قبل از آشنایی با درمان تارگت سرطان پروستات باید درمان تارگت را بدانید، درمان تارگت یعنی استفاده از روشهایی برای «هدف» گرفتن سلولهای سرطانی، بدون آسیب به سایر سلولها است. تارگت به معنای هدف است و درمان تارگت (targeted)، درمان هدفمند ترجمه میشود. برای هدف گرفتن سلولهای سرطانی، ژنها و پروتئینها یا محیط بافتیای که به رشد و بقای سرطان کمک میکند، هدف گرفته میشود. بنابراین این درمانها عوارض کمتری از درمانهای معمول دارند. در حال حاضر دو درمان تارگت سرطان پروستات تایید شده است.
در تومورهای مختلف، اهداف مولکولی (تارگتهای) متفاوتی وجود دارد. برای یافتن مؤثرترین درمان، پزشک شما چندین آزمایش جهت شناسایی تارگتهای بالقوه درخواست میکند. این آزمایشها به پزشک کمک میکنند تا موثرترین درمان را برای هر بیمار پیدا کنند. به علاوه، محققان در حال مطالعه برای یافتن هدفهای مولکولی بیشتر و درمانهای جدید برای آنها هستند. برای درمان سرطان پروستات میتواند مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
انواع درمان تارگت سرطان پروستات
تارگت تراپی در سرطان پروستات شامل موارد زیر است:
- اولاپاریب. اولاپاریب عضو دسته ای از درمانهای هدفمند به نام مهارکننده PARP است. این روش برای مبتلایان به سرطان پروستاتی که همه شرایط زیر را داشته باشند تایید شده است:
- متاستیک و مقاوم به عقیمی
- رشد و پخش سرطان حین درمان با ابیراترون و یا انزالوتامید
- نقص ژن ترمیم DNA (که ممکن است به ارث رسیده و یا در تومور ایجاد شده باشد)
نقص در ژن ترمیم DNA سبب میشود تا ترمیم DNA آسیب دیده برای سلول های سرطانی سخت تر باشد. ژن های به خصوصی مثل BRCA1 و BRCA2 و چند ژن دیگر با نقص ژن ترمیم DNA مرتبط هستند و وجود هر یک از این موارد امکان درمان با اولاپاریب را میدهد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دو آزمایش خاص برای انتخاب بیماران جهت درمان با اولاپاریب را نیز تایید کرده است.
- روکاپاریب (روبراکا). روکاپاریب نیز مهارکننده PARP است که در بیماران مبتلا به سرطان پروستات مقاوم به عقیمی که بیماری آن ها با ابیراترون و یا انزالوتامید و شیمی درمانی متوقف نشده است و جهش BRCA1 یا BRCA2 دارند (که ارثی بوده و یا در تومور ایجاد شده) تایید شده است.
آزمایشهای بررسی نیاز به اولاپاریب یا روکاپاریب
ممکن است یک یا چند تست برای تعیین دریافت اولاپاریب یا روکاپاریب انجام شود:
- آزمایش جهش ژرم-لاین بعد از صحبت با مشاور ژنتیک
- توالی یابی ژنومیک بافت تومور
- توالی یابی ژنومیک DNA تومور در گردش خون
توالی یابی ژنومیک را می توان بر روی بافت جمع آوری شده قدیمی یا جدید انجام داد. آزمایش جهش ژرم-لاین به تنهایی تقریبا نیمی از بیمارانی که واجد شرایط این درمان هستند را شناسایی میکند.
میزان تاثیر اولاپاریب در سرطان پروستات
در مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ منتشر شد تاثیر اولاپاریب در mCRPC بررسی شد. mCRPC به معنای سرطان پروستات متاستاتیک مقاوم به عقیمی است. این بیماران جهشی در یکی از ژنهای BRCA1 یا BRCA2 یا ATM داشتند. در این مطالعه طول عمر بیمارانی که اولاپاریب دریافت کردند بیشتر از بیمارانی بود که انزالوتامید یا ابیراترون مصرف کردند. این اختلاف حدود ۴ ماه بود.
شایعترین عوارض اولاپاریب با شیوع > ۱۰٪ در این مطالعه عبارت بود از:
- کم خونی
- تهوع
- خستگی
- کاهش اشتها
- اسهال
- استفراغ
- کمبود پلاکت
- سرفه
- تنگی نفس
میزان تاثیر روکاپاریب در سرطان پروستات
روکاپاریب هنوز با داروهای دیگر در یک مطالعه مقایسه نشده است. اما میزان پاسخ کلی در یک مطالعه (TRITON2)، ۴۴٪ بود.
شایعترین عوارض آن (>۲۰٪) عبارت بود از:
- خستگی
- تهوع
- کم خونی
- افزایش آنزیمهای کبدی
- کاهش اشتها
- ضایعات پوستی
- یبوست
- کاهش پلاکت
- استفراغ
- اسهال
در حال حاضر هیچ کدام از دو داروی بالا در لیست دارویی کشور وجود ندارند.
انواع درمان تارگت برای سرطان پروستات چیست؟
تارگت تراپی در سرطان پروستات شامل مواردی همچون: اولاپاریب. اولاپاریب عضو دسته ای از درمانهای هدفمند به نام مهارکننده PARP است.