تشخیص سرطان
تشخیص سرطان

تشخیص سرطان و تعیین مرحله آن

تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۴۰۰ آخرین بروز رسانی مقاله: 21 دی 1400 329 بازدید 0 نظر

تشخیص سرطان بر اساس اقدامات و آزمایش‌های بالینی و پاراکلینیکی صورت می‌پذیرد. آزمایش خون، اقدامات تصویربرداری، بیوپسی و آندوسکوپی شایع‌ترین روش‌های تشخیص هستند. بعضی از این اقدامات، علاوه بر کمک به تشخیص بیماری، به تعیین مرحله و میزان پیشرفته بودن بیماری نیز کمک می‌کنند. در این صفحه توضیحاتی در مورد رایج‌ترین روش‌های تشخیص و مرحله‌بندی سرطان آمده است. با کلیک بر روی هر کدام از لینک‌های موجود در صفحه، می‌توانید به صفحه مرتبط با آن موضوع بروید.

مراحل تشخیص سرطان

معمولا پزشک شما مجموعه‌ای از اقدامات تشخیصی را برای رسیدن به تشخیص سرطان در پیش می‌گیرد.

شرح حال و معاینه بالینی

معمولا اول قدم در راستای تشخیص سرطان، گرفتن شرح حال و انجام معاینات بالینی است. پزشک شما می‌خواهد بداند شما چه علائمی را تجربه کرده‌اید و این علائم چه مدت طول کشیده‌اند. توضیح دقیق علائم برای رسیدن به تشخیص کمک کننده است.

سپس پزشک شما را معاینه خواهد کرد. معاینه شکم، سروگردن، اعصاب، اندام‌های انتهایی، بینایی و شنوایی و ریه، بعضی از انواع معایناتی است که پزشک شما ممکن است انجام دهد. در صورتی که توده شما قابل رویت باشد پزشک با دقت آن را مشاهده کرده و آن را لمس می‌کند.

لینک به صفحات مرتبط:

معاینه مقعد

اقدامات تصویربرداری برای تشخیص سرطان

از اقدامات تصویربرداری می‌توان هم برای تشخیص سرطان و هم برای کمک به انجام بیوپسی و هم برای تعیین مرحله سرطان استفاده کرد. بنابراین این اقدامات را ممکن است در هر زمانی در طی تشخیص، درمان یا پیگیری پس از درمان انجام داد.

لینک به صفحات مرتبط:

سی تی اسکن ام آر آی ماموگرافی ام آر آی سینه
سونوگرافی اسکن استخوان پت اسکن

نمونه‌برداری و پاتولوژی برای تشخیص سرطان

هر چند سایر اقدامات نیز کمک کننده است، انجام نمونه‌برداری و مشاهده سلول‌ها و یا بافت تومور در زیر میکروسکوپ، معمولا قطعی‌ترین روش تشخیص سرطان است. نمونه‌برداری را می‌توان با چشم غیر مسلح یا تحت هدایت تصویربرداری انجام داد، که بستگی به نوع و مکان تومور دارد.

لینک به صفحات مرتبط:

بیوپسی چیست؟ آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان پاپ اسمیر پاتولوژی سرطان

آزمایش خون

در بعضی از سرطان‌ها آزمایش‌های خونی برای رسیدن به تشخیص کمک می‌کند. علاوه بر این آزمایش خون برای انجام انواع مختلف درمان سرطان مورد نیاز است.

لینک به صفحات مرتبط:

CBC چیست تومور مارکر

انواع آندوسکوپی

در تومورهای دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی، دستگاه تناسلی زنان و مجاری ادراری، می‌توان ابزاری را به درون بدن فرستاد تا تومور را مشاهده کرد. به این اقدام آندوسکوپی می‌گوییم. مثلا رویت داخل مثانه از طریق مجرای ادراری که سیستوسکوپی نام دارد، نوع آندوسکوپی محسوب می‌شود. با این وجود، ممکن است از واژه آندوسکوپی برای اشاره به آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش نیز استفاده شود. این اقدامات برای تومورهای نواحی خاص بسیار ضروری و مفید هستند.

لینک به صفحات مرتبط:

انواع آندوسکوپی را بشناسید آندوسکوپی فوقانی کولونوسکوپی سیگموئیدوسکوپی

سایر اقدامات تشخیصی

گاهی از سایر اقدامات تشخیصی برای کمک به تشخیص سرطان استفاده می‌شود. از جمله این موارد می‌توان به آزمایش خون مخفی در مدفوع و باریم انما استفاده کرد. این دو روش، معمولا بیشتر برای غربالگری سرطان روده بزرگ به کار می‌روند.

لینک به صفحات مرتبط:

آزمایش خون مخفی در مدفوع باریم انما

اقدامات پاراکلینیک حین درمان

بعضی از اقدامات پاراکلینیک به رسیدن به تشخیص سرطان کمکی نمی‌کنند، اما می‌توانند حین درمان کمک‌کننده باشند. این اقدامات معمولا برای تعیین وضعیت سلامتی فرد و تعیین امکان درمان و انتخاب گزینه درمانی به کار می‌روند. البته بعضی از اقداماتی که در بالا ذکر شد، در این زمینه هم کاربرد دارند.

بررسی‌های قلبی

بررسی‌های قلبی معمولا برای رسیدن به تشخیص سرطان کمکی نمی‌کنند. اما انجام آن‌ها در بسیاری از موارد برای اطمینان از سلامت قلب جهت انجام درمان‌ها ضروری است.

لینک به صفحات مرتبط:

اکو و نوار قلب اسکن موگا (MUGA)

 

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *