کمورادیوتراپی
درمان سرطان

کمورادیوتراپی چیست و کدام سرطان‌ها را درمان می‌کند؟

تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۴۰۲ 123 بازدید 0 نظر

کمورادیوتراپی می‌تواند برای درمان سرطان‌هایی مانند سرطان ریه، سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد و سرطان مثانه مورد استفاده قرار بگیرد. این روش در برخی افراد، رشد تومور سرطانی را متوقف کرده و شانس بقا را افزایش می‌دهد. حتی گاهی اوقات، سرطان را کاملاً علاج می‌کند.

در ادامه این مقاله، نحوه درمان سرطان با کمورادیوتراپی را بررسی کرده و با عوارض جانبی آن نیز آشنا می‌شویم.

کمورادیوتراپی چیست ؟

کمورادیوتراپی (Chemoradiotherapy) ترکیبی از دو روش موفق درمان سرطان یعنی شیمی درمانی و پرتودرمانی است. البته، کمورادیوتراپی برای همه افراد مناسب نیست و نمی‌تواند در درمان همه سرطان‌ها مؤثر باشد. تحمل همزمان دو روش درمانی، برای برخی افراد دشوار است. با این حال، گاهی اوقات کمورادیوتراپی اثربخشی زیادی در درمان سرطان دارد و در بعضی سرطان‌ها بهترین درمان است.

کمورادیوتراپی سرطان

کمورادیوتراپی سرطان مقعد

پنج دهه پیش، محققان فواید درمانی کمورادیوتراپی را برای افراد مبتلا به سرطان مقعد کشف کردند. از آن زمان به بعد، شواهد همواره ثابت کرده است که کمورادیوتراپی می‌تواند روشی مؤثر برای درمان سرطان مقعد باشد.

امروزه، کمورادیوتراپی یکی از گزینه‌های اولیه برای درمان سرطان مقعد ناشی از کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) محسوب می‌شود. این روش می‌تواند سرطان مقعد را در مراحل اولیه درمان کرده و به حفظ اندام‌های اطراف کمک کند.

پژوهشی نسبتاً کوچک در سال 2012 میلادی نشان داد که 86 درصد از افراد مبتلا به سرطان مقعد که تحت درمان با کمورادیوتراپی قرار گرفتند، کاملاً بهبود یافتند.

کمورادیوتراپی سرطان دهانه رحم

انجام کمورادیوتراپی برای درمان سرطان دهانه رحم، بسیار رایج است. این روش معمولاً زمانی استفاده می‌شود که سرطان دهانه رحم به نواحی اطراف دهانه رحم گسترش یافته، اما هنوز به اندام‌های دورتر بدن سرایت نکرده است.

با توجه به تاثیر بالای کمورادیوتراپی در این نوع تومور، معمولا نیازی به انجام جراحی برای آن وجود ندارد. تحقیقات نشان داده است که کمورادیوتراپی درمان موثرتری از مجموع شیمی‌درمانی و جراحی بعدی است.

بیشتر مطالعه کنید : کمورادیوتراپی سرطان دهانه رحم

کمورادیوتراپی سرطان ریه

کمورادیوتراپی یک روش رایج برای درمان نوعی سرطان ریه به نام «سرطان ریه سلول غیرکوچک (NSCLC)» در مرحله 3 است. سرطان ریه سلول غیرکوچک در مرحله 3، از ناحیه ریه‌ها فراتر رفته اما هنوز به سایر بخش‌های بدن سرایت نکرده است.

طبق تحقیقات، استفاده همزمان از شیمی درمانی و پرتودرمانی برای درمان سرطان ریه سلول غیرکوچک، می‌تواند تأثیر بهتری نسبت به انجام جداگانه این دو روش داشته باشد.

کمورادیوتراپی سرطان مثانه

کمورادیوتراپی می‌تواند به درمان مراحل پیشرفته‌تر سرطان مثانه کمک کند.

طبق تحقیقات، چنانچه سرطان مثانه به ماهیچه‌های اطراف مثانه حمله کرده باشد، درمان با کمورادیوتراپی نرخ بقا را بالاتر می‌برد. در حالی که بیمارانی که فقط پرتودرمانی انجام می‌دهند، نرخ بقای نسبتاً کمتری دارند.

با توجه به اینکه در جراحی سرطان مثانه، باید کل مثانه فرد برداشته شود و فرد دیگر نمی‌تواند دفع ادرار طبیعی داشته باشد، بسیاری از افراد گزینه کمورادیوتراپی را به عنوان درمان ارجح انتخاب می‌کنند.

درمان سرطان با کمورادیوتراپی چقدر طول می‌کشد؟

طول درمان کمورادیوتراپی بسته به نوع سرطان و دوز کمورادیوتراپی تجویز شده، متفاوت است.

دوره‌های پرتودرمانی و شیمی درمانی ممکن است مطابقت دقیق نداشته باشند. به عنوان مثال، امکان دارد بیمار 5 روز در هفته و به مدت 5 هفته تحت پرتودرمانی قرار بگیرد، اما در طول همین مدت، 2 هفته هر روز شیمی درمانی انجام بدهد. همچنین ممکن است بیمار یک هفته اصلاً شیمی درمانی نشود، اما بعد از آن، یک دوره جدید 2 هفته‌ای از شیمی درمانی را آغاز کند.

بعد از اولین دوره کمورادیوتراپی، پزشک آزمایش‌هایی را برای بیمار تجویز می‌کند. این کار به پزشک کمک می‌کند تا مرحله بعدی درمان را مشخص کند. امکان دارد بیمار به یک دوره دیگر از کمورادیوتراپی، جراحی یا حتی یک روش درمانی متفاوت نیاز داشته باشد.

عوارض کمورادیوتراپی

عوارض جانبی کمورادیوتراپی چیست؟

عوارض جانبی کمورادیوتراپی می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. پاسخ‌دهی بدن به داروهای شیمی درمانی و شدت اشعه پرتودرمانی، تعیین‌کننده عوارضی است که بیمار تجربه می‌کند. تحمل عوارض جانبی کمورادیوتراپی ممکن است برای برخی افراد دشوار باشد. به همین دلیل، بسیار مهم است که هرگونه عوارض جانبی را با پزشک خود در میان بگذارید.

عوارض کمورادیوتراپی بستگی به نوع و مکان تومور، دوز و تعداد جلسات درمانی، نوع و شدت شیمی‌درمانی و وضعیت عمومی بیمار دارد. بااین‌وجود در مجموع عوارض کمورادیوتراپی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تهوع و استفراغ
  • اسهال یا یبوست
  • بی‌اشتهایی
  • خستگی
  • ضعف
  • گلودرد
  • ایجاد شدن زخم در دهان
  • مشکل در بلع
  • تنگی نفس
  • احساس فشار یا درد در قفسه سینه
  • ریزش مو
  • تب
  • سرفه خشک
  • عفونت
  • تغییر در ظاهر یا بافت پوست
  • به آسانی کبود شدن یا خونریزی کردن

پزشک می‌تواند برای کاهش این عوارض جانبی، دارو تجویز کند یا دوز کمورادیوتراپی را تغییر دهد.

جمع‌بندی

کمورادیوتراپی ترکیبی از شیمی درمانی و پرتودرمانی برای درمان سرطان است. البته این روش برای همه بیماران سرطانی مناسب نیست. کمورادیوتراپی برای درمان سرطان‌هایی از جمله سرطان مقعد، سرطان دهانه رحم، سرطان ریه و سرطان مثانه به کار می‌رود. این روش می‌تواند اثربخشی زیادی داشته باشد و شانس بقا را افزایش دهد.

رادیوتراپی در درمان کمورادیوتراپی معمولا به صورت یک دوره چند هفته‌ای تجویز می‌شود و شیمی‌درمانی همزمان معمولاً در چند روز از این دوره درمانی داده می‌شود. طول دقیق دوره‌ها، به نوع سرطان و دوز کمورادیوتراپی بستگی دارد. اگرچه عوارض جانبی این روش می‌تواند برای هرکس متفاوت باشد، اما معمولاً شامل حالت تهوع، بی‌اشتهایی، ریزش مو، خستگی، تب و عفونت است. پزشک می‌تواند با تجویز دارو یا تغییر دوز کمورادیوتراپی، به کنترل عوارض جانبی کمک کند.

منبع

healthline.com

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *