نحوه تشخیص سرطان رحم
تشخیص سرطان رحم با کمک علائم بالینی و نشانهها، تصویربرداری و بیوپسی انجام میشود. در این صفحه در مورد انواع اقداماتی که برای تشخیص سرطان رحم استفاده میشود توضیح داده میشود.
پزشکان از آزمایشهای زیادی برای تشخیص سرطان استفاده میکنند. آنها همچنین آزمایشهایی انجام میدهند تا بفهمند آیا سرطان به بخش دیگری از بدن پخش شده است یا نه. به انتشار یا پخش شدن سرطان به بخش دیگری از بدن، «متاستاز» میگوییم. برای مثال اگر سرطان پخش شده باشد، اقدامات تصویر برداری مثل اسکن سیتی میتواند آن را نشان دهد. تصویر برداریها، تصاویری از داخل بدن را نشان میدهند.
در اکثر انواع سرطان، بیوپسی (نمونهبرداری بافتی) تنها راه تشخیص قطعی برای تعیین درگیری قسمتی از بدن است. در بیوپسی، پزشک نمونه کوچکی از بافت را برمیدارد تا در آزمایشگاه ارزیابی شود. اگر بیوپسی امکان پذیر نباشد، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری پیشنهاد دهد که به تشخیص بیماری کمک خواهد کرد.
این بخش، گزینههای تشخیص سرطان رحم را شرح میدهد. انجام همه آزمایشها برای هر بیماری نیاز نیست. ممکن است پزشکتان هنگام انتخاب یک آزمایش تشخیصی موارد زیر را در نظر بگیرد:
- نوع سرطان مورد شک
- علائم و نشانههای شما
- سن و سلامت عمومی شما
- نتایج آزمایشهای طبی قبلی
راههای تشخیص سرطان رحم
علاوه بر معاینه بدنی، ممکن است آزمایشهای زیر برای تشخیص سرطان رحم استفاده شوند:
معاینه لگنی
پزشک نواحی رحم، واژن، تخمدانها و راست روده را برای بررسی هر یافته غیرمعمول معاینه میکند. آزمایش پاپ اسمیر که اغلب با معاینه لگنی انجام میشود، در اصل برای بررسی سرطان دهانه رحم استفاده میشود؛ اما گاهی اوقات ممکن است آزمایش پاپ اسمیر سلولهای غدهای غیرطبیعی را نشان دهد که به دلیل سرطان رحم ایجاد شدهاند.
درباره پاپ اسمیر بیشتر بخوانید.
بیوپسی (نمونهبرداری) اندومتر
بیوپسی روشی است که در آن مقدار کمی از بافت برای ارزیابی زیر میکروسکوپ برداشته میشود. بقیه آزمایشها میتوانند احتمال وجود سرطان را مطرح کنند، اما فقط بیوپسی میتواند باعث تشخیص قطعی بیماری شود. یک پاتولوژیست (آسیبشناس) نمونه (ها) را تجزیهوتحلیل میکند. پاتولوژیست پزشکی است که در تفسیر تستهای آزمایشگاهی و ارزیابی نمونههای سلولی و بافتی برای تشخیص بیماری تخصص دارد.
در بیوپسی اندومتر، پزشک نمونه کوچکی از بافت را با استفاده از یک لوله بسیار نازک برمیدارد. این لوله از راه دهانه رحم وارد رحم میشود و با استفاده از مکش، نمونه بافتی برداشته میشود. این فرایند چند دقیقه طول میکشد. پس از این اقدام، زن ممکن است کرامپ (انقباض ناگهانی و دردناک) و خونریزی واژینال داشته باشد. این علائم به طور معمول به سرعت برطرف خواهند شد و میتوان آنها را با مصرف یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) طبق دستور پزشک کاهش داد. بیوپسی اندومتر اغلب یک روش بسیار دقیق برای تشخیص سرطان رحم است. افرادی که قبل از این آزمایش خونریزی غیرطبیعی واژینال دارند، ممکن است نیاز به دیلاتاسیون و کورتاژ هم داشته باشند (D&C را در پایین ببینید)، حتی اگر هیچ سلول غیرطبیعی در حین بیوپسی یافت نشود.
همه چیز درباره علائم سرطان رحم
دیلاتاسیون و کورتاژ (D&C)
دیلاتاسیون (باز کردن دهانه رحم) و کورتاژ (تراشیدن یا نمونهبرداری از لایه پوششی رحم) که به طور مخفف D&C گفته میشود، روشی برای برداشتن نمونههای بافتی از رحم است. برای جلوگیری از احساس درد در حین این عمل، به بیمار داروی بیهوشی یا بیحسی داده میشود. D&C اغلب به همراه هیستروسکوپی (روشی برای مشاهده داخل رحم) انجام میشود، بنابراین پزشک میتواند پوشش داخلی رحم (اندومتر) را در حین عمل ببیند. در حین هیستروسکوپی، پزشک یک لوله نازک و انعطافپذیر را که یک لامپ روی آن دارد، از طریق واژن و دهانه رحم وارد رحم میکند. پس از اینکه در طی بیوپسی یا D&C بافت اندومتر برداشته شد، نمونه از نظر سلولهای سرطانی، هیپرپلازی اندومتر و سایر بیماریها توسط یک پاتولوژیست بررسی میشود.
تشخیص سرطان رحم با سونوگرافی
به آن، سونوگرافی ترانس واژینال یا سونوگرافی داخلی میگوییم. سونوگرافی برای ایجاد تصویر از اندامهای داخلی، از امواج صوتی استفاده میکند. در سونوگرافی داخلی، دستگاه مبدل سونوگرافی وارد واژن میشود و به سمت رحم جهت داده میشود تا از آن تصویر بگیرد. اگر اندومتر بیش از حد ضخیم به نظر برسد، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد بیوپسی انجام دهد (به توضیحات بالا مراجعه کنید).
سی تی اسکن
اسکن سیتی با استفاده از اشعه ایکس از زوایای مختلف از داخل بدن عکس میگیرد. یک کامپیوتر این عکسها را ترکیب میکند، در نهایت تصاویر 3 بعدی پر-جزئياتی ایجاد میشود که هرگونه ناهنجاری یا تومور را نشان میدهد. سیتی اسکن میتواند برای اندازهگیری سایز تومور استفاده شود. گاهی اوقات، برای بهترشدن جزئیات تصویر، قبل از اسکن یک رنگ مخصوص به نام ماده حاجب یا ماده کنتراست (ماده حاجب) به بیمار داده میشود. این رنگ ممکن است به داخل رگ بیمار تزریق شود یا به صورت قرص یا مایع خوراکی به بیمار داده شود.
ام آر آی
MRI از میدانهای مغناطیسی برای ایجاد تصاویر واضح از بدن استفاده میکند (و از اشعه ایکس استفاده نمیشود). MRI میتواند برای اندازهگیری سایز تومور استفاده شود. همانند سیتی اسکن، قبل از انجام ام آر آی یک رنگ مخصوص به نام ماده حاجب یا ماده کنتراست (حاجب)، ممکن است بهصورت تزریق داخل وریدی یا خوراکی به بیمار داده شود تا تصویری واضحتر ایجاد شود. اگر برنامه درمانی شامل هورموندرمانی باشد، MRI برای گرفتن تصاویر دقیق بسیار مفید است. امآرآی اغلب در زنان مبتلا به سرطان رحم درجه پایین استفاده میشود تا میزان رشد سرطان در دیواره رحم را مشخص کند. دانستن این موضوع میتواند به تعیین امکان حفظ قدرت باروری فرد کمک کند.
آزمایش مولکولی تومور
پزشک شما ممکن است انجام تستهای آزمایشگاهی روی نمونه تومور را توصیه کند تا ژنها و پروتئینهای خاص و دیگر عوامل منحصر به فرد تومور را شناسایی کند. نتایج این تستها میتواند به تعیین گزینههای درمانتان کمک کند.
پس از اقدامات تشخیصی سرطان رحم
پس از انجام آزمایشهای تشخیصی، پزشکتان تمام نتایج را با شما مرور خواهد کرد. اگر تشخیص پزشک سرطان باشد، آزمایشهای بیشتری برای فهمیدن میزان رشد و گسترش بیماری انجام خواهد شد. این آزمایشها، به دستهبندی بیماری بر اساس مرحله و درجه کمک کرده و به سمت درمان مورد نیاز سوق میدهد.
بخش بعدی در این راهنما، مرحله بندی سرطان رحم است. این بخش سیستمی را توضیح میدهد که پزشکان برای بیان وسعت یا گسترش بیماری از آن استفاده میکنند.
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل
-
آیا سرطان رحم باعث نازایی می شود؟
۱۹ بهمن ۱۴۰۱ -
سرطان رحم و رابطه زناشویی
۲۹ دی ۱۴۰۱ -
سرطان رحم ؛ انواع، علت و درمان
۱۶ مرداد ۱۴۰۱ -
انواع روش های درمان سرطان رحم
۳۰ تیر ۱۴۰۱ -
نحوه تشخیص سرطان رحم
۲۵ تیر ۱۴۰۱ -
علائم سرطان رحم : نشانههایی که هر زن باید بداند!
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
مرحله بندی سرطان رحم
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
پیگیری سرطان رحم
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
ایمونوتراپی سرطان رحم
۲۰ آذر ۱۴۰۰ -
تارگت تراپی سرطان رحم
۱۰ آذر ۱۴۰۰