سرطان رحم چیست، انواع سرطان رحم
سرطان رحم

سرطان رحم ؛ انواع، علت و درمان

تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ آخرین بروز رسانی مقاله: 23 دی 1403 968 بازدید 0 نظر

سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در خانم‌ها است. این سرطان عمدتا از پوشش داخلی رحم، که آندومتر (اِندومتر) نام دارد شروع می‌شود.

سرطان رحم، شایع­‌ترین سرطانی است که در دستگاه تولید مثل یک زن رخ می­‌دهد. سرطان رحم زمانی شروع می­‌شود که سلول­‌های سالم در رحم تغییر کرده و رشد آن­ها از کنترل خارج شده و توده‌­ای به نام تومور می‌سازند. یک تومور، می­‌تواند سرطانی یا خوش­‌خیم باشد.

  • تومور سرطانی، بدخیم است، یعنی می‌­تواند رشد کرده و به سایر بخش‌­های بدن پخش شود.
  • یک تومور خوش‌­خیم می‌­تواند رشد کند، اما عموماً به سایر بخش‌­های بدن منتشر نمی­‌شود.

مهم: این صفحه در مورد سرطان «رحم» است. برای آشنایی با سرطان «دهانه رحم» روی لینک روبرو کلیک کنید: سرطان دهانه رحم (سرویکس) چیست؟

رحم در کجا قرار دارد؟

رحم قسمتی از دستگاه تناسلی است که به شکل یک گلابی برعکس می‌باشد. گاهی اوقات به اشتباه رحم و واژن را به یک نام می‌شناسند. رحم قسمتی است که تخمک گذاری در آن انجام می گیرد و جنین در آن رشد می‌کند. این قسمت از بدن دارای عضله بسیار قوی است که در حالت عادی حدود ۶ سانت طول دارد ولی در حین زایمان تا چندین برابر خواهد شد. در واقع همین عضله‌های قوی هستند که می‌توانند در حین زایمان کمک به خارج شدن جنین کنند. رحم در بین رکتوم و مثانه قرار دارد و انتهای آن به واژن متصل می‌شود.
در دو طرف رحم لوله‌های فالوپ قرار دارند که به آن متصل شده‌اند و در پایین به وسیله گردنه‌رحم(سرویکس) به واژن اتصال پیدا کرده است.

سن سرطان رحم

سرطان رحم معمولا در بعد از ۵۰ سالگی رخ می‌دهد. سن متوسط در زمان تشخیص، ۶۰ سال است. کانسر رحم در سنین زیر ۴۵ سال رایج نیست.

برای آشنایی با سرطان رحم، باید با ساختار خود رحم نیز آشنا شویم:

درباره رحم و بخش‌های مختلف آن

رَحِم یا زهدان، اندامی گلابی شکل و توخالی است و در لگن زنان بین مثانه و راست‌روده قرار دارد. رحم جایی است که جنین در هنگام بارداری درون آن رشد می کند. رحم دارای ۳ بخش است:

  • سرویکس یا دهانه رحم، که بخش باریک پایینی رحم است
  • ایسموس یا تنگه، که باریکه ای است که بین دهانه رحم و جسم رحم قرار دارد
  • جسم یا تنه رحم، که بخش وسیع وسط رحم است
  • فوندوس، که بخش گنبدی شکل و فوقانی رحم است.

رحم از ۳ لایه تشکیل شده است: آندومتر (لایه داخلی؛ اندومتر هم تلفظ می شود)، میومتر (ضخیم‌­ترین لایه که تقریباً کل آن ماهیچه­‌ای است) و سروز (پوشش نازک بیرونی رحم).

در طول سال‌­های باروری یک زن، تخمدان­‌های او معمولاً هر ماه یک تخمک آزاد می‌­کنند و آندومتر جهت آمادگی برای بارداری، رشد کرده و ضخیم می­‌شود. اگر زن باردار نشود، پوشش اندومتر از طریق واژن او از بدنش خارج می­‌شود که به این فرآیند قاعدگی یا پریود گفته می­‌شود. این روند تا زمان یائسگی (که تخمدان­های یک زن رهاسازی تخمک را متوقف می­‌کنند) ادامه دارد.

بیشتر بخوانبد: سرطان واژن چیست

رحم کجاست

رحم کجای بدن است

نشانه ها و علائم سرطان دهانه رحم کدام اند؟

تغییرات سلولی پیش‌سرطانی و حتی مراحل اولیه سرطان دهانه رحم، معمولاً علائمی ندارند. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دهانه رحم ممکن است هیچ نشانه‌ای از سرطان مشاهده نکنند؛ به همین دلیل غربالگری منظم دهانه رحم را باید جدی گرفت.

شایع ترین علائم سرطان دهانه رحم عبارت‌اند از:

  • خونریزی غیرمعمول از واژن، از جمله بعد از یائسگی، بعد از رابطه جنسی، یا بین دوره‌های منظم قاعدگی
  • درد یا ناراحتی در حین رابطه جنسی
  • ترشحات غیرعادی واژن
  • درد در ناحیه لگن

باید توجه داشت که بسیاری از مشکلات و بیماری‌های دیگر نیز می‌توانند باعث بروز این علائم شوند. این بیماری‌ها بسیار شایع تر از سرطان دهانه رحم هستند. با این حال، اگر خونریزی غیرمعمول واژینال یا هر یک از علائم بالا را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه کنید. زیرا این موارد می‌توانند علائم اولیه سرطان دهانه رحم باشند.

در ادامه، مهم ترین علائم سرطان دهانه رحم را بیشتر بررسی می‌کنیم.

خونریزی غیر معمول از واژن

اگر قاعدگی منظم دارید، به خونریزی واژن در هر زمانی خارج از دوره منظم شما «خونریزی غیرمعمول» گفته می‌شود. خونریزی غیرمعمول واژینال می‌تواند بین دوره‌ها، حین یا بعد از رابطه جنسی و حتی بعد از یائسگی رخ دهد.

اگرچه مشاهده چنین علامتی ممکن است شما را نگران کند، اما به یاد داشته باشید که دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد و سرطان دهانه رحم تنها عامل خونریزی غیرمعمول واژینال نیست. مواردی همچون جلوگیری از بارداری به روش هورمونی و اکتروپیون دهانه رحم (بیرون‌زدگی دهانه رحم) نیز می‌توانند باعث خونریزی واژن شوند.

نکته مهم این است که هر نوع خونریزی غیرمعمول از واژن را باید با پزشک در میان گذاشت.

خونریزی واژینال بعد از یائسگی

اگر بالای 45 سال سن دارید و بیشتر از یک سال است که پریود نشده اید، ممکن است دچار یائسگی شده باشید. بعد از یائسگی، هرگونه خونریزی واژینال باید توسط پزشک بررسی شود؛ حتی اگر خفیف باشد یا فقط یک بار اتفاق افتاده باشد.

تغییر در ترشحات واژن

ترشحات واژن، مایعی مخاطی است که وظیفه پاکسازی و محافظت از واژن را بر عهده دارد. اکثر زنان این ترشحات را دارند؛ اما توجه به تغییرات آن مهم است. تغییر در ترشحات واژن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تغییر در ظاهر ترشحات، مثلاً سفت شدن یا تغییر رنگ آن
  • تغییر در بوی ترشحات، به خصوص بوی نامطبوع

ناگفته نماند که تغییر در ترشحات واژن ممکن است به دلایلی به جز سرطان دهانه رحم، مانند عفونت یا تغییرات هورمونی، رخ دهد. بنابراین، بهتر است هرگونه تغییر را به پزشک خود اطلاع دهید.

درد یا ناراحتی در حین رابطه جنسی

ممکن است هنگام رابطه جنسی، احساس درد یا عدم راحتی کنید. البته رابطه جنسی ممکن است به دلایل فیزیکی و روانی مختلف، دردناک یا ناراحت‌کننده باشد و سرطان دهانه رحم تنها علت آن نیست. راهکارهایی مانند استفاده از روان‌کننده یا مراجعه به مشاور تخصصی درمان جنسی، می‌تواند در حل این مشکل مؤثر باشد. اما برای آسودگی شما و تسهیل رابطه جنسی، بهتر است با پزشک درباره علت درد مشورت کنید.

درد بی علت در ناحیه کمر یا لگن

گاهی اوقات به دلایلی مانند کشیدگی عضله یا قاعدگی، قسمت پایین کمر یا بین استخوان لگن دردناک می‌شود. اما بهتر است که در مورد این درد‌ها با پزشک مشورت کنید، به خصوص اگر:

  • علت خاصی برای درد وجود ندارد
  • درد آزاردهنده است و بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد
  • درد به مدت 2 تا 3 هفته یا بیشتر طول می‌کشد

چرا که این علائم ممکن است از نشانه های سرطان دهانه رحم باشند.

سرطان رحم

بیماری‌های خوش‌خیم رحم

بیماری­‌های غیر سرطانی رحم شامل موارد زیر است:

  • فیبروم رحمی: تومورهای خوش‌­خیم در ماهیچه رحم
  • پولیپ‌­های خوش­‌خیم: رشد غیرعادی در پوشش رحم
  • آندومتریوز: بیماری­­‌ای که در آن بافت آندومتر (که معمولاً داخل رحم را می‌­پوشاند)، در قسمت خارجی رحم یا سایر اندام­‌ها یافت می­‌شود.
  • هیپرپلازی آندومتر: بیماری­‌ای که در آن، افزایش تعداد سلول­ها و ساختارهای غده ای در پوشش رحم وجود دارد. هیپرپلازی آندومتر می‌­تواند دارای سلول­‌های طبیعی یا غیرمعمول و ساختارهای غده ای ساده یا پیچیده باشد. زمانی که هیپرپلازی آندومتر دارای سلول­های غیرمعمول و ساختار غده ای پیچیده باشد، خطر ایجاد سرطان در پوشش رحم بیشتر است.

هایپرپلازی آندومتر (اندومتر)

سرطان، نوعی بیماری است که به علت رشد بی‌رویه سلول‌های بدن رخ می‌دهد. اگر سلول‌های دهانه رحم سرطانی شوند، به آن سرطان دهانه رحم می‌گویند. «دهانه رحم» به بخش پایینی رحم گفته می‌شود. سرطان دهانه رحم در صورت عدم تشخیص به موقع، می‌تواند به سایر نواحی بدن سرایت کند. بنابراین، آشنایی با علائم سرطان دهانه رحم برای همه بانوان ضروری است.

برای درک بهتر این سرطان، باید ابتدا با ساختار و عملکرد دهانه رحم آشنا شویم.

ساختار و عملکرد دهانه رحم چگونه است؟

دهانه رحم، بخش تونل‌مانند و عضلانی قسمت پایینی رحم است که رحم و واژن را به هم متصل می‌کند. این ناحیه «گردن رحم» نیز نامیده می‌شود. دهانه رحم اجازه می‌دهد تا مایعاتی مانند خون قاعدگی، از رحم به واژن انتقال پیدا کند. اسپرم نیز می‌تواند از طریق این تونل وارد رحم شود.

مرحله بندی سرطان دهانه رحم چگونه است ؟

هنگامی که بدن در حال تخمک گذاری است، دهانه رحم ماده مخاطی کشسان ترشح می‌کند. این نوع ماده مخاطی، رسیدن اسپرم به تخمک و در نتیجه، لقاح را آسان‌تر می‌کند. اما زمانی که بدن در حال تخمک گذاری نباشد، ماده مخاطی غلیظ‌تر می‌شود. این امر ورود اسپرم و میکروب‌ها را به رحم دشوارتر می‌کند.

نشانه سرطان دهانه رحم

دهانه رحم دارای دو قسمت اصلی «اِکتوسرویکس» و «اِندوسرویکس» است.

  1. اکتوسرویکس قسمت خارجی دهانه رحم است که در معاینات لگنی مشاهده می‌شود. اکتوسرویکس با سلول‌های نازک و مسطحی به نام سلول‌های سنگفرشی پوشیده شده است.
  2. اندوسرویکس قسمت داخلی دهانه رحم است و کانالی را می‌سازد که واژن را به رحم متصل می‌کند. اندوسرویکس با سلول‌های غده‌ای ستونی‌شکل پوشیده شده است که ماده مخاطی می‌سازند.

به ناحیه‌ای که در آن سلول‌های غده‌ای اندوسرویکس و سلول‌های سنگفرشی اکتوسرویکس به هم می رسند، «منطقه انتقالی» می‌گویند. در اکثر موارد، تغییرات سلولی غیرطبیعی و سرطان دهانه رحم از سلول‌های سنگفرشی این ناحیه شروع می‌شود.

انواع سرطان رحم

۲ نوع مهم سرطان رحم وجود دارد:

  • آدنوکارسینوم. این نوع ناشی از «غدد» موجود در رحم است، بیش از ۸۰ درصد سرطان­‌های رحم را تشکیل می­‌دهد و از سلول­‌هایی در آندومتر ایجاد می‌شود. معمولاً به این سرطان، سرطان آندومتر گفته می­‌شود. یک نوع شایع آدنوکارسینوم آندومتر، کارسینوم آندومتر نام دارد. درمان این نوع از سرطان بسته به درجه تومور، عمق نفوذ آن به درون رحم و مرحله یا وسعت این بیماری، متفاوت است (مراحل و درجات سرطان رحم). انواعی از آدنوکارسینوم رحمی که نادر هستند شامل کارسینوم سروز، کارسینوم سلول روشن و کارسینوسارکوم است. کارسینوسارکوم ترکیبی از آدنوکارسینوم و سارکوم است.
  • سارکوم. این نوع سرطان رحم، در بافت­های حمایتی غدد رحمی یا در میومتر که ماهیچه رحم است ایجاد می­‌شود. سارکوم، ۲ تا ۴ درصد سرطان­‌های رحمی را تشکیل می­‌دهد. انواع سارکوم آندومتر شامل لیومیوسارکوم، سارکوم استرومای آندومتر و سارکوم تمایزنیافته است.

انواع سرطان رحم

سرطان محدود به دهانه رحم متفاوت از سرطان رحم درمان می‌شود. بقیه این بخش، در مورد سرطان آندومتر (آدنوکارسینوم) است، که شایع‌تر است.

علت سرطان رحم چیست؟

عواملی که در ادامه نام برده‌ایم ممکن است در زنان احتمال ابتلا به سرطان رحم را بالا ببرد:

  • چاقی
  • رژیم غذایی با چربی بالا
  • سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان رحم
  • شروع عادت ماهانه فرد قبل از سن ۱۲ سالگی
  • یائسگی دیررس
  • ناباروری
  • نداشتن فرزند
  • درمان شدن سرطان سینه با تاموکسیفن
  • عدم تعادل هورمونی
  • درمان اثرات یائسگی با جایگزینی هورمون
  • دیابت
  • سابقه شخصی ابتلا به سرطان سینه
  • سابقه شخصی ابتلا به سرطان تخمدان
  • سابقه درمان سرطان لگن با رادیوتراپی
  • سابقه شخصی تخمدان پلی کیستیک یا هایپرپلازی آتیپیکال اندومتر

عوامل خطر سرطان رحم، علت ایجاد کانسر آندومتر

با گذر زمان و بالا رفتن سن خانم‌ها، احتمال ابتلای آن‌ها به سرطان رحم بیشتر می‌شودو در زنان سفیدپوست رایج‌تر است.

سرطان رحم ارثی یا خانوادگی

خطر ابتلای بیشتر ابتلا به سرطان رحم می‌­تواند ارثی باشد، به این معنی که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده یا با پرش از یک نسل، در نسل بعدی پدیدار می‌شود (یعنی یک نسل در میان). سرطان ارثی رحم، تقریباً در ۵ درصد مواقع اتفاق می‌­افتد. به سندرومی که بیشترین ارتباط را با سرطان ارثی رحم دارد سندروم لینچ گفته می‌­شود. همچنین این سندروم با چند نوع سرطان دیگر شامل سرطان روده بزرگ، کلیه، مثانه و تخمدان در ارتباط است.

زمانی که سلول‌­ها تقسیم و تکثیر می­‌شوند، ممکن است خطاهای DNA اتفاق بیفتد. ۶ پروتئین در بدن وجود دارد که این خطاها را برطرف می­‌کند. اگر یکی از این پروتئین­ها به‌درستی کار نکند، خطاها در DNA جمع شده و آسیب DNA به‌ قدری می‌­شود که باعث ایجاد سرطان می­‌گردد. این مشکل در ترمیم DNA، نقص ترمیم عدم تطابق (dMMR) گفته می­‌شود (یعنی نقص در ترمیم کردن این خطاها). نشانه اصلی سندروم لینچ، نقص ترمیم عدم تطابق است.

سرطان را می­‌توان از نظر سندروم لینچ با استفاده از یک روش رنگ­‌آمیزی خاص به نام ایمونوهیستوشیمی (IHC) آزمایش کرد. بیشتر موارد سندروم لینچ به دلیل کمبود یکی از ۴ پروتئین ترمیم‌­کننده DNA است. به طور معمول فقط این ۴ پروتئین با تکنیک ایمونوهیستوشیمی آزمایش می­‌شوند. اگر نتایج ایمونوهیستوشیمی نشان داد که سرطان شما به دلیل فقدان یکی از این پروتئین­‌های ترمیم‌­کننده DNA است یا اگر سابقه خانوادگی سرطان مرتبط با سندروم لینچ دارید، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و/یا با یک مشاور ژنتیک صحبت کنید.

البته، تکنیک ایمونوهیستوشیمی یک آزمایش غربالگری است و برای تأیید تشخیص سندروم لینچ، آزمایش‌های ژنتیکی بیشتری نیاز است. همه افرادی که تومور دارند و دارای کمبود یک یا چند پروتئین ترمیم‌­کننده DNA هستند، سندروم لینچ ندارند. همچنین این تغییرات می‌­تواند به دلیل فرآیندی به نام متیلاسیون DNA باشد، که عموماً یکی از چند ژن متداولِ dMMR را در تومور خاموش می­‌کند.

علت سرطان رحم چیست

ممکن است اعضای خانواده نیز بخواهند که مورد آزمایش قرار گیرند. افراد مبتلا به سندروم لینچ باید بیماری خود را با پزشکشان در میان بگذارند تا آن­ها بتوانند برای ارزیابی سرطان­‌های مرتبط با این سندروم، آزمایش‌های غربالگری بیشتری مانند کولونوسکوپی­‌های مکرر انجام دهند. ممکن است سایر اعضای خانواده جراحی پیشگیرانه برای سرطان­های رحم و تخمدان را در نظر بگیرند.

اگر سرطان رحم دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا این سرطان می‌­تواند از نظر سندروم لینچ و سایر بیماری­های ارثی احتمالی مورد آزمایش قرار بگیرد.

تشخیص سرطان رحم

تشخیص سرطان رحم عبارت است از بررسی سابقه سلامتی شما و یک معاینه فیزیکی کلی. همچنین ممکن است تشخیص سرطان رحم شامل یک یا تعداد بیشتری از موارد زیر باشد:

  • معاینه لگن: برای لمس کردن غده‌ها یا تغییرات در رحم فرد انجام می‌شود.
  • سونوگرافی داخل واژنی (ترانس-واژینال): در این روش دستگاه سونوگرافی وارد واژن فدر می‌شود و سپس عکس‌برداری انجام می‌شود. در صورتی که ضخامت بالا یا ضایعه مشکوک در سونوگرافی داخل واژنی دیده شود، ممکن است از رحم نمونه برداری شود.
  • پاپ اسمیر یا تست پاپ: این آزمایش شامل انجام تست میکروسکوپی از گردن رحم می‌شود که در آن هرگونه تغییری که ممکن است سرطان باشد یا هرگونه تغییری که ممکن است منجر به سرطان شود و یا شرایط غیرسرطانی از جمله عفونت یا التهاب تشخیص داده می‌شود.
  • بیوپسی یا نمونه برداری از اندومتر رحم: در این آزمایش از یک لوله کوچک و انعطاف پذیر برای جمع کردن نمونه‌های بافت از اندومتر استفاده می‌شود. سپس نمونه در زیر میکروسکوپ دیده می‌شود تا وجود سلول‌های سرطانی یا سایر سلول‌های غیر طبیعی بررسی شود. نمونه برداری از رحم معمولا در مطب پزشک انجام می‌شود.

بیوپسی رحم، نمونه برداری آندومتر

  • دیلاتاسیون و کورتاژ یا D&C: ممکن است زمانی که انجام بیوپسی برای شما غیرممکن است یا زمانی که اطلاعات تشخیصی بیشتری نیاز است، پزشک شما انجام دیلاتاسیون و کورتاژ را پیشنهاد کند. در این عمل جراحی کوچک، دهانه رحم باز شده تا بتوان کانال و آستر رحم را با یک وسیله به شکل قاشق (کورت) تراشید. سپس پاتولوژیست بافت را آزمایش می‌کند تا سلول‌های سرطانی را بیابد.

بیشتر بخوانید: تشخیص سرطان رحم

درمان سرطان رحم

برای تعیین درمان سرطان رحم مختص شما، پزشک بر اساس موارد زیر تصمیم می‌گیرد:

  • شرح حال و سابقه بیماری
  • میزان گسترش بیماری
  • میزان تحمل شما در برابر دارو، عمل جراحی یا رادیوتراپی
  • انتظارات شما از روند بیماری
  • نظر یا ترجیحات شما

انتخاب درمان شما بستگی به مرحله سرطان‌تان دارد، اینکه فقط اندومتر را درگیر کرده یا  به سایر بخش‌های اندومتر و یا بدن شما پخش شده است. بیشتر افراد ابتدا با جراحی درمان می‌شوند و برخی ممکن است به درمان‌های بیشتری نیاز داشته باشند. در کل درمان بیماران با سرطان رحم شامل موارد زیر می‌شود:

جراحی

انواع جراحی سرطان رحم عبارتند از:

  • هیسترکتومی: برداشتن رحم
  • سالپنگواوفورکتومی: عمل جراحی برداشتن لوله‌های رحمی و تخمدان‌ها
  • دایسکشن گره‌های لنفاوی لگن: برداشتن برخی از گره‌های لنفاوی از لگن
  • لنفادنوکتومی پارا آئورت: برداشتن گره‌های لنفاوی اطراف آئورت (شریان اصلی قلب)
  • نمونه برداری لاپاروسکوپی از گره‌های لنفاوی: برداشتن گره‌های لنفاوی با استفاده از یک لوله باریک که از طریق برش کوچکی روی شکم وارد می‌شود.

درمان سرطان رحم، جراحی سارکوم رحم ، لاپاروسکوپی کانسر آندومتر

رادیوتراپی

استفاده از اشعه ایکس، گاما و ذرات باردار برای مبارزه با سرطان است. رو نوع زا رایج‌ترین انواع سرطان رحم عبارتند از براکی تراپی و رادیوتراپی خارجی. تکنیک‌های جدید در براکی تراپی بر اساس MRI نتیجه بهتر و اثرات جانبی کمتری را به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: پرتو درمانی سرطان رحم

سایر درمان‌های سرطان رحم

مابقی گزینه‌های درمانی سرطان رحم عبارتند از:

  • شیمی درمانی: استفاده از داروهای ضدسرطان برای درمان سلول‌های سرطانی است.
  • ایمونوتراپی: پروسه فعال کردن توانایی طبیعی سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان است.
  • هورمون تراپی: مداخله دارویی یا جراحی برای مداخله در عملکرد هورمون‌ها است.

چگونه می توان از سرطان دهانه رحم پیشگیری کرد؟

اگرچه هیچ راه ثابت شده‌­ای برای جلوگیری و پیشگیری کامل از سرطان رحم وجود ندارد، اما ممکن است بتوانید خطر آن را برای خود کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خطر ابتلایتان به سرطان، با تیم مراقبت سلامت خود صحبت کنید.

پیشگیری و جلوگیری از سرطان رحم

تحقیقات نشان داده است که عوامل زیر می­‌توانند خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهند:

  • مصرف قرص­ های ضد بارداری. قرص­های ضد بارداری ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند که برای ایجاد یک قاعدگی ماهانه به‌صورت دوره­ای مصرف می­­شوند. این امر خطر رشد بیش از حد لایه پوشاننده رحم را کاهش می­دهد، مخصوصا اگر به مدت طولانی مصرف شوند.
  • استفاده از دستگاه داخل رحمی (IUD) ترشح‌کننده پروژسترون که یک روش کنترل بارداری است.
  • توجه به خطر سرطان رحم قبل از شروع درمان جایگزینی هورمون (HRT)، خصوصاً اگر ازاستروژن تنها استفاده شود. استفاده از ترکیب استروژن و پروژسترون در درمان جایگزینی هورمون می­‌تواند خطر سرطان رحم را کاهش دهد.
  • حفظ وزن سالم، به طور ایده‌­آل شاخص توده بدنی (BMI) کمتر از ۲۵.
  • انجام فعالیت بدنی، حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته.
  • اگر دیابت دارید، مدیریت مناسب بیماری مثل کنترل منظم سطح قند خون می­‌تواند خطر سرطان رحم را کاهش دهد.
  • واکسن HPV فقط در مقابل چند سویه ویروس HPV مؤثر است، که البته این سویه‌ها مسئول بیشتر موارد سرطان دهانه رحم هستند. اما حتی اگر فرد واکسن زده باشد، ممکن است به سویه‌های دیگر مبتلا شده و بعداً به سرطان دهانه رحم دچار شود. استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی، از بانوان در برابر دیگر سویه‌هایHPV محافظت می‌کند.
  • غربالگری منظم دهانه رحم به بانوان کمک می‌کند تا نشانه‌های سرطان را قبل از پیشرفت یا سرایت به بقیه نقاط بدن، شناسایی کنند. در نتیجه، فرد می‌تواند هرچه زودتر به درمان سرطان دهانه رحم بپردازد و شانس درمان خود را بالا ببرد.
  • بانوان مبتلا به HPV که سیگار می‌کشند، در مقایسه با افرادی که سیگار نمی‌کشند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان دهانه رحم و علائم آن هستند.

علائم سرطان دهانه رحم در چه افرادی باید بیشتر جدی گرفته شود؟

تقریباً همه سرطان‌های دهانه رحم توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می‌شوند؛ ویروسی شایع که می‌تواند با رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل شود. انواع مختلفی از HPV وجود دارد. برخی از انواع HPV تغییراتی در دهانه رحم ایجاد می‌کنند که ممکن است در طول زمان منجر به سرطان دهانه رحم شود. در حالی که انواع دیگر HPV، باعث ایجاد زگیل تناسلی یا زگیل پوستی می‌شوند.

HPV به قدری شایع است که اکثر افراد در دوره‌ای از زندگی خود، به آن مبتلا می‌شوند. این ویروس معمولاً علائمی ندارد. در اکثر بانوان، HPV خود به خود از بین می‌رود. اما اگر بدن نتواند ویروس را از بین ببرد، فرد ممکن است به مرور زمان به سرطان دهانه رحم مبتلا شود.

علاوه بر افراد مبتلا به HPV، افراد دیگری نیز در معرض سرطان دهانه رحم هستند. مثلاً ابتلا به HIV (ویروسی که باعث بیماری ایدز می‌شود) یا بیماری‌های دیگری که سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند، می‌تواند احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. سیگار کشیدن نیز می‌تواند باعث سرطان دهانه رحم شود.

بانوان ممکن است در هر سنی به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند. اما معمولاً بانوان بین 30 تا ۴۵ سال که فعالیت جنسی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. بروز سرطان دهانه رحم و علائم آن در افراد زیر 25 سال بسیار نادر است.

مشاوره سرطان رحم توسط دکتر فرازمند

شما برای دریافت مشاوره آنلاین سرطان رحم توسط دکتر فرازمند می‌توانید از لینک قرار داده شده در سایت استفاده کنید. دکتر برنا فرازمند، متخصص رادیوتراپی و انکولوژی، ضمن آشنایی با آخرین و بهترین درمان‌های سرطان در جهان و ایران، با در نظر گرفتن شرایط بیمار، مناسب‌ترین گزینه‌های درمانی را برای وی انتخاب و تجویز می‌کند.

توجه فرمایید در صورتی که قبلا تحت درمان سرطان رحم توسط پزشک دیگری قرار گرفته‌اید، شروع درمان تحت نظر دکتر فرازمند فقط با رضایت پزشک قبل و ارائه مدارک تشخیصی و درمانی (به طور کامل) امکان‌پذیر خواهد بود.

آیا سرطان رحم کشنده است؟

سرطان رحم زمانی که در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود و درمان می‌شود، کشنده نیست. در کل نرخ بقای ۵ ساله برای بیماران با سرطان رحم مرحله یک، ۹۰٪ است. با این حال نرخ بقای هر فرد به میزان پخش شدن سرطان در بدنش (مرحله سرطان) و سایر ویژگی‌های بیماری و بیمار بستگی دارد.

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند؟

زنان با سن بالا و بعد از یائسگی، زنان دارای اضافه وزن و مبتلا به دیابت و زنانی که تاکنون فرزندی به دنیا نیاورده‌اند، در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند.

آیا سرطان دهانه رحم درد دارد؟

درد ناشی از سرطان دهانه رحم ممکن است در مراحل اولیه بیماری چندان احساس نشود. حتی بسیاری از افراد اصلاً دردی حس نمی‌کنند. همانطور که سرطان پیشرفت می‌کند و به بافت‌ها و اندام‌های مجاور می‌رسد، ممکن است لگن دردناک شود یا مشکلات ادراری به وجود بیاید. برخی افراد نیز احساس ناخوشی، خستگی یا بی‌اشتهایی می‌کنند.

آیا سرطان دهانه رحم قابل درمان است؟

بله، سرطان دهانه رحم مخصوصا در مراحل اولیه قابل علاج است، و هر چه زودتر تشخیص داده شود شانس بهبودی کامل بالاتر است.

منابع:

Cancer.net

Hopkinsmedicine.org

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *