آیا سرطان ریه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
سرطان ریه سومین سرطان شایع است. درمانهای آن شامل جراحی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی، پرتودرمانی و داروهای هدفمند است. غربالگری به افرادی که در معرض خطر این بیماری هستند توصیه میشود. پیشرفت در درمانها باعث کاهش قابل توجه مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در سالهای اخیر شده است. برای پاسخ به این سوال که آیا سرطان ریه کشنده است و اطلاع از طول عمر بیماران تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سرطان ریه بیماری ناشی از تقسیم کنترل نشده سلول ها در ریه است. عملکرد طبیعی سلول ها به گونه ای است که تقسیم میشوند و کپیهای بیشتری از خود میسازند. اما گاهی اوقات، تغییراتی (جهش) ایجاد می شود که باعث تکثیر بیش از اندازه سلول ها می شود. سلولهای آسیبدیده که به طور غیر قابل کنترل تقسیم میشوند، تودهها یا تومورهایی ایجاد میکنند که در نهایت از عملکرد صحیح اندامهای شما جلوگیری میکنند.
سرطان ریه نام سرطانی است که از ریهها، معمولاً در راههای هوایی (برونشها یا برونشیولها) یا کیسههای هوایی کوچک (آلوئولها) شروع میشود. سرطانهایی که از جاهای دیگر شروع میشوند و به سمت ریه گسترش می یابد، سرطان متاستاتیک یا متاستاز گفته میشود.
سرطان ریه یکی از شایعترین و جدیترین انواع سرطان است. معمولاً در مراحل اولیه سرطان ریه هیچ نشانه یا علامتی ندارد، اما بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری در نهایت علامت های زیر را تجربه می کنند:
- سرفه مداوم
- سرفه خونی
- تنگی نفس مداوم
- خستگی و کاهش وزن بی دلیل
- درد هنگام تنفس یا سرفه
اگر این علائم را دارید باید به پزشک مراجعه کنید.
نرخ بقا چیست؟
تشخیص سرطان ریه میتواند باعث ترس و استرس شود. عوامل زیادی وجود دارد که میتواند بر بقای سرطان ریه تأثیر بگذارد. دانستن تفسیر نرخ بقا، می تواند به شما در درک مسیر پیش رو کمک کند.
سرطان ریه یک بیماری جدی است، اما طول عمر بیماران در سالهای اخیر، افزایش یافته است و افراد از زندگی کامل لذت میبرند. نرخ بقا معیاری است که نشان میدهد چند نفر پس از مدت زمان معینی با یک بیماری زنده میمانند. برای مثال، نرخ بقای 5 ساله 40 درصدی برای یک بیماری به این معنی است که 40 درصد از افراد، یا 40 نفر از 100 نفر، پنج سال پس از تشخیص این بیماری زنده هستند.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان ریه
به یاد داشته باشید که میزان بقا تخمینی است و اغلب بر اساس نتایج قبلی تعداد زیادی از افرادی است که سرطان خاصی داشتند. میزان بقا نمی تواند پیش بینی کند که برای هر فرد چه اتفاقی خواهد افتاد.
نرخ بقای نسبی 5 ساله برای سرطان ریه سلول غیر کوچک: ( آمار سال 2011 الی 2017)
مرحله | نرخ بقای 5 ساله |
موضعی | 64% |
ناحیه ای | 37% |
دوردست | 8% |
نرخ بقای نسبی 5 ساله برای سرطان ریه سلول کوچک:
مرحله | نرخ بقای 5 ساله |
موضعی | 29% |
ناحیه ای | 18% |
دوردست | 3% |
این اعداد فقط برای مرحله سرطان زمانی که برای اولین بار تشخیص داده شده، اعمال می شود و برای زمانی که سرطان رشد کند، گسترش یابد یا پس از درمان عود کند، این اعداد صحیح نیستند.
عوامل موثر بر بقای سرطان ریه
عوامل زیادی بر میزان بقای سرطان ریه تأثیر میگذارند که باید در نظر داشت. برخی از این موارد عبارتند از:
سن: در زمان تشخیص سرطان ریه، هر چه جوانتر باشید، شانس بیشتری برای زندگی طولانی دارید. متاسفانه در افراد جوان تر، این احتمال وجود دارد که بیماری در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود، زیرا ممکن است در معرض خطر سرطان ریه در نظر گرفته نشوند.
جنسیت: زنان در هر مرحله از بیماری پیش آگهی (نتیجه) بهتری دارند.
نژاد: نرخ بقا برای آمریکاییهای آفریقایی تبار کمتر از افراد سفیدپوست یا آسیایی است.
سایر بیماری ها: افرادی که بیماریهای جدی پزشکی مانند بیماری قلبی، دیابت یا سایر بیماریهای ریوی دارند، نسبت به افرادی که از قبل بیماریهای دیگری ندارند، نرخ بقای کمتری دارند.
عوارض سرطان ریه: تعداد زیادی از عوارض احتمالی برای سرطان ریه وجود دارد که برخی از آنها میتوانند میزان بقا را کاهش دهند.
پاسخ به درمان: شیمیدرمانی و سایر درمانها اغلب عوارض جانبی دارند که موقتی هستند، اما در برخی موارد، دارو یا اشعه میتواند مشکلات خطرناکی برای سلامتی ایجاد کند. آسیبهای ریوی، آسیب قلبی، فشار خون بالا و بیماری عروق کرونر ناشی از درمان سرطان ممکن است منجر به بدتر شدن سلامت کلی شود که بر میزان بقا تأثیر میگذارد.
سیگار کشیدن: سیگار کشیدن پس از تشخیص سرطان ریه میتواند میزان بقا را کاهش دهد. ثابت شده است که ترک سیگار شانس زنده ماندن از سرطان ریه سلول غیرکوچک در مراحل اولیه که سیگار از دلایل اصلی آن است و احتمالا سرطان ریه سلول کوچک را افزایش میدهد. افرادی که سیگار را در عرض سه ماه پس از تشخیص ترک کردند، تقریباً 62 درصد بقا داشتند. برای کسانی که به سیگار کشیدن ادامه میدهند، میزان بقا 41 درصد در یک سال پس از تشخیص بود.
همچنین مطالعه کنید : بهترین رژیم غذایی سرطان ریه چیست؟
آیا سرطان ریه کشنده است؟
کشنده بودن یا نبودن سرطان ریه بستگی به مرحله بیماری در زمان تشخیص دارد، یعنی اینکه در زمان تشخیص تومور چقدر پیشرفت کرده است. همانطور که بالاتر گفته شد، طول عمر بیماران در مراحل ابتدایی بسیار بالاتر از مرحله پیشرفته است. متاسفانه از آنجایی که ریهها اندامهای داخلی هستند، نمیتوان آنها را از بیرون بررسی کرد و علائم تنها زمانی رخ میدهد که سرطان پیشرفت کرده است. این امر تشخیص زودهنگام سرطان ریه را بسیار دشوار میکند.
پیشگیری، تشخیص زودرس و درمان بهموقع میتواند باعث شانس بالاتر بهبودی کامل سرطان ریه شود.
هنگامی که بیماری در بدن گسترش مییابد، سرطان ریه متاستاتیک نامیده می شود. در این شرایط سلولهای سرطانی میتوانند به نواحی دیگر بدن گسترش یابند و درمان را نیز بسیار دشوار میکند. از آنجایی که بیشتر موارد سرطان ریه در مرحله متاستاتیک تشخیص داده میشوند، شیمی درمانی سرطان ریه به طور معمول بهترین گزینه درمانی است. متأسفانه شیمی درمانی همیشه مؤثر نیست. برخی از سلولهای سرطانی ریه ذاتاً در برابر شیمی درمانی مقاوم هستند در حالی که برخی دیگر در ابتدا مقاومت میکنند و سپس تکثیر میشوند. فقدان سایر گزینههای درمانی منجر به مرگ و میر میشود.
سرطان ریه چگونه درمان میشود؟
درمانهای سرطان ریه برای از بین بردن سرطان در بدن یا کاهش سرعت رشد آن طراحی شدهاند. درمانها میتوانند سلولهای سرطانی را حذف کنند، به از بین بردن آنها کمک کنند یا از تکثیر آنها جلوگیری کنند یا به سیستم ایمنی آموزش دهند که با آنها مبارزه کند. برخی از درمانها نیز برای کاهش علائم و تسکین درد استفاده میشوند. درمان شما به نوع سرطان ریه، محل ابتلا، میزان انتشار و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد. بهتر است در این زمینه با متخصص آنکولوژیست مشورت نمایید.
منابع :
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل
-
آزمایش و تشخیص سرطان ریه
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ -
آیا سرطان ریه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
۸ بهمن ۱۴۰۱ -
بهترین رژیم غذایی سرطان ریه چیست؟
۲۱ شهریور ۱۴۰۱ -
غربالگری سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
درمان سرطان ریه
۲۵ دی ۱۴۰۰ -
سرطان ریه، علائم، تشخیص و انواع آن
۱۶ آذر ۱۴۰۰ -
درمان تارگت سرطان ریه
۲۰ مهر ۱۴۰۰ -
ایمونوتراپی سرطان ریه
۱۹ مهر ۱۴۰۰ -
پرتو درمانی سرطان ریه
۱۸ مهر ۱۴۰۰ -
جراحی سرطان ریه
۱۷ مهر ۱۴۰۰