سرطان پروستات یکی از سرطانهایی است که انجام غربالگری برای آن امکانپذیر است. این غربالگری معمولا با آزمایش خون با یا بدون معاینه صورت میپذیرد. در این صفحه با غربالگری سرطان پروستات و مزایا و معایب آن آشنا خواهیم شد.
هدف از غربالگری سرطان پروستات ، شناسایی سرطان قبل از بروز علائم و نشانه ها است. هنگامی که سرطان زودتر کشف میشود، اغلب در مرحله زودرستر و اولیهتری است. در این مرحله شانس بیشتری برای درمان موفقیتآمیز سرطان وجود دارد. دانشمندان آزمایشهایی را برای غربالگری انواع خاصی از سرطان توسعه دادهاند. اهداف کلی غربالگری سرطان عبارتند از:
- تعداد مرگومیر ناشی از این بیماری را کاهش دهیم یا کلا مرگومیر ناشی از سرطان را از بین ببریم.
- تعداد مبتلایان به بیماری را کاهش دهیم.
روشهای غربالگری سرطان پروستات
غربالگری سرطان پروستات برای پیدا کردن شواهدی از سرطان، در بزرگسالانِ به ظاهر سالم و بدون علامت انجام میشود. برای غربالگری سرطان پروستات، معمولاً از دو آزمایش استفاده میشود:
معاینه پروستات (DRE)
در DRE دکتر دستکش پوشیده، انگشت خود را آغشته به ژل کرده و وارد مقعد نموده و سطح غده پروستات را برای پیدا کردن موارد غیرطبیعی لمس میکند.
آزمایش PSA
به این آزمایش، آزمایش پروستات نیز میگویند. در مورد استفاده از آزمایش پروستات برای بررسی افرادی که علائمی از بیماری ندارند، اختلاف نظر وجود دارد. از طرفی، آزمایش PSA برای تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه سرطان مفید است. این سودمندی در افرادی که احتمال ابتلای بیشتری دارند، بیشتر است. زیرا به برخی کمک میکند قبل از رشد و انتشار سرطان، درمان لازم را دریافت کنند.
از طرف دیگر، غربالگری PSA ممکن است سرطانهایی با رشد بسیار آهسته را نیز تشخیص دهد. این سرطانها هرگز زندگی فرد را تهدید نمیکنند. در نتیجه، غربالگری سرطان پروستات با استفاده از PSA، ممکن است منجر به درمانهای غیر ضروری در این افراد شود. و حتی میتواند باعث ایجاد عوارض جانبی شده و کیفیت زندگی فرد را به طور جدی تحت تأثیر قرار دهد.
توصیه انجمنهای علمی
ASCO (انجمن سرطان بالینی آمریكا) توصیه میکند افرادی که هیچ علامتی از سرطان پروستات ندارند و افرادی که انتظار میرود کمتر از ۱۰ سال عمر کنند، غربالگری PSA را انجام ندهند. همچنین برای کسانی که انتظار میرود بیش از ۱۰ سال عمر کنند، توصیه میکند با پزشک خود مشورت نمایند.
سایر سازمانها توصیههای مختلفی برای غربالگری دارند، از جمله:
- کارگروه خدمات پیشگیرانه در ایالات متحده (USPSTF): توصیه میکند افراد ۵۵ تا ۶۹ سال قبل از تصمیمگیری در مورد غربالگری PSA، با پزشک خود درباره جوانب مثبت و منفی آن مشورت کنند. افراد ۷۰سال به بالا، نباید به طور معمول غربالگری PSA برای سرطان پروستات انجام دهند.
- انجمن اورولوژی آمریکا و انجمن سرطان آمریكا: توصیه میكنند كه قبل از انجام غربالگری PSA، مزایا و معایب آزمایش به افراد گفته شود. سپس خود افراد با مشورت پزشك، آگاهانه تصمیم بگیرند.
- شبکه ملی جامع سرطان (NCCN): سن بیمار، مقدار PSA، نتایج DRE و سایر عوامل را در پیشنهادات و توصیههای خود در نظر میگیرد.
خلاصه
پیشبینی اینکه چه تومورهایی به سرعت رشد کرده و منتشر میشوند و چه تومورهایی آهسته رشد میکنند آسان نیست. هرکس باید با پزشک خود در مورد مزایا و معایب غربالگری سرطان پروستات، بر اساس شرایط شخصی خود صحبت کند، و از آنها برای تصمیمگیری آگاهانه کمک بگیرند.
هدف از غربالگری سرطان پروستات چیست؟
هدف از غربالگری سرطان پروستات، شناسایی سرطان قبل از بروز علائم و نشانه ها است. هنگامی که سرطان زودتر کشف میشود، اغلب در مرحله زودرستر و اولیهتری است. در این مرحله شانس بیشتری برای درمان موفقیتآمیز سرطان وجود دارد.
برای غربالگری سرطان پروستات از چه آزمایش هایی استفاده میشود؟
برای غربالگری سرطان پروستات، معمولاً از دو آزمایش استفاده میشود: معاینه پروستات (DRE)، آزمایش PSA نیز ایتفاده می شود.
سن انجام آزمایش PSA برای مردان چقدر است؟
سن شروع انجام PSA برای غربالگری سرطان پروستات از حدود 50 تا 55 سالگی است. در صورت داشتن عوامل خطرزا مانند سابقه خانوادگی سرطان پروستات یا جهش های ژنی خاص، ممکن است غربالگری از سن پایین تر شروع شود.