سرطان در نوجوانان و جوانان
فهرست مطالب
ابتلا به سرطان در دوران جوانی و نوجوانی با ابتلا به سرطان در دوران کودکی و بزرگسالی بسیار متفاوت است. در این شرایط، فرایند تشخیص و درمان میتواند به دلایل بسیاری چالش برانگیز باشد. برای مثال:
- اگر در دوران جوانی یا نوجوانی بیمار شوید، شما یا پزشکتان ممکن است دلیل آن را سرطان ندانید. ابتلا به سرطان در نوجوانان و جوانان شیوع زیادی ندارد و علائم و نشانههای شما ممکن است به بیماری دیگری نسبت داده شود.
- شما ممکن است تحت پوشش بیمه پزشکی قرار نداشته باشید. یا این که برای پرداخت هزینههای درمان، حتی با وجود داشتن بیمه با مشکل مواجه باشید.
- به احتمال بسیار زیاد شما تجربه چندانی در تحت درمان قرار گرفتن برای بیماری پیچیدهای مانند سرطان ندارید. به همین جهت، برنامهریزی اقدامات مراقبتی مورد نیاز شما ممکن است چالش برانگیز باشد.
شایعترین سرطان ها در افراد نوجوان و جوان
کسب اطلاع بیشتر درباره سرطانی که به آن مبتلا هستید میتواند به شما احساس کنترل بیشتر داده و اضطرابتان را کم کند. سرطان های زیر در نوجوان ها (سنین ۱۵ تا ۱۹ سال) رواج بیشتری دارند:
- لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هوچکین
- تومورهای سلول زایا مانند سرطان بیضه و سرطان تخمدان
- تومورهای دستگاه عصبی مرکزی
- سرطان تیروئید
- ملانوم
- لوسمی لنفوبلاست حاد (ALL)
- استئوسارکوم
- لوسمی میلوئید حاد (AML)
- سارکوم یوئینگ
سرطان های زیر بیشترین شیوع را در افراد جوان دارد (جوانی را میتوان تا ۳۹ سالگی تعریف کرد):
- تومورهای مغزی
- سرطان سینه
- سرطان دهانه رحم
- سرطان روده بزرگ
- لوسمی، که سرطان خون و مغز استخوان است
- لنفوم غیرهوچکین و لنفوم هوچکین، که سرطان در اندامهای کوچک و لوبیایی شکلی به نام گرههایی لنفاوی ایجاد میشود. این گره های لنفاوی به طور طبیعی در مبارزه با بیماریها فعالیت میکنند.
- ملانوم، که نوعی سرطان پوست است
- سرطان تخمدان، سرطان بیضه و دیگر تومورهای سلولهای زایا
- سارکوم بافت نرم، سرطانی است که در چربی، ماهیچه، اعصاب، تاندون، مفاصل، رگهای خونی و گرههای لنفاوی شروع میشود
- سرطان تیروئید، که در غده تیروئید واقع در جلوی گردن شروع میشود
کسب اطلاعات بیشتر درباره سرطانتان
علاوه بر اطلاعاتی که درباره سرطان خاص خود دارید، در این جا شیوههایی برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان برای افراد نوجوان و جوان ارائه شده است:
- در جلساتی که با پزشک خود دارید، از او سوال کنید. درباره سرطان، علائم و نشانههای بیماری و برنامه درمانی خود سوال کنید. میتوانید از یک عضو خانواده یا دوست خود بخواهید تا به شما به جلسات بیایند و در نکته برداری و به یاد آوری چیزهایی که باید بگویید، کمکتان کند.
- اطلاعات مربوط به سرطان را از سایتهای معتبر کسب کنید. برای اطلاع از منابع اینترنتی معتبر میتوانید از تیم مراقبت پزشکی خود یا از یک متصدی کتابخانه سوال کنید.
- از پزشکتان در مورد هر سوالی که در مورد مطالبی که خوانده یا شنیدهاید بپرسید.
کمک گرفتن از سایر افراد
به عنوان یک نوجوان یا جوان، شما در حال مستقل شدن هستید یا مستقل شدهاید. بسته به سن شما، ممکن است زندگی مستقلی داشته باشید یا حتی تشکیل خانواده داده باشید. اما به احتمال زیاد برای مقابله با سرطان به حمایت نیاز دارید. در این جا، راههایی برای یافتن کمک عاطفی، معنوی و عملی ارائه شده است:
- درباره افکار، احساسات و ترسهایتان با دوست، اعضای خانواده و معلم خود صحبت کنید.
- به دنبال کمک گرفتن از متخصص باشید. صحبت با مشاور، مددکار اجتماعی یا درمانگر میتواند بسیار ارزشمند باشد. از تیم مراقبت پزشکی خود بخواهید تا شما را به یک متخصصی که در زمینه درمان افراد مبتلا به سرطان در سن شما تخصص دارد، معرفی کند.
- مددکار اجتماعی میتواند به شما در امر یافتن کمک عملی مانند بیمه درمانی یا انتقال به مرکز درمانی یاری دهد. همچنین، این افراد میتوانند به شما در یافتن گروههای حمایتی کمک کنند. صحبت با دیگر افراد همسنوسال مبتلا به سرطان میتواند بسیار کمک کننده باشد.
- به شبکههای اجتماعی دسترسی داشته باشید. برای حفظ ارتباط خود با دوستان در زمانی که نمیتوانید در مدرسه یا محل کار حضور یابید، از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، واتس اپ و غیره استفاده کنید. همچنین، از این طریق میتوانید دیگر همسنوسالهای مبتلا به سرطان را بیابید.
- درباره تجربههای خود بنویسید. نوشتن میتواند به شما در مدیریت استرس کمک کند.
یافتن درمان مناسب سرطان نوجوانان و جوانان
سرطان بسته به نوع و مرحله سرطان، سن و سلامت عمومی نوجوان و دیگر عوامل فرایند درمان متفاوتی دارد. اهمیت دارد تا پزشکی را انتخاب کنید که در زمینه درمان نوع سرطانی که به آن مبتلا هستید در رده سنی شما تخصص و تجربه داشته باشد. متخصص سرطان با شما و عزیزانتان برای رسیدن به یک برنامه درمانی مناسب همکاری خواهد کرد. این برنامه درمانی شامل روشهای درمانی و طول دوره درمان است.
کارآزماییهای بالینی نیز میتواند یک گزینه درمانی برای بسیاری از نوجوانان و جوانان باشد. کارآزمایی بالینی یک مطالعه پژوهشی است که در ان روشهای درمانی جدید آزمایش میشوند تا از ایمن، موثر و بهتر بودن آنها نسبت به روشهای درمانی استاندارد اطمینان حاصل شود. نوجوانان و جوانان مبتلا به سرطان چندان در کارآزماییهای بالینی حضور ندارد. از هر ۱۰۰ فرد جوان مبتلا به سرطان، تنها ۲ نفر در کارآزماییهای بالینی شرکت میکنند. این یک مشکل بزرگ است زیرا پزشکان و پژوهشگران باید درباره بهترین گزینههای درمانی در این سنین اطلاعات بیشتری کسب کنند. همچنین، کارآزماییهای بالینی ممکن است این شانس را به شما دهد که روش درمانی مورد آزمایش برایتان موثر واقع شود. اگر در حال حاضر تحت فرایند درمان هستید نمیتوانید در کارآزماییهای بالینی شرکت کنید، بنابراین با تیم مراقبت پزشکی خود پیش از شروع فرایند درمان در این باره صحبت کنید.
درمان تحت نظر متخصص سرطان کودکان
گاهی افراد نوجوان و جوان به نوعی سرطان مبتلا میشوند که در کودکان شایعتر است. در این حالت ممکن است بخواهید با یک متخصص سرطان کودکان، یا متخصص سرطان اطفال صحبت کنید. این انواع از سرطان عبارتند از تومورهای مغزی، لوسمی، استئوسارکوم، و یوئینگ. شما ممکن است از روشهای درمانی که اساسا برای کمک به کودکان طراحی شدهاند بهره ببرید.
برای سرطانهایی که بیشتر در افراد بزرگسال شایع هستند ممکن است روشهای درمانی که دیگر افراد بزرگسال دریافت میکنند را استفاده کنید. سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، و ملانوما نمونههایی از سرطانهایی هستند که در افراد بزرگسال رواج بیشتری دارند. اگر نمیدانید که به چه نوع متخصص سرطانی نیاز دارید با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل