشخیص آنها ممکن است دشوار باشد. علائم بر اساس نوع سرطان ریه، متفاوت خواهند بود. مثلاً در سرطان آدنوکارسینوم ریه، توده سرطانی در حاشیه ریهها رشد میکند. از این رو، میتواند قبل از تشخیص بسیار بزرگ شود. به همین دلیل در این نوع سرطان، علائم سیستمیک (مربوط به کل بدن) مانند خستگی، شایعتر است.
در مقابل، سرطان سلول کوچک ریه و سرطان کارسینوم سلول سنگفرشی که کمتر رایج هستند، بیشتر در مجاری هوایی یا نزدیک آنها رشد میکنند. توده سرطانی منجر به انسداد مجاری هوایی میشود؛ که میتواند سرفه، سرفه خونی، خسخس سینه و ابتلای مکرر به سینه پهلو را به همراه داشته باشد.
تقریباً در نیمی از افرادی که سرطان ریه در آنها تشخیص داده میشود، سرطان به نواحی دوردست بدن سرایت کرده است. به این اتفاق «متاستاز» میگویند. سرطان متاستاتیک ریه، به اسم «سرطان ریه مرحله 4» نیز شناخته میشود. اولین علائم مرحله 4 سرطان ریه، احتمالاً به استخوانها، مغز، کبد یا غدد فوق کلیوی مربوط میشود؛ چرا که سرطان به این اندامها سرایت کرده است.
در ادامه، علائم سرطان ریه در زنان را به طور دقیقتر بررسی میکنیم.
خستگی
خستگی مفرط شایعترین علامت سرطان ریه در زنان است. از آنجایی که دلایل زیادی برای خستگی وجود دارد و بسیاری از زنان در طول روز خستگی را تجربه میکنند، ممکن است این علامت را جدی نگیرند.
خستگی ناشی از سرطان، معمولاً با خستگی معمولی متفاوت است. خستگی ناشی از سرطان با خوابیدن یا نوشیدن قهوه بهبود نمییابد. این نوع خستگی، در واقع خستگی کل بدن است.
تنگی نفس و طاقت فرسا شدن ورزش
دومین نشانه رایج سرطان ریه در زنان، تنگی نفس است. گاهی اوقات در مراحل اولیه سرطان، تنگی نفس واضح نیست یا اگر واضح باشد، با چیز دیگری اشتباه گرفته میشود.
درد کمر یا شانه
درد کمر یا شانه، یکی از اولین علائم نسبتاً شایع سرطان ریه در زنان است. این درد میتواند در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود.
کمردرد
از آنجایی که بسیاری از سرطانهای ریه در زنان، در زمان تشخیص به استخوانها سرایت کردهاند، درد در ستون فقرات یا دست و پا میتواند اولین علامت بیماری باشد. اگرچه متاستازهای استخوانی میتوانند بسیار دردناک باشند، اما ممکن است به اشتباه، به آرتریت یا دیسک نسبت داده شوند. گاهی اوقات متاستاز استخوانها را ضعیف میکند؛ به طوری که با کمترین ضربه دچار شکستگی یا ترک میشوند.
شانه درد
درد شانه میتواند ناشی از متاستاز باشد، اما این تنها علت درد شانه نیست. گاهی اوقات به دلیل تحریک عصبی ناشی از یک تومور در قفسه سینه یا تومورهایی که بالای ریهها رشد میکنند، شانه درد رخ میدهد.
اما چگونه میتوان فهمید که علت درد کمر و شانه، سرطان است یا خیر؟ علائمی که میتوانند نشاندهنده سرطان ریه باشند عبارتاند از:
- دردی که شب ایجاد میشود
- دردی که ادامهدار است یا حتی با استراحت بدتر میشود
- دردی که با تنفس عمیق، شدیدتر میشود
در صورت تجربه کردن چنین مواردی، باید به پزشک مراجعه کرد.
درد قفسه سینه
درد قفسه سینه معمولاً زمانی رخ میدهد که سرطان، به غشای حساسی که ریهها را احاطه کرده است (پرده جنبی) حمله کند. از آنجایی که سرطان آدنوکارسینوم ریه در حاشیه ریهها ایجاد میشود، میتواند در مراحل نسبتاً اولیه سرطان، به پرده جنبی حمله کند.
عفونت های تنفسی مکرر
عفونتهای تنفسی مکرر، یکی دیگر از علائم شایع سرطان ریه در زنان است. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان ریه، چندین دوره برونشیت (عفونت و التهاب مسیرهای هوایی بزرگ) یا سینه پهلو (عفونت و التهاب کیسههای هوایی) را تجربه کردهاند.
در مراحل اولیه سرطان، به وجود آمدن تومورهایی که مسیرهای هوایی را مسدود میکنند شایع است. با پیشرفت سرطان، میزان عفونتهای تنفسی افزایش مییابد. به افراد توصیه میشود که در صورت ابتلا به بیش از یک دوره سینه پهلو در طول سال، با پزشک مشورت کنند.
سرفه مداوم
سرفه مداوم شایعترین علامت سرطان ریه است؛ اما در زنان به دلیل محل قرارگیری تومورهای سرطانی، شیوع کمتری دارد. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به سرطان ریه، سرفه مزمن و آزاردهنده دارند.
سرفه ناشی از سرطان ریه میتواند شبیه سرفههای ناشی از عفونت ویروسی، آلرژی یا سیگار کشیدن باشد. امکان دارد خشک باشد یا خلط تولید کند. همچنین ممکن است دردناک باشد و باعث ایجاد درد در دندهها شود. سرفه ناشی از سرطان ریه برای برخی افراد ثابت است و برای سایر افراد، میآید و میرود.
سرفه خونی
سرفه خونی (هموپتیزی) علامتی است که به احتمال زیاد، نشاندهنده سرطان ریه است. حدود 7 درصد از افراد مبتلا به سرطان ریه، تا زمان کشف بیماری فقط همین یک علامت را تجربه میکنند. به طور کلی، حدود 21 درصد از افراد مبتلا به سرطان ریه دچار سرفه خونی میشوند.
تشخیص سرطان ریه
تشخیص سرطان ریه بسته به شرایط بیمار و بیماری با روشهای گوناگونی صورت میپذیرد. تشخیص قطعی سرطان ریه با بیوپسی (نمونهبرداری) انجام میگیرد. اما، روشهای عکسبرداری نقش پررنگی در تعیین میزان گسترش تومور و نیز تعیین بهترین روش بیوپسی دارند.
روشهای تصویربرداری در تشخیص سرطان ریه
اقدامات تصویربرداری می تواند پخش شدن سرطان را نشان دهد، اما هرگز نمی توان از آنها به تنهایی برای تشخیص سرطان ریه استفاده کرد.
اقدامات تصویربرداری برای تشخیص سرطان ریه و تعیین مرحله سرطان ریه عبارتند از:
۱- سی تی اسکن: از سی تی اسکن میتوان برای یافتن تومور ریه، متاستاز لنفاوی و متاستازهای دوردست استفاده کرد.
۲- پت اسکن: روش نسبتا جدیدی است که تقریبا از کل بدن تصویربرداری میکند. پت اسکن معمولا با سی تی اسکن ترکیب میشود تا دقت بالاتری به دست بدهد.
۳- ام آر آی: از ام آر آی در سرطان ریه معمولا برای یافتن متاستاز مغز یا استخوان استفاده میشود و برای خود بافت ریه استفاده نمیشود.
۴- اسکن استخوان: در صورتی که پت اسکن گرفته نشده باشد، از اسکن استخوان برای یافتن متاستاز استخوانی در نواحی مختلف بدن استفاده میشود.
روشهای نمونه برداری در تشخیص سرطان ریه
نمونه برداری سرطان ریه، قطعیترین راه تشخیص آن است. نمونه برداری معمولا به صورت بیوپسی کور (core) یا آسپیراسیون سوزنی است. حجم و اندازه نمونه در روش core بیشتر است.
بیشتر بخوانید: انواع بیوپسی
از روشهای زیر برای گرفتن نمونه از بافت سرطان ریه (بیوپسی کُر یا آسپیراسیون سوزنی) استفاده میشود:
۱- برونکوسکوپی
برونکوسکوپ نوعی اندوسکوپ است که برای دیدن داخل ریه از آن استفاده میشود. در برونکوسکوپی، پزشک برونکوسکوپ را از طریق دهان یا بینی، به مجاری تنفسی ریه ها منتقل میکند. یک جراح یا یک متخصص ریه ممکن است این اقدام را انجام دهد.
با استفاده از ابزار کوچکی که درون لوله قرار دارد می توان نمونه هایی از مایع یا بافت برداشت، تا پاتولوژیست بتواند آن ها را بررسی کند. حین انجام برونکوسوپی، بیماران بی حسی خفیفی دریافت می کنند.
۲- توراسنتز
به معنای خارج کردن مایع از داخل قفسه سینه به وسیله سوزن است.
۳- توراکوسکوپی
توراکوسکوپی به معنای رویت داخل قفسه سینه با ایجاد یک سوراخ کوچک در آن و وارد کردن ابزار خاص و دوربین فیلمبرداری به آن است. اگر چه بیماران جهت انجام این روش به بیهوشی عمومی نیاز دارند، ولی به دلیل استفاده از برشهای کوچکتر در توراکوسکوپی، زمان بهبودی پس از عمل ممکن است کوتاهتر باشد. این روش را جراحی توراکوسکوپی با کمک ویدئو (VATS) نیز می نامند.
۴- مدیاستینوسکوپی
در مدیاستینوسکوپی، جراح با ایجاد برش کوچکی در بالای استخوان جناغ، غدد لنفاوی مرکز قفسه سینه در زیر استخوان جناغ را بررسی میکند و جهت انجام آزمایش از آنها بیوپسی میکند. این روش نیز به بیهوشی عمومی نیاز دارد و در اتاق عمل انجام میشود.
۵- توراکوتومی
در توراکوتومی، دیواره قفسه سینه برش داده و باز میشود. توراکوتومی روشی است که جراحان اغلب برای برداشتن کامل تومور ریه استفاده میکنند. با توجه به تهاجمی بودن این روش، ندرتا از آن برای تشخیص سرطان ریه در ابتدا استفاده میشود.
کدام روش تشخیصی برای من استفاده خواهد شد؟
همه آزمایشها برای همه افراد استفاده نخواهد شد. پزشک شما ممکن است عوامل زیر را هنگام انتخاب آزمایش تشخیصی در نظر بگیرد:
- نوع سرطان احتمالی
- علائم و نشانههای شما
- سن و سلامت عمومی شما
- نتایج آزمایشهای پزشکی قبلی
مرحله بندی سرطان ریه
مرحله بندی، روشی است که میزان گسترش و انتشار سرطان را توصیف میکند. برای این کار پزشکان از آزمایشهای تشخیصی و تصویربرداری استفاده میکنند. مرحله بالاتر سرطان، به معنای میزان پیشرفتهتر و گستردهتر بودن آن است.
مرحله سرطان ریه به پنج دسته تقسیم میشود:
- مرحله صفر
- مرحله یک
- مرحله دو
- مرحله سه
- مرحله چهار
مرحله صفر، سرطان غیر تهاجمی است. به طور کلی جراحی سرطان ریه در مرحله ۴ و بسیاری از بیماران مرحله ۳ امکانپذیر نیست و در این حالت پزشک درمانهای دیگری را به شما پیشنهاد خواهد داد. هر چه مرحله سرطان ریه بالاتر باشد، احتمالا طول عمر بیماران مبتلا به آن کمتر خواهد بود.
عود سرطان ریه به چه معناست؟
سرطان ریه ای که بعد از درمان مجدد برگشته است را سرطان ریه «عود کرده» یا «راجعه» مینامیم. ر صورت بازگشت سرطان، دور دیگری از آزمایشها جهت آگاهی از میزان بازگشت سرطان انجام خواهد شد. این آزمایشها و تصویربرداریها اغلب مشابه آزمایشهایی هستند که هنگام تشخیص سرطان اولیه انجام شده است.
درمان سرطان ریه
کانسر ریه، بدون توجه به اندازه، مکان و میزان پخش شدن آن، همیشه قابل درمان است. هرچند بهبودی کامل همیشه امکانپذیر نیست.
پنج روش اصلی درمان سرطان ریه عبارتند از:
۱- جراحی سرطان ریه
جراحی سرطان ریه یکی از گزینههای درمانی برای برخی از بیماران است. اینکه شما کاندید مناسبی برای انجام جراحی هستید یا خیر، بستگی به نوع، محل و مرحله سرطان ریه شما و سایر شرایط سلامتیتان دارد. برخی گزینههای جراحی عبارتند از خارج کردن تومور به همراه بافت ریه اطرافش و گرههای لنفاوی در ناحیه تومور.
بیشتر بخوانید: جراحی سرطان ریه
۲- پرتو درمانی سرطان ریه
در پرتودرمانی یا رادیوتراپی سرطان ریه از اشعههای با انرژی زیاد برای کشتن سلولهای سرطانی یا متوقف کردن رشد آنها استفاده میکنیم. این روش در بیمارانی که در همان ابتدا قابل جراحی نیستند یا در درمان متاستاز بیشترین کاربرد را دارد. ممکن است این روش با شیمی درمانی ترکیب شود.
بیشتر بخوانید: پرتو درمانی سرطان ریه
۳- شیمی درمانی سرطان ریه
شیمی درمانی سرطان ریه شامل استفاده ترکیبی از داروهای مختلف میشود. این داروها معمولا از طریق وریدی تزریق میشوند و یا از طریق لولهای که به یکی از رگهای خونی قفسه سینه شما وصل است، وارد میشوند. ممکن است برخی از بیماران به جای تزریق دارو از کپسول یا قرصهای خوراکی استفاده کنند.
۴- تارگت تراپی سرطان ریه
تارگت تراپی یا درمان هدفمند سرطان ریه، نوعی درمان دارویی است که در آن داروها به ویژگیهای خاصی از سلولهای سرطانی حمله میکنند تا از رشد و پخش شدن سلولهای سرطانی جلوگیری کنند. این هدفهای مولکولی روی سطح یا درون سلول سرطانی یافت میشوند و ممکن است ژنها یا پروتئینهای خاصی باشند.
بیشتر بخوانید: تارگت تراپی سرطان ریه
۵- ایمونوتراپی سرطان ریه
ایمونوتراپی یا ایمنی-درمانی نوعی درمان سرطان ریه است که در آن از داروهایی برای فعال کرن سیستم ایمنی بیمار استفاده میکنیم تا سلولهای سرطانی را شناسایی کرده و از بین ببرد. در واقع در این روش از خود سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سرطان استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: ایمونوتراپی سرطان ریه
نوع درمان مورد نیاز در هر بیمار بر اساس مرحله بیماری، حال عمومی بیمار و میزان پاسخ به درمانهای قبلی تعیین میشود.
پیگیری سرطان ریه بعد از درمان
پیگیری سرطان ریه به معنای ویزیت شدن توسط پزشک در فواصل زمانی منظم پس از پایان درمان است. فواصل ویزیتها بستگی به مرحله بیماری، نوع درمانهای انجام شده و وضعیت بیمار دارد. در این ویزیتها، پزشک از بیمار شرح حال میگیرد، وی را معاینه میکند و آزمایشها و تصویربرداریهای مورد نیاز را درخواست میکند. پزشک عود بیماری را بررسی کرده و یبمار را از نظر بروز عوارض جانبی ارزیابی میکند.
طول عمر بیماران سرطان ریه
طول عمر بیماران سرطان ریه به نوع تومور، مرحله بیماری و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد.
یکی از راههای نشان دادن طول عمر بیماران سرطان ریه، ذکر «بقای ۵ ساله» بیماران است. بقای ۵ ساله، نشاندهنده درصدی از بیماران است که پس از پنج سال زنده میمانند.
بقای ۵ ساله در کنسر ریه مراحل مختلف به صورت زیر است:
- تومور موضعی (یعنی بدون درگیری گرههای لنفاوی و درگیری دوردست): ۶۳٪
- تومور ناحیه ای (یعنی درگیری گرههای لنفاوی مجاور): ۳۵٪
- متاستاز دوردست: ۷٪
- در مجموع: ۲۵٪
بیشتر بخوانید: طول عمر بیماران سرطان ریه
دریافت مشاوره سرطان ریه توسط دکتر فرازمند
دکتر برنا فرازمند متخصص رادیوتراپی و انکولوژی، با تسلط کامل بر آخرین گایدلاینهای روز دنیا در مورد تشخیص و درمان سرطان ریه آماده ارائه مشاوره کانسر ریه به بیماران گرامی است. جهت کسب مشاوره میتوانید از طریق لینک مشاوره و شماره تماس قرار داده شده در سایت اقدام نمایید.
سخن پایانی: چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر هر کدام از علائم بالا را دارید به پزشک سرطان و انکلوژیست مراجعه کنید. اگر عوامل خطر سرطان ریه را دارید احتمال ابتلای شما بیشتر است، اما حتی بدون داشتن عامل خطر هم ممکن است یک فرد به سرطان ریه مبتلا شود. اگر سیگاری هستید، سعی کنید آن را ترک کنید. توجه کنید که این علائم میتوانند ناشی از سایر علل باشند، اما به هر حال مراجعه به پزشک و رسیدن به تشخیص ضروری است.
پزشک علاوه بر سایر سوالات از شما میپرسد که چه مدت و چند بار این علامت(ها) را تجربه کردهاید. این کار به یافتن علت مشکلات شما و رسیدن به تشخیص کمک میکند.
سوالات متداول
سرطان ریه چیست؟
سرطان ریه هنگامی شروع میشود که سلولهای سالم ریه تغییر میکنند و خارج از کنترل کنترل رشد میکنند و تودهای به نام تومور، ضایعه یا گره ایجاد می کنند.
چند نوع سرطان ریه وجود دارد؟
به طور کلی دو نوع سرطان ریه وجود دارد: سرطان ریه سلول کوچک و سرطان ریه غیر سلول کوچک. نوع غیر سلول کوچک بسیار شایعتر است و خود به چند زیردسته تقسیم میشود، از جمله آدنوکارسینوم و SCC.
آیا سرطان ریه با سی تی اسکن مشخص میشود؟
بهترین راه برای دیدن تومورهای ریه سی تی اسکن است. سی تی اسکن همچنین میتواند سایز، شکل و محل هر توموری در ریه را به ما نشان بدهد و برای یافتن گرههای لنفاوی بزرگ شده که ممکن است سرطانی باشند هم میتوانیم از سی تی اسکن استفاده کنیم.
آیا سرطان ریه کشنده است؟
تاکنون سرطان ریه کشنده ترین سرطان بوده و حدود ۲۵٪ مرگهای در اثر سرطان، از سرطان ریه هستند. مجموع مرگ سالانه در اثر سرطان ریه، از مجموع مرگ در اثر سرطان کولون (روه بزرگ)، سرطان سینه و سرطان پروستات بیشتر است. البته نکته مثبت این است که تعداد کشتههای سرطان ریه درحال کاهش هستند که بخشی به این دلیل است که مردم در حال ترگ سیگار هستند. همچنین داروهای هدفمند و ایمونوتراپی جدید، طول عمر مبتلایان به سرطان ریه را افزایش دادهاند.
از کجا بفهمیم سرطان ریه داریم؟
در صورت داشتن علائمی از جمله سرفه مزمن، تنگی نفس،درد در قفسه سینه و … که پایدار و نگران کننده هستند، فرد به پزشک مراجعه میکند و پزشک با انجام تعداد تست تسخیصی که مهمترین آنها سی تی اسکن است تشخیص میدهد که آیا فرد مبتلا به سرطان ریه است یا خیر.
آیا سرطان ریه ارثی است؟
حدود ۸ درصد از سرطان ریه به ارث میرسد یا در اثر جابهجایی در ژنهابه وجود میآید. در مطالعات قبلی ثابت شده است که افرادی که با یک بیمار سرطان ریه در فامیل درجه یک خود دارند ، نسبت به سایر افراد غیرسیگاری در احتمال بیشتری از ابتلا به سرطان ریه قرار دارند.
سرطان ریه چند سال طول میکشد؟
از هر سه نفر بیمار مبتلا به سرطان ریه، حدود یک نفر حداقل یک سال بعد از تشخیص داده شدن بیماریاش زنده میماند. و از هر ۲۰ بیمار، حدود یک نفر حداقل ده سال زنده میماند. البته نرخ بقای بیماران به عوامل مخلتفی از جمله میزان پیشرفت بیماری در زمان تشخیص بستگی دارد و تشخیص زودهنگام بیماری نقش زیادی در طول عمر بیمار خواهد داشت.
منابع:
mayoclinic.org
pubmed
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- بلاگ مشاهده کامل
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل
-
آزمایش و تشخیص سرطان ریه
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ -
آیا سرطان ریه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
۸ بهمن ۱۴۰۱ -
بهترین رژیم غذایی سرطان ریه چیست؟
۲۱ شهریور ۱۴۰۱ -
علل ایجاد سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
غربالگری سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
پیگیری سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
درمان سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
سرطان ریه و هر آنچه که درباره آن باید بدانید
۱۶ آذر ۱۴۰۰ -
درمان تارگت سرطان ریه
۲۰ مهر ۱۴۰۰ -
ایمونوتراپی سرطان ریه
۱۹ مهر ۱۴۰۰
فاطمه
سلام وقت بخیر پدر من تومور مغزی دارن که توی کمر و ریه شون هم پخش شده ولی میگن ریه خوش خیمه تحت درمان رادیو تراپی قرار گرفتن این رادیو تراپی همه ی بخش های که سرطان پخش شده رو در بر میگیره یا یه بخش خاصی رو؟ برای طول این دوره چه چیز هوایی براشون ضرر داره و شما چه توصیه های میکنین؟؟
دکتر فرازمند
سلام و احترام درمان رادیوتراپی به همان قسمت درمانی اشعه میرساند و تاثیر و عوارض درمان آن محدود به همان ناحیه خواهد بود بسته به اینکه رادیوتراپی کدام ناحیه انجام میشه جواب سوال دوم شما متفاوته
زهرا
آیا علائمی مثل سرفهای که دارم، ممکنه نشانهای از سرطان باشه؟ وقتی میخونم که بسیاری از علائم این بیماری ممکنه به نظر بیاهمیت بیان خیلی نگران میشم. باید بلافاصله به دکتر مراجعه کنم؟
دکتر فرازمند
با سلام و احترام خدمت شما. سرفهای که مدتی ادامه داشته باشد نیازمند بررسی است. هر سرفهای نشاندهنده سرطان ریه نیست، ولی به هر حال برای تشخیص علت سرفه و درمان آن بهتر است به پزشک مراجعه بفرمایید. احتمال ابتلا در افرادی که سابقه مصرف دخانیات و یا سابقه خانوادگی سرطان دارند بیشتر است، اما به هر حال در هیچ کسی صفر نیست.
alii
سلام ممنون از مقاله خوبتون. چقدر احتمال داره با این روشها بهبود پیدا کنم؟
دکتر فرازمند
با سلام و عرض ادب. احتمال بهبود بستگی به عوامل مختلفی از جمله مرحله بیماری، سن و شرایط عمومی و بیماریهای زمینهای بیمار دارد.
MZ
مرسی خیلی مقاله خوبی بود. مادرم چند وقت پیش تشخیص داده شد که تودهای در ریهشون دارن و پزشکان گفتن که خوشخیمه. اما خیلی نگرانم چون متوجه شدم که به کبدشون هم زده. دارن شیمیدرمانی میگیرن. آیا این درمان برای هر دو نقطه موثره یا فقط روی یکی متمرکز میشه؟ چطور میتونم بهشون کمک کنم تا راحتتر این دوره رو بگذرونن؟ داروها یا غذایی هست که تو این دوره باید ازش پرهیز کنن؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.
دکتر فرازمند
با سلام و احترام. شیمی درمانی یک درمان سراسری است، یعنی دارو از طریق خون تقریبا به سراسر بدن میرسد، بنابراین هم روی توده اصلی و هم برای توده کبدی موثر است. مراقبتهای حین شیمی درمانی سرطان ریه بستگی به عوامل مختلفی از جمله داروهای مورد استفاده، بیماریهای زمینهای بیمار و عوارض ایجادشده دارد. توصیههای غذایی در فرایند شیمی درمانی فراوان است، که میتوانید در صفحه مربوطه در سایت مطالعه بفرمایید
محمد
ببخشید مدتی هست که سرفههای مداوم دارم و به تازگی متوجه شدیم که مشکل ریه دارند. پزشک توصیه کرده که عکسبرداری بیشتری انجام بدم، اما ما خیلی نگرانم که سرطان باشه. آیا علائمی مثل سرفه خشک و تنگی نفس میتونه نشونههای اولیه باشه؟ و اینکه اگر چنین تشخیصی داده بشه، چه درمانهایی رو باید در نظر بگیریم؟ آیا رادیوتراپی برای مراحل اولیه هم استفاده میشه یا فقط برای مراحل پیشرفتهتره؟
دکتر فرازمند
سلام، وقتتون به خیر. عکسبرداری برای بررسی بیشتر است و هنوز هیچ تشخیصی قطعی نشده است. در صورتی که تشخیص سرطان ریه در نهایت داده شود، درمان آن بسته به مرحله و میزان پیشرفته بودن بیماری، شامل جراحی، رادیوتراپی و درمان دارویی است. از پرتودرمانی در درمان سرطان ریه در موارد متعددی استفاده میشود، مخصوصا مواردی که نسبتا پیشرفته هستند، اما بیماری گسترش به مناطق دوردست بدن پیدا نکرده است