پیشگیری از سرطان سینه
بلاگ

راه‌های پیشگیری از سرطان سینه: چطور از سرطان سینه جلوگیری کنیم؟

تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ آخرین بروز رسانی مقاله: 23 بهمن 1402 88 بازدید 0 نظر

همیشه گفته‌اند که “پیشگیری بهتر از درمان است”. پس چه چیزی بهتر از این که قبل از ابتلا به بیماری، به فکر پیشگیری از بروز آن باشیم؟

لازم به بیان نیست که یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در جهان، ابتلا به سرطان سینه مخصوصاً در بانوان می‌باشد. از این رو بسیاری از افراد حتی دچار وسواس فکری هم درباره این بیماری می‌شوند و سریعاً به پزشک مراجعه می‌کنند. یک تغییر کوچک، درد یا تورم می‌تواند ذهن را به سمت سرطان سینه ببرد. با این حال باید بگوییم که در حال حاضر، راه‌های پیشگیری از سرطان سینه به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته‌اند. مطالعات زیادی نیز در این حوزه انجام شده و با توجه به آن‌ها می‌توان نرخ ابتلا به سرطان سینه را تا حد زیادی کاهش داد.

اقدامات لازم برای پیشگیری از سرطان سینه

جلوگیری از سرطان سینه
  1. وزن خود را کنترل کنید. حفظ تناسب اندام در سنین مختلف، به پیشگیری از سرطان سینه پس از یائسگی کمک می‌کند. اضافه وزن این خطر را افزایش می‌دهد.
  2. از میوه و سبزیجات بیشتر استفاده کرده و مصرف الکل را متوقف کنید. رژیم غذایی سالم با مصرف میوه و سبزیجات و کاهش الکل می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کند.
  3. ورزش کنید. ورزش به عنوان یک مسیر ضروری برای سلامت و پیشگیری از سرطان سینه مطرح شده است. داشتن فعالیت ورزشی منظم به کنترل وزن کمک می‌کند و کاهش خطر ابتلا به سرطان را به دنبال دارد.
  4. از کشیدن سیگار خودداری کنید. به طور کلی دخانیات باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان‌های مختلف، از جمله سرطان سینه می‌شوند. ترک سیگار اقدامی مهم در پیشگیری از این خطرات است.
  5. شاید ندانید که شیردهی می‌تواند یک عامل موثر در جلوگیری از سرطان سینه باشد. شیردهی به مدت یک سال یا بیشتر هم برای مادر فایده دارد و هم برای نوزاد.
  6. مصرف الکل حتی به مقدار کم، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. بهتر است مصرف الکل را کاهش داده یا کاملا متوقف کنید.
  7. پس از یائسگی، هورمون درمانی را محدود کنید. هورمون درمانی می‌تواند یک نوع عامل انگیزاننده برای ابتلا به سرطان سینه باشد. در نتیجه با مشاوره پزشک، مصرف هورمون درمانی را محدود کنید.
  8. کاهش مصرف قند به کمتر از 25 گرم در روز توصیه می‌شود؛ به ویژه اگر مقاوم در برابر انسولین باشید یا عامل وراثت در خانواده شما باشد.
  9. مصرف معقول پروتئین و افزایش چربی سالم مانند تخم مرغ ارگانیک و آووکادو به پیشگیری از سرطان سینه کمک می‌کند.
  10. مصرف ویتامین آ از منابع طبیعی مانند زرده تخم مرغ، کره خام، شیر، گوشت گاو یا مرغ نیز نقش مهمی در پیشگیری از سرطان سینه ایفا می‌کند. با این حال بهتر است در این زمینه با پزشک متخصص مشورت نمایید.

چه افرادی در معرض سرطان سینه هستند؟

افراد در معرض سرطان سینه

افرادی که در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند، عموما تحرک کمی دارند و ورزش نمی‌کنند. همچنین افرادی که میوه و سبزی کمی در طول روز مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به انواع سرطان قرار دارند. در عین حال، داشتن عادات غذایی خاص مانند مصرف زیاد گوشت قرمز می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. عوامل دیگری که در این زمینه اثرگذار هستند، شامل شیردهی طولانی مدت به نوزاد، اضافه وزن، عدم بارداری، مصرف سیگار و هورمون‌های زنانه در دوران یائسگی می‌شوند.

این مورد را هم در نظر بگیرید که افراد با سابقه سرطان در خانواده یا در یک سینه نیز باید تحت نظر پزشک متخصص باشند تا احتمال بروز سرطان سینه در آن‌ها به حداقل ممکن برسد. قاعدگی زودهنگام یا یائسگی دیررس از دیگر موارد شایعی هستند که می‌توانند نرخ ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. افرادی که به اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب دچار هستند نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند.

غربالگری سرطان سینه و تشخیص زودرس از طریق ماموگرافی نقش مهمی در کاهش اثرات و عوارض این بیماری ایفا می‌کند و زنان به ویژه در سنین ۴۵ تا ۵۵ سال باید این تست را به صورت دوره‌ای انجام دهند. در صورت نیاز، پزشک ممکن است جراحی سرطان سینه را در اولویت خود قرار دهد؛ از این رو برای پیشگیری و درمان سریع، بهتر است که این تست را جدی بگیرید.

درد سرطان سینه چگونه است؟

درد سرطان سینه

درد در این ناحیه معمولاً در مراحل ابتدایی به عنوان علائم سرطان سینه مشاهده نمی‌شود و سرطان اغلب بدون درد پیش می‌رود. با این حال در برخی از موارد، تومور می‌تواند باعث فشار به بافت‌های اطراف گردد که نتیجه آن احساس درد، حساسیت و ناراحتی در سینه است.

درد عمدتاً ناشی از فشار تومور بر بافت‌های اطراف است و معمولاً به‌تدریج ظاهر می‌شود. گاهی اوقات افراد ممکن است درد را به صورت احساس سوزش توصیف کنند که معمولاً نشانه اولیه‌ای از سرطان پستان نیست. به طور کلی، تومور بدون ایجاد درد شروع می‌شود؛ اما در مراحل پیشرفته‌تر، مخصوصاً در مواردپیشرفته و سرطان پستان متاستاتیک، افراد ممکن است درد جدی را تجربه کنند.

درد پستان یکی از شکایات رایج زنان است و ممکن است برخی افراد نیاز به درمان داشته باشند. هر گونه درد یا تغییراتی که ممکن است به دلیل سرطان سینه باشد، بهتر است توسط پزشک بررسی شود. این مسائل ممکن است با تشخیص زودرس توسط متخصصان بهبود یابند و درمان سرطان سینه انجام شود.

تست سرطان سینه در منزل

تست سرطان سینه در منزل

تست خودآزمایی سرطان سینه در منزل روشی ساده و مؤثر برای شناسایی زودهنگام تغییرات در بافت عضلات این ناحیه و پیشگیری از این بیماری است. این فرایند به شما امکان می‌دهد که ظاهر طبیعی سینه‌های خود را بشناسید و هرگونه تغییر و بی‌نظمی را تشخیص دهید.

یکی از نشانه‌هایی که ممکن است به کشف تومور منجر شود، وجود یک گره است. این گره معمولاً دردناک نیست و می‌تواند با لمس یا حتی به صورت چشمی مشاهده گردد. تست خودآزمایی به شما این امکان را می‌دهد که با دقت به نوک پستان که ممکن است جمع شود، بیشتر بیرون آید یا مایع ترشح کند و همچنین پوست خود، توجه نمایید. در عین حال، به شما کمک می‌کند که با لمس و بررسی هر بخش از سینه، از جمله زیر بغل و قسمت‌هایی که شامل استخوان ترقوه و دنده‌ها هستند، تغییرات را تشخیص دهید.

این تست باید به صورت دوره‌ای و در زمان‌هایی که سینه‌ها سفت و دردناک نیستند، انجام شود. همچنین بهتر است این تست را در زمان پایان دوره ماهانه انجام دهید. خودآزمایی تشخیص سرطان سینه را می‌توانید با انجام مراحل زیر به صورت منظم در خانه انجام دهید:

مرحله اول: مقابل آینه

دست‌های خود را به کمر بگذارید و با شانه‌های مستقیم به سینه‌های خود توجه کنید. سینه‌ها باید اندازه، شکل و رنگ طبیعی خود را داشته باشند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در فرم، برآمدگی، تغییر رنگ پوست سینه یا نوک پستان، باید به پزشک مراجعه کنید.

مرحله دوم: بازوهای بالا

بازوهای خود را به بالای سر ببرید و به دنبال همان تغییرات در سینه‌ها باشید. سپس از یک سمت به سمت دیگر بچرخید و سینه‌ها و زیر بغل را با دقت مورد بررسی قرار دهید.

مرحله سوم: بررسی نوک پستان

درحالی‌که جلوی آینه هستید، نوک سینه را به آرامی بدوشید و به وجود ترشحات مختلف از جمله ترشح خونی توجه کنید.

مرحله چهارم: درازکشیدن

روی زمین یا تخت دراز بکشید و با دست راست، سینه چپ و سپس با دست چپ، سینه راست خود را معاینه کنید. از سه انگشت وسطی برای لمس سینه استفاده کنید و با حرکات دورانی از مرکز به محیط، کل سینه را معاینه کنید. همین کار را با لمس عمقی نیز انجام دهید.

مرحله پنجم: معاینه در حمام

سینه‌های خود را در حمام و زمانی که بدنتان خیس است، لمس کنید. یکی از دستان خود را بالا ببرید و با دست دیگر سینه و زیر بغل را معاینه نمایید. همین کار را برای سینه و زیر بغل دیگرتان انجام دهید. با استفاده از همان حرکات دست که در مرحله چهار شرح داده شد، کل سینه‌های خود را مورد بررسی قرار دهید.

برای جلوگیری از سرطان سینه چه بخوریم؟

برای جلوگیری از سرطان سینه چه بخوریم؟

برای جلوگیری از سرطان سینه می‌توانید به مصرف انواع مواد غذایی با خواص ضد سرطانی توجه ویژه‌ای داشته باشید. سبزیجاتی مانند انواع کلم، اسفناج، کاهو و سبزی‌ها به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌های کاروتنوئیدی، از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین در پیشگیری از سرطان سینه تاثیرگذارند. مصرف زیاد سبزیجات حاوی ویتامین‌های گروه B می‌تواند مانع از این مشکل شود.

چای سبز نیز به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قوی با ماده‌ای به نام اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) که علیه آنزیم حیاتی برای رشد سرطان (اوروکیناز) عمل می‌کند، در رژیم غذایی ضدسرطان مؤثر است.

مصرف گوجه فرنگی و روغن زیتون که در کشورهای مدیترانه‌ای رایج است و میان‌وعده‌هایی از انگور قرمز که دارای آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند لیکوپن و ویتامین E هستند، از دیگر راه‌های مفید برای پیشگیری از سرطان سینه محسوب می‌شوند.

انتخاب خوراکی‌های مغذی و کاهش مصرف مواد مضر مانند اسیدهای چرب اشباع نکته مهم دیگری است که تاثیر چشمگیری در جلوگیری از سرطان سینه دارد. با این حال برای اینکه بتوانید اطلاعات دقیق‌تری در این زمینه به دست آورید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که مقاله «بهترین غذاهای ضد سرطان سینه» را مطالعه کنید.

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *