تاموکسیفن: موارد مصرف و عوارض
فهرست مطالب
از داروی تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه و سرطان رحم و گاهی برای سایر سرطانها استفاده میشود. از این دارو برای جلوگیری از سرطان سینه هم استفاده میشود.
تاموکسیفن چیست؟
تاموکسیفن یک داروی هورمون درمانی است و در موارد زیر، مورد استفاده قرار میگیرد:
- کاهش احتمال عود سرطان پستان یا جلوگیری از ایجاد سرطان در پستان مقابل
- برای درمان سرطان پستان پخش شده (متاستاتیک)
- برای کاهش احتمال به وجود آمدن سرطان سینه در زنانی که به دلیل سابقهی خانوادگی، در ریسک بالایی قرار دارند.
تاموکسیفن همچنین گاهی در این موارد مصرف میشود:
- درمان بقیه انواع سرطانها از جمله سرطان رحم یا تخمدان
- درمان یا جلوگیری از سفت شدن و تورم پستانها (ژنیکوماستی): این اتفاق از عوارض جانبی بعضی درمانهای هورمونی است که برای سرطان پروستات استفاده میشوند
- بعضی انواع ناباروری در مردان و القای تخمکگذاری در زنان
- درد پستان شدید
- تومور دسموئید
تاموکسیفن را میتوان به صورت تنها یا در ترکیب با سایر درمانهای هورمونی و یا در ترکیب با درمانهای دیگر تجویز کرد. بهتر است همراه با این مقاله، دربارهی درمان هورمونی و نوع سرطان مدنظرتان، در سایت ما مطالعه داشته باشید.
پزشکتان دربارهی این درمان و عوارض جانبی اش با شما صحبت خواهد کرد و در صورت موافقت شما، درمان شروع میشود.
تاموکسیفن چطور اثر میکند؟
هورمونها مواد شیمیایی هستند که بدن ما میسازد. نقش آنها انتقال پیام از بافتی به بافت دیگر است. بنابراین هورمونها سلولها و ارگانها را کنترل میکنند. ما در درمان هورمونی از داروهایی استفاده میکنیم که ساخت هورمونها و عملکرد آنها را در بدن تغییر میدهند.
برای مثال بسیاری از سرطانهای پستان برای رشد به استروژن نیاز دارند؛ به این نوع از سرطان پستان، «گیرندهی استروژن مثبت» یا «هورمون مثبت» میگوییم. تاموکسیفن از رسیدن استروژن به سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. علاوه بر سرطان پستان، این اتفاق در سرطان رحم و سایر سرطانهایی که استروژن در رشدشان نقش دارد هم رخ میدهد.
«گیرنده استروژن» را به طور خلاصه ER میگوییم. بنابراین سرطان ER-مثبت سرطانی است که دارای گیرنده هورمونی برای استروژن است؛ یعنی استروژن میتواند رشد آن را تحریک کند.
مصرف قرص تاموکسیفن
تاموکسیفن به صورت قرص یا شربت در دنیا تولید میشود. البته فقط نوع قرص آن در ایران موجود است. شما میتوانید آن را در خانه مصرف کنید. ممکن است شما تاموکسیفن را به تنهایی یا در کنار سایر داروها مصرف کنید. پزشک شما برنامه مصرف قرص را به شما خواهد گفت.
تاموکسیفن را میتوان با یا بدون غذا (یعنی با شکم خالی یا شکم پر) استفاده کرد. البته چون آب گریپفروت موجب افزایش تاثیر و عارضه تاموکسیفن میشود، نباید این دو را در فاصله نزدیک مصرف کرد.
نکته مهم این است که باید سعی کنید هر روز در ساعت مشخص و یکسانی آن را مصرف کنید تا سطح خونی موثر آن حفظ شود.
میزان دوز مصرف تاموکسیفن
تاموکسیفن در دو دوز ۱۰ میلیگرمی و ۲۰ میلیگرمی در داروخانهها موجود است. دوز معمول مصرف آن برای درمان سرطان سینه و پیشگیری از آن، ۲۰ میلیگرم در روز است. این دارو را باید روزانه برای چند سال مصرف کنید.
توجه: اگرچه شرکت تولید کننده، در سرطان پستان متاستاتیک دوز ۲۰ تا ۴۰ میلیگرم در روز را توصیه کرده، شواهدی مبنی بر سودمند بودن دوزهای بیشتر از ۲۰ میلیگرم وجود ندارد.
دوز معمول مصرف تاموکسیفن برای سرطان رحم و تخمدان، ۴۰ میلیگرم در روز و برای درد پستان معمولا ۱۰ میلیگرم در روز است. برای سایر موارد، معمولا از همان دوز ۲۰ میلیگرم در روز (مشابه سرطان سینه) استفاده میشود.
همیشه قرص را دقیقا همانطوری که توضیح داده شده، مصرف کنید. در سرطان سینه معمولا روزی یک قرص ۲۰ میلیگرمی مصرف میشود. البته در صورت تهوع و استفراغ ممکن است یک قرص ۱۰ میلیگرمی هر ۱۲ ساعت تجویز شود.
اگر شما خوردن قرص تاموکسیفن را فراموش کردید، باید دوز فراموششده را در صورت امکان در همان روز مصرف کنید. از پزشکتان بپرسید اگر قرص را برای یک روز کامل فراموش کردید، آیا اجازه دارید دو دوز را با هم بخورید. معمولا در این شرایط توصیه میکنیم که از خوردن دو دوز همزمان اجتناب شود.
مدت زمان مصرف
طول دوره مصرف تاموکسیفن برای بیماریها و شرایط مختلف متفاوت است:
- درمان سرطان مهاجم سینه (بعد از جراحی): طول کلی دوره درمان هورمونی در سرطان سینه، ۵ تا ۱۰ سال است. پزشک شما ممکن است در بخشی از دوره از تاموکسیفن و در بخشی دیگر از مهارکنندههای آروماتاز مانند لتروزول و اگزمستان (آروماسین) استفاده کند.
- درمان سرطان سینه (پیش از جراحی): در این شرایط، که به ندرت رخ میدهد، هدف از درمان، کوچک کردن تومور است تا قابل جراحی شود. در این شرایط معمولا دارو حداقل سه چهار ماه باید تجویز شود.
- درمان سرطان غیر مهاجم سینه (DCIS) و برای پیشگیری از سرطان مهاجم: در این شرایط دارو برای پنج سال استفاده میشود.
- درمان سرطان سینه متاستاتیک: در این حالت دارو را باید تا زمانی که بیماری پیشرفت کند یا عوارض دارو غیر قابل تحمل شود ادامه داد.
- سرطان رحم عودکرده، متاستاتیک، یا پرخطر: همانند سرطان سینه متاستاتیک (البته با دوز ۲۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت، که دو برابر دوز سرطان سینه است)
- سرطان تخمدان عودکرده یا متاستاتیک: همانند سرطان سینه متاستاتیک (البته با دوز ۲۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت، که دو برابر دوز سرطان سینه است)
- درد سینه (ماستالژی): ۳ ماه (همانطور که گفتم، با دوز ۱۰ میلیگرم در روز)
سایر نکات نگهداری و مصرف تاموکسیفن
موضوعات دیگری که باید دربارهی قرصتان بدانید:
- آن را در بستهبندی اصلیاش و در دمای اتاق نگه داری کنید. یادتان باشد که آن را دور از گرما و نور مستقیم خورشید نگه دارید.
- آن را امن و دور از دید و دسترس کودکان نگه دارید.
- اگر شما بعد از مصرف قرص یا دارو، حالت تهوع میگیرید، به تیم درمانی خود خبر دهید و دوز دیگری مصرف نکنید.
- قبل از اینکه قرص خود را تمام کنید، نسخهی جدیدی بگیرید و مطمئن شوید که برای روزهای تعطیل داروی کافی دارید.
- اگر درمانتان تمام شده، داروهای مصرف نشده را به داروخانه یا مرکز درمانی خود بازگردانید.
- پزشک یا پرستار شما ممکن است داروهایی داده باشد که شما در خانه مصرف کنید. همه داروهایتان را دقیقا به شیوهای که توضیح داده شده، مصرف کنید. مصرف هیچ کدام از داروها را متوقف نکنید تا پزشکتان به شما بگوید.
تداخل دارویی و غذایی
متابولیسم و تجزیه تاموکسیفن توسط کبد صورت میپذیرد. بنابراین داروهایی که روی عملکرد آنزیمهای کبدی تاثیر میگذارند، میتوانند با این دارو تداخل داشته باشند.
در ادامه لیست بعضی از داروهایی که تداخل کامل و نسبی با تاموکسیفن دارند را میآورم.
دقت کنید که حتما نام تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک خود بدهید (شامل داروهای گیاهی و غیر نسخهای) تا از تداخل احتمالی آنها آگاه شوید.
همچنین دقت کنید نامهایی که در ادامه آمده، نام علمی داروهاست. ممکن است شما داروهای مصرفی خود را با نام تجاری آنها بشناسید. پس حتما به نام علمی آن که قطعا روی بسته آن نوشته شده دقت کنید.
تداخل دارویی شدید
به طور کل، در دوره مصرف تاموکسیفن نباید داروهای زیر را مصرف کنید:
- بعضی داروهای ضد تشنج: کاربامازپین، فنی توئین، فوس فنیتوئین، فنوباربیتال، پیریمیدون
- وارفارین (warfarin) که یک داروی ضد انعقاد خوراکی است
- انزالوتامید (enzalutamide) که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشود
- میتوتان (mitotane) که برای درمان سرطان غده فوق کلیه استفاده میشود
- ریفامپیسین که یک آنتیبیوتیک است و برای درمان بیماریهایی مثل سل استفاده میشود
تداخل دارویی متوسط
همچنین در صورتی که امکانپذیر است از مصرف تاموکسیفن با داروهای زیر در یک دوره درمانی اجتناب کنید:
- بعضی داروهای ضد اضطراب و افسردگی: فلوکستین، پاروکستین، بوپروپیون. به علت سطح اضطراب بالای مبتلایان به سرطان، ممکن است پزشک برای شما داروی ضد اضطراب تجویز کند. بنابراین در صورت مصرف تاموکسیفن، باید در نوع این داروها دقت کرد. در صورت مصرف داروهای بالا، باید آنها را با داروهای دیگر جایگزین کرد. داروهای لیست شده تاثیر تاموکسیفن را کم میکنند.
- دولوکستین: این دارو هم ضد اضطراب و افسردگی است، اما کاربردهای متعدد دیگری نیز دارد، مثلا در درمان انواعی از دردها و نیز کاهش خشم و پرخاشگری هم به کار میرود.
- کینیدین: یک داروی قلبی
- تربینافین: یک داروی ضد قارچ
- ابیراترون: یک داروی درمان سرطان پروستات
- سیناکلست: برای دفع کلسیم و فسفر اضافی بدن در مشکلات پاراتیروئید کاربرد دارد
- داریفناسین: در مثانه بیش فعال، برای کاهش بیاختیاری و تکرر ادرار
- تیوریدازین: یک داروی روانپزشکی
- داروناویر: در بیماران مبتلا به ویروس HIV کاربرد دارد
تداخل غذایی
همانطور که در بالاتر نیز گفته شد، تاموکسیفن را نباید با آب گریپ فروت یا در فاصله زمانی نزدیک با آن مصرف کرد. آب گریپ فروت، متابولیسم و دفع این دارو را مختل کرده و منجر به افزایش اثر و در نتیجه عوارض آن میشود.
عوارض جانبی تاموکسیفن
ما در اینجا دربارهی رایجترین عوارض جانبی این درمان صحبت خواهیم کرد. همچنین چند عارضهی دیگر را هم نام میبریم.
ممکن است شما چند عدد از این عارضهها را تجربه کنید. اما احتمال اینکه همه آنها را تجربه کنید، خیلی کم است. اگر شما با بقیه داروهای سرطان درمان میشوید، ممکن است عوارضی را تجربه کنید که اینجا لیست نشده.
زمانی که شما این درمان را انجام میدهید، به صورت منظم با پزشک، پرستار یا داروسازتان ملاقات میکنید. همیشه دربارهی هر عارضهی جانبی که تجربه میکنید به آنها بگویید و آنها به شما داروهایی خواهند داد که این عوارض را کمتر کند. همچنین میتوانند به شما دربارهی راههای تحمل کردن این عوارض، پیشنهادهایی بدهند.
بیشتر عوارض جانبی قابل کنترل هستند اما گاهی کنترل کردن عوارض سخت میشود. مهم است که شما بدون اطلاع پزشکتان، درمان هورمونی را متوقف نکنید. اگر عوارض جانبی قابل کنترل نباشند، ممکن است پزشکتان نوع دیگری از درمان هورمونی را پیشنهاد دهد.
عوارض جدی و تهدید کنندهی زندگی چیست؟ به عوارضی گفته میشود که شدید هستند و ممکن است جان فرد را در معرض خطر قرار دهند. تاموکسیفن معمولا بیخطر است و چنین مشکلاتی ایجاد نمیکند. با این وجود از پزشکتان در مورد این نوع عوارض نیز سوال کنید.
عوارض شایع تاموکسیفن
گر گرفتگی و عرق کردن
یکی از عوارض جانبی تاموکسیفن ، گر گرفتگی است. طی گر گرفتگی، گردن و صورت شما گرم میشود و قرمز به نظر میآید. این گرگرفتگیها ممکن است تا ده دقیقه طول بکشد. ممکن است شما عرق کنید و بعد از آن احساس سرما و مرطوب بودن داشته باشید. برخی افراد طی این گر گرفتگیها مضطرب یا کج خلق میشوند.
کارهایی وجود دارند که با استفاده از آنها گرگرفتگی را کاهش دهید:
- پوشیدن لباسهایی که از جنس پارچههای طبیعی هستند، مثلا پنبه (کتان).
- پوشیدن لباس هایی که در صورت احساس گرما آنها را دربیاورید.
- استفاده از روتختی پنبه ای و داشتن لایههای از روتختی که قابل درآوردن هستند.
- نگه داشتن دمای اتاق در حد خنک یا استفاده از پنکه.
- خوردن نوشیدنیهای خنک و مصرف نکردن نوشیدنیهای گرم یا کافئین دار.
ممکن است بعد از اینکه بدنتان به هورمون درمانی عادت کرد، گرگرفتگیهای کمتری را تجربه کنید یا ممکن است پزشکتان دارویی را تجویز کند که در این زمینه کمک کننده باشد. معمولا گرگرفتگی و عرق کردن چند ماه بعد از پایان درمان، متوقف میشوند اما برخی افراد حتی بعد از پایان درمان هم آنها را تجربه خواهند کرد.
خونریزی واژینال یا خشکی واژینال
تاموکسیفن باعث تغییرات واژینال میشود و ممکن است در شروع درمان یا زمانی که از درمان دیگری به این درمان رو آوریدهاید، خونریزی واژینال داشته باشید . اگر خونریزی بیشتر از چند روز ادامه داشه باشد باید به پزشک یا پرستارتان خبر دهید.
میتوانید از پمادهای غیر هورمونی یا ژل و لوبریکانت برای از بین بردن خشکی واژنتان استفاده کنید. میتوانید اینها را از داروخانه بگیرید یا از پزشکتان بخواهید نسخهشان را بنویسد.
تغییرات در عادت ماهانه
اگر شما هنوز پریود میشوید، ممکن است تغییراتی از جمله نامنظم شدن آن و سبکتر شدن عادت ماهانه را ببینید و حتی گاهی ممکن است طی پروسهی درمان، عادت ماهانهی شما متوقف شود.این همیشه به این معنی نیست که شما دیگر باردار نمیشوید. حتی اگر طی پروسهی درمان عادت ماهانهی شما متوقف یا نامنظم شده باشد، هنوز به راههای پیشگیری از بارداری نیاز دارید! پزشک و پرستارتان میتوانند بیشتر در این مورد به شما بگویند.
حالت تهوع
یکی از عوارض تاموکسیفن، احساس حالت تهوع است. معمولا این احساس تهوع بعد از چند هفته بهتر میشود. سعی کنید تاموکسیفن را همراه غذا و هنگام شب مصرف کنید. اگر حالت تهوعتان ادامه دارد، به پرشکتان خبر دهید. آنها میتوانند به شما دارویی تجویز کنند یا پیشنهادی در این زمینه داشته باشند.
تغییرات خلق و خو
بعضی افراد در طی درمان تغییرات خلق و خو را تجربه میکنند و حس افسردگی میگیرند. اگر این تغییرات را احساس میکنید پزشک خود را مطلع کنید.
احساس خستگی
یکی از عوارض تاموکسیفن، احساس خستگی است. سعی کنید آرام باشید و روزتان را طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید استراحت کنید. آرام ورزش کنید؛ برای مثال مسافتهای کوتاه را قدم بزنید تا انرژی بگیرید. اگر حس خوابآلودگی دارید،رانندگی نکنید.
تغییرات پوستی
تاموکسیفن ممکن است روی پوست شما تاثیر بگذارد. ممکن است باعث جوش زدن شود و ممکن است این جوشها با احساس خارش همراه باشند. دکتر یا پرستارتان میگویند که در انتظار چه چیزی باشید. اگر پوستتان خشک شده، سعی کنید از یک مرطوب کنندهی غیر معطر به صورت روزانه استفاده کنید. همیشه دربارهی تغییرات پوستی خود به پزشکتان اطلاع دهید. او ممکن است برای شما کرم یا داروی خاصی تجویز کند. تغییرات پوستی معمولا بعد از پایان درمان، بهتر میشوند. اگر شما جوشهای شدید پوستی گرفتید، مهم است که سریعا با پزشکتان در میان بگذارید.
نازک شدن مو
ممکن است طی درمان با تاموکسیفن، موهای شما نازکتر شوند. این وضعیت معمولا خفیف است. اگر دربارهی این موضوع نگرانید، از پرستارتان دربارهاش بپرسید.
تجمع مایع (ادم)
ممکن است حین درمان لا تاموکسیفن ببینید که انگشتان یا مچ پایتان ورم کرده. این ورم کردن به دلیل جمع شدن مایع به وجود میآید که به آن ادم میگویند. این پدیده معمولا خفیف است. اگر شما متوجه ورم کردن یا پف کردن شدید، از پزشک یا پرستارتان دربارهاش بپرسید.
گرفتگی و درد عضلانی
در این مورد راه رفتن باعث کشیده شدن عضلات و رفع این حالت میشود. اگر این مشکل را دارید پزشک خود را مطلع کنید.
سردرد
یکی از عوارض تاموکسیفن سردرد است. اگر شما سردرد دارید، به پزشکتان بگویید. ممکن است او مسکن تجویز کند تا در این زمینه به شما کمک کند.
اسهال و یبوست
تاموکسیفن باعث یبوست یا اسهال میشود. اگر این مشکل را دارید، به پرستار یا پزشکتان بگویید.
مشکلات چشمی
این درمان باعث آب مروارید یا سایر مشکلات چشمی میشود. اگر دیدتان تار شد یا هر تغییر در میدان دیدتان رخ داد، به پزشکتان خبر دهید ویادتان باشد که در این صورت مهم است که رانندگی نکنید .
تاثیر روی سیستم عصبی
تاموکسیفن روی سیستم عصبی تاثیر میگذارد. ممکن است حس گزگز داشته باشد یا حس مورمور شدن در بازوها و پاها را داشته باشید. همچنین ممکن است سرگیجه داشته باشید یا در حس مزهی غذا دچار مشکل شوید. اگر هرکدام از این علائم را تجربه میکنید، به پرشکتان بگویید.
یادتان باشد اگر احساس سرگیجه میکنید، رانندگی نکنید.
خطر لخته شدن خون
یکی از عوارض تاموکسیفن ، افزایش احتمال لخته شدن خون است. علائم لخته شدن خون این موارد هستند:
۱ـ درد و قرمزی و تورم پا یا دست
۲ـ تنگی نفس
۳ـ درد قفسه سینه
اگر هرکدام از این علائم را تجربه میکنید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
لخته شدن خون جدی است اما با داروهایی که خون را رقیق میکنند، درمان میشود. پرستار یا پزشک شما در این باره به شما اطلاعات بیشتری میدهد.
تاثیر روی رحم
تاموکسیفن باعث تغییراتی روی دیوارهی رحم میشود که منجر به خونریزی واژینال میشود. در مواقع نادر، ممکن است تاموکسیفن منجر به سرطان رحم شود.
ویژگیهای مثبت تاموکسیفن معمولا بیشتر از خطر ابتلای فرد به سرطان رحم است. همیشه پزشکتان را از خونریزی غیرطبیعی و غیرمنتظرهی واژینال آگاه کنید. پزشکتان آزمایشی تجویز میکند و طی آن تغییرات دیوارهی رحمتان را چک میکند.
شما باید پزشکتان را از درد یا فشار در قسمت تحتانی شکم خود (در ناحیهی لگن) آگاه کنید. چون این یکی از علائم سرطان رحم اولیه است، هرچند معمولا علت این درد چیزهای دیگری هستند. اگر سرطان رحم زود یافت شود، درمان خیلی موثر خواهد بود.
تاثیر روی ریه
این درمان ممکن است روی عملکرد ریهی شما تاثیر بگذارد. این تاثیر معمولا خفیف است. شما باید آزمایش خون دهید تا متوجه شوید ریهتان درست کار میکند.
سایر نکات تاموکسیفن
در صورت بروز عوارض چه کنیم؟
بیشتر اوقات، عوارض جانبی قابل کنترل هستند. اما برای تعداد اندکی از افراد کنترل کردن این عوارض کمی سخت خواهد بود. اگر این اتفاق افتاد، با پزشک یا پرستارتان مشورت کنید. آنها معمولا شما را در این زمینه راهنمایی میکنند و برای بهتر شدن عوارض جانبی شما پیشنهادات خوبی دارند. اگر عوارض شما بهتر نشد، دوباره به پزشکتان اطلاع دهید. ممکن است پیشنهاد دیگری برای شما داشته باشد.
مهم است که بدون اطلاع دادن به پزشکتان، مصرف تاموکسیفن را قطع نکنید. اگر عوارض جانبیتان قابل کنترل کردن نیستند، ممکن است پزشکتان پیشنهاد دهد از روش هورمون درمانی متفاوتی استفاده کنید.
پیشگیری از بارداری
ممکن است پزشکتان پیشنهاد دهد که طی این درمان باردار نشوید ؛ چون دارو ممکن است به رشد جنین آسیب بزنند. پس مهم است که طی درمان و کمی بعد از تمام شدن درمان، از روشهای پیشگیری استفاده کنید. پزشک و پرستار و داروسازتان در این باره به شما توضیحات بیشتری خواهند داد.
باروری
بعضی از داروهای سرطان ممکن است روی قدرت باردار شدن یا باردار کردن شما تاثیر داشته باشند. اگر در این مورد نگران هستید، مهم است که قبل از شروع درمان با پزشکتان مشورت کنید.
شیردهی
توصیه میشود که در طی این درمان و کمی بعد از پایان درمان، به نوزاد شیر ندهید. این به این دلیل است که ممکن است دارو از طریق شیر به نوزاد منتقل شود.
پزشک یا پرستارتان در این مورد به شما اطلاعات بیشتری خواهد داد.
مصرف داروهای دیگر همزمان با تاموکسیفن
بعضی از داروها ممکن است روی اثرگذاری این دارو تاثیر داشته باشند یا ممکن است مصرف همزمان آنها با این دارو، مضر باشد. همیشه به انکولوژیست خود دربارهی داروهای دیگری که مصرف میکنید یا قصد دارید مصرف کنید، اطلاع دهید. برای مثال:
- داروهایی که برای شما تجویز شده.
- داروهایی که شما از مغازه یا داروخانه خریدهاید.
- ویتامینها،داروهای گیاهی و درمانهای مکمل.
به سایر پزشکان و داروساز و دندان پزشکتان که قرار است برایتان دارو تجویز کنند هم بگویید که از داروی سرطان و این درمان، استفاده میکنید .
الکل
شربت تاموکسیفن حاوی الکل است. اگر این برای شما مشکلی به وجود میآورد به پزشک یا پرستارتان بگویید. این دارو ممکن است روی عملکرد شما حین رانندگی تاثیر بگذارد.
گلیسرول و سوربیتول در تاموکسیفن
شربت تاموکسیفن حاوی قندهای گلیسرول و سوربیتول است. اگر پزشکتان به شما گفته که نمیتوانید برخی قندها را هضم کنید، قبل از مصرف دارو با پزشکتان صحبت کنید.
لاکتوز در تاموکسیفن
این قرصها حاوی نوعی قند به نام لاکتوز هستند و اگر پزشکتان به شما گفته که نمیتوانید بعضی قندها را هضم کنید یا عدم تحمل لاکتوز دارید، قبل از خوردن قرصها با پزشکتان صحبت کنید.
درمانهای پزشکی و دندانپزشکی
اگر شما به هر دلیلی جز سرطان، نیازمند درمان پزشکی شدید، یادتان باشد به پزشک و پرستار مربوطه یادآوری کنید که تحت درمان سرطان قرار دارید. اطلاعات تماس انکولوژیست خود را به آنها بدهید تا بتوانند مشورت بگیرند.
اگر حس میکنید درمان دندانپزشکی لازم دارید، ابتدا با پزشک انکولوژیست خود صحبت کنید و سپس به دندانپزشکتان بگویید که تحت درمان سرطان هستید.
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل
-
داروی دوستاکسل : عوارض و کاربرد های آن را بشناسید !
۲۳ مرداد ۱۴۰۲ -
آشنایی با اگزالی پلاتین : درمان موثر سرطان + عوارض و نحوه مصرف
۱۵ مرداد ۱۴۰۲ -
آشنایی با سیس پلاتین : داروی موثر برای سرطان + عوارض و نحوه مصرف
۱۲ مرداد ۱۴۰۲ -
هر آنچه درباره داروی هرسپتین نیاز است بدانید
۲۵ شهریور ۱۴۰۱ -
همه چیز درباره داروی کربوپلاتین
۲۱ مرداد ۱۴۰۱ -
دوستارلیماب چیست؟
۲۰ خرداد ۱۴۰۱ -
پاکلی تاکسل
۲۱ بهمن ۱۴۰۰ -
تاموکسیفن: موارد مصرف و عوارض
۳ آذر ۱۴۰۰