آیا سرطان ارثی است؟
آیا سرطان ارثی است؟ بسیاری از مبتلایان به سرطن نگران هسند که آیا فرزندان آنها نیز به سرطان مبتلا میشوند یا خیر. برخی نیز میخواهند بدانند آیا ژن سرطان از والدین آنها به آنها ارث رسیده است. در این صفحه به این سوال پاسخ میدهم، پس با دقت بخوانید.
میدانیم سرطان یک بیماری ژنتیکی است. یعنی در نتیجه ایجاد تغییرات (=جهش) در محتوای ژنتیکی سلولها ایجاد میشود. پیامهای ژنتیکی رشد و تقسیم و عملکرد سلولها را کنترل میکنند، بنابراین تغییر در آنها، رفتار سلول را تغییر میدهد.
از طرف دیگر میدانیم ژنها از والدین به فرزندان به ارث میرسند. هر انسان یک نسخه از ژن را از پدر و نسخه دیگر را از مادر به ارث میبرد.
با این اوصاف، آیا عامل سرطان در ژنهای ما قرار دارد و از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود؟
آیا سرطان ارثی است و راه فراری از آن نیست؟
خیر. اکثر سرطان ها ارثی نیستند. در واقع فقط حدود ۵ تا ۱۰ درصد سرطانها ارثی هستند.
چطور؟ چون در اکثر موارد، جهشهایی که منجر به سرطان میشوند بعد از تولد رخ میدهند. دقت کنید این تغییرات در سلولهای پیکری خود فرد رخ میدهند؛ تنها جهشهایی قابل انتقال به نسل بعد هستند که در سلولهای جنسی رخ دهند، یعنی اسپرم و تخمک.
سرطان را از نظر منشاء میتوانیم به دو دسته تقسیم کنیم:
- سرطانهایی را که ناشی از جهش در سلولهای همان فرد است، سرطانهای انفرادی یا پراکنده (اسپورادیک) میگوییم.
- در مقابل، سرطانهایی را که ناشی از جهشهای رخ داده در ژن نسلهای قبل است، «سرطان ارثی» میگوییم. چون تمام سلولهای بدن یک فرد حاوی این ژنهاست، طبیعتا به نسل بعد نیز منتقل خواهد شد.
همانطور که گفتم، نوع دوم صرفا پنج تا ده درصد موارد را میسازد. اما موضوع شاید به همین سادگی نباشد! بروز یک سرطان در چند نفر از اعضای یک خانواده ممکن است دلیل دیگری نیز داشته باشد.
ژن، تنها اشتراک اعضای یک خانواده نیست
بعضی عوامل محیطی میتوانند احتمال بروز جهش و احتمال ایجاد سرطان را افزایش دهند. بنابراین، بدون اینکه ژن خاصی مقصر باشد، ممکن است بروز سرطانهای خاصی در یک خانواده بیشتر باشد. بعضی از این عوامل عبارت است از:
- محل زندگی و شرایط اقتصادی-اجتماعی
- مواجهه با مواد شیمیایی خطرناک مثل دود سیگار
- سبک زندگی مشابه مثل تحرک پایین یا مصرف کم میوه و سبزی
مثلا ممکن است اعضای یک خانواده، عادت به خوردن غذاهای مانده یا نمکسود شده داشته باشند. بنابراین احتمال ایجاد سرطان معده در اعضای این خانواده بالاتر خواهد بود، هر چند این موضوع ناشی از جهش ژنهای آنها نیست.
اما این هم همه داستان نیست! یک نکته مهم دیگر هنوز باقی مانده است.
تعامل چند ژنی
وقتی میگوییم سرطانها در ۵ تا ۱۰ درصد ارثی هستند، منظورمان این است که یک زن معیوب منحصر به فرد عامل ایجاد سرطان شده است و این ژن در محتوای ژنتیکی آن خانواده وجود دارد.
تحقیقات نشان دادهاند که تکرار یک سرطان خاص در خانواده به خاطر آسیب پذیری اعضای خانواده نسبت به عوامل ایجاد کننده سرطان در محیط است و این آسیب پذیری میتواند ناشی از چند ژن جزئی باشد. به طور ساده، یعنی به جای اینکه یک ژن بسیار معیوب باشد، چندین ژن کمی معیوب هستند.
این نوع از خطر ابتلا به سرطان که به خاطر حساسیت ژنهای جزئی فرد به عوامل محیطی بروز پیدا میکند “خطر خانوادگی” نامیده میشود. در حال حاضر هیچ نوع روش تشخیصی یا آزمایشی وجود ندارد که بتواند احتمال خانوادگی ابتلا به سرطانها را تشخیص دهد و در نتیجه پزشکان تنها به سابقه خانوادگی بیمار در زمینه ابتلا به سرطان بسنده میکنند.
تعیین احتمال سرطان فرزندان در سرطان ارثی و خانوادگی
اکثر ژنهای سرطانهای ارثی شناسایی شدهاند (هرچند اهمیت بسیاری از جهشها هنوز مشخص نشده). بنابراین معمولا در سرطان ارثی میتوانیم ژن عامل سرطان را در فرد مبتلا تعیین کنیم و سپس بررسی کنیم آیا این ژن به فرزندان وی به ارث رسیده یا خیر.
برعکس، تمام ژنهایی که نقص آنها میتواند باعث سرطان خانوادگی شود را نمیشناسیم. بنابراین نمیتوانیم بفهمیم هر فرزند کدام ژن را به ارث برده و کدام یک را نه. بنابراین تعیین احتمال ابتلای یک فرزند به سرطان دشوار است.
چرا همه سرطانهای ارثی در سنین پایین رخ نمیدهد؟
افرادی که به سرطان ارثی مبتلا میشوند، ژن جهشیافته (ژن مشکوک) را از یک والد و ژن سالم را از والد دیگر به ارث میبرند. بنابراین یک نسخه از ژن معیوب در تمام سلولهای آن فرد وجود دارد. پس چرا این ژن معیوب موجب سرطان در سنین پایین نمیشود؟
جواب این است که در اکثر اوقات ژن سالم کنترل رشد و توسعه سلولها را در دست میگیرد. اگر به هر دلیلی این ژن نیز دچار جهش شود، سلولها شروع به تغییر میکنند و ممکن است سرطانی شوند. به همین دلیل است افرادی که ژن مشکوک را به ارث بردهاند، بیش از سایر انسان ها در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند.
با این حال باید متذکر شویم که این بدان معنا نیست که تمامی افرادی که ژن مشکوک را به ارث بردهاند، دچار سرطان میشوند.
ژن های مشکوک سرطانی و آسیب دیده می توانند از یک نسل به نسل دیگر انتقال پیدا کنند. اگر یکی از والدین یک ژن مشکوک به سرطان را حمل کند، احتمال به ارث رسیدن آن ژن توسط هر یک از فرزندانش ۵۰ درصد است. همچنین شایان ذکر است که ژن های مشکوک ممکن است تنها برای ایجاد سرطان در اندام هایی طراحی شده باشند که در هر دو جنس وجود ندارند. به عنوان مثال می توانیم به سرطان های تخمدان یا پروستات اشاره کنیم که مردان و زنان را به صورت یکسان در معرض خطر قرار نمیدهند. با این حال، ممکن است مادر حاوی ژن مشکوک سرطان پروستات باشد و در حالی که خود از خطر ابتلا به این بیماری مصون است، آن را به فرزند پسر خود انتقال دهد.
ویژگی های سرطانهای ارثی
سرطان های ارثی تفاوت چندانی با سایر سرطان ها ندارند. با این حال، اگر علایم و نشانه های زیر را در خود و یا سایر اعضای خانواده مشاهده کردید، باید در خصوص ارثی بودن سرطان در خانواده و بر اساس ساختار ژنتیکی بدنتان، بیشتر تحقیق کنید:
- دو نفر یا بیشتر از اعضای خانواده شما به یک نوع خاص و مشترک از سرطان مبتلا شوند و این دو نفر با یکدیگر رابطه نسبی داشته باشند.
- اگر یک سرطان خاص در چندین نسل از یک خانواده دیده شده باشد.
- ابتلا به سرطان در سنین جوانی در میان اعضای خانواده
- اگر اعضای خانواده شما به بیش از یک نوع سرطان دچار شده باشند.
- ابتلا به یک خانواده خاص از سرطان ها که از طریق عوامل ژنتیکی به یکدیگر وابسته هستند (مانند سرطان سینه و تخمدان یا سرطان روده و رحم)
- وجود علائم فیزیکی که با سرطان ارثی مرتبط هستند (مانند خال و سرطان پوست، یا پولیپ و سرطان روده بزرگ)
- مشاهده برخی از انواع نادر سرطان در اعضای خانواده
آزمایش ژنتیک
یکی از شناخته شده ترین سرطان های ارثی در جهان، سرطان سینه و تخمدان هستند. سرطان تخمدان و سینه در اثر جهش در دو ژن BRCA1 و BRCA2 بروز میکنند. در حالت معمولی، این دو ژن در کنار سایر ژنهای موجود در سلول ها در جلوگیری از بروز و پیشرفت سرطان همکاری می کنند. زمانی که دو ژن BRCA1 و BRCA2 جهش پیدا میکنند، احتمال ابتلا به چهار نوع اصلی سرطان، یعنی سرطان های پروستات، پانکراس، سینه و تخمدان در فرد افزایش پیدا می کند.
یکی از روش های تشخیص جهش صورت گرفته در این دو ژن، آزمایش ژنتیک است.
مهم: ممکن است سرطان به صورت ارثی و در اثر جهش یک ژن مستعد به وجود بیاید که هنوز شناسایی نشده باشد. بنابراین منفی بودن جواب آزمایش ژنتیک در خصوص حضور ژن های خطرناک، عدم وجود سندرم سرطان ارثی در یک فرد یا خانواده را رد نمیکند.
آزمایش ژنتیک چگونه انجام میشود؟
آزمایش ژنتیک از طریق بزاق دهان یا آزمایش خون انجام می شود. در این آزمایش پزشکان و محققان وجود جهشها در ژن های BRCA1 و BRCA2 را به طور مستقیم بررسی نمیکنند؛ بلکه عملکرد ژنهای بدن شما در خصوص محافظت از بدن در برابر سرطان را در نظر میگیرند. در صورت وجود جهش و یا نبود عملکرد صحیح در هر یک از ژن ها، مشاوره ها و معاینات بالینی آغاز می شود.
پس از تعیین جهش چه اتفاقی میافتد؟
در صورت وجود جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2 و بالا بودن احتمال ابتلا به سرطان، فرد تحت نظر پزشک قرار می گیرد و ممکن است گزینه های درمانی، از جمله درمان دارویی یا جراحیهای پیشگیرانه نیز اجرا شوند
سایر سندرمهای ژنتیکی و ارثی
علاوه بر جهش در ژنهای BRCA، جهش در ژنهای دیگری نیز موجب سندرمهای سرطانزای ارثی میشود:
- سندرم Cowden: این سندرم در نتیجه جهش در ژن PTEN به وجود میآید. این سندرم باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان پستان، رحم و تیروئید میشود.
- FAP: سندرم پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی یا FAP ناشی از جهش در ژن APC است. این سندروم موجب ایجاد تعداد زیاد پولیپ در روده بزرگ فرد مبتلا و احتمال بسیار بالای ابتلا به سرطان روده بزرگ میشود. همچنین احتمال تومورهای بافت نرم و تومورهای مغزی بیشتر است.
- سندرم لی-فرامنی (Li-Fraumeni): ناشی از جهش در ژن TP53 است که احتمال انواع مختلفی از سرطان را افزایش میدهد. شایعترین آنها عبارتند از: سارکوم بافت نرم، سرطان پستان، لوکمی، سرطان خون، تومور مغزی و سرطان غده فوق کلیه
- سندرم لینچ: به آن HNPCC یا سرطان روده ارثی و غیر پولیپی هم گفته میشود. همانطورکه از نام آن مشخص است، احتمال سرطان روده را افزایش میدهد و بر خلاف FAP، همراه با پولیپ روده بزرگ نیست. این سندروم در بعضی موارد موجب سرطانهای پوستی و تومور مغزی هم میشود.
- سندم فون هیپل لیندو (VHL): ناشی از جهش ژن VHL است و موجب همانژیوبلاستوم و افزایش خطر سرطان کلیه و سایر سرطانها میشود.
آیا سرطان ارثی است: کلام آخر
سرطان یکی از بیماری های رایج در دنیای مدرن است اما تنها پنج الی ده درصد از سرطان ها در دنیا به خاطر عوامل ژنتیکی بروز می کنند. بخش اعظم گونه های مختلفی از سرطان ها در اطرافمان به خاطر سبک زندگی غلط و عوامل محیطی پدید آمده اند. بنابراین، حتی اگر سرطان در خانواده شما وجود ندارد و یا مطمئن هستید که فاکتورهای ارثی، شما را در خطر ابتلا به این بیماری قرار نمی دهند، باز هم باید در خصوص عادات و سبک زندگی خود حساس باشید و استاندارد های یک زندگی سالم را برای خود پیاده کنید.
- اصول پایهای سرطان12
- انواع درمان2
- انواع سرطان1
- بلاگ8
- پس از سرطان10
- پیشگیری و غربالگری4
- تشخیص سرطان24
- تغذیه بیماران سرطانی4
- تومور مغزی2
- خدمات دکتر5
- داروها5
- درمان سرطان13
- رابطه با جنس مخالف6
- زندگی سالم4
- سرطان استخوان1
- سرطان بیضه1
- سرطان پانکراس1
- سرطان پروستات21
- سرطان پوست2
- سرطان پیشرفته3
- سرطان تخمدان2
- سرطان تیروئید6
- سرطان حنجره5
- سرطان خون10
- سرطان دهان2
- سرطان دهانه رحم1
- سرطان رحم14
- سرطان روده بزرگ7
- سرطان روده کوچک1
- سرطان ریه13
- سرطان سینه20
- سرطان کبد1
- سرطان کیسه صفرا1
- سرطان مری11
- سرطان معده15
- سرطان واژن1
- علائم سرطان1
- عوارض سرطان1
- عوامل خطر5
- کلیات سرطان2
- کنار آمدن با سرطان10
- کودکان1
- مدیریت احساسات1
- نوجوانان و جوانان1
-
ایمونوتراپی چگونه انجام میشود؟
۲۵ بهمن ۱۴۰۱ -
خودآزمایی سرطان سینه در منزل
۲۴ بهمن ۱۴۰۱ -
چگونه سرطان را شکست دهیم ؟
۲۳ بهمن ۱۴۰۱ -
شیمی درمانی بهتر است یا پرتو درمانی؟
۲۰ بهمن ۱۴۰۱ -
آیا سرطان رحم باعث نازایی می شود؟
۱۹ بهمن ۱۴۰۱ -
تغذیه در شیمی درمانی
۹ بهمن ۱۴۰۱ -
آیا سرطان ریه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
۸ بهمن ۱۴۰۱ -
تفاوت هموروئید ( بواسیر ) و سرطان روده
۱ بهمن ۱۴۰۱ -
سرطان رحم و رابطه زناشویی
۲۹ دی ۱۴۰۱ -
آیا سرطان معده درمان دارد؟
۲۸ دی ۱۴۰۱