علائم سرطان ریه در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات افراد مبتلا به سرطان ریه هیچ کدام از این علائم را ندارند یا ممکن است علت آنها، بیماری دیگری بجز سرطان باشد.
علائم سرطان ریه
این علائم عبارتند از:
- خستگی
- سرفه
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه (اگر تومور به لایه پوشاننده ریه یا سایر قسمتهای مجاور ریهها منتشر شود)
- از دست دادن اشتها
- سرفه خلط دار
- سرفه خونی
- کاهش وزن ناخواسته
- گرفتگی صدا
اگر نگران هستید، لطفاً با پزشک خود صحبت کنید. پزشک علاوه بر سایر سوالات از شما میپرسد که چه مدت و چند بار این علامت(ها) را تجربه کردهاید. این کار به یافتن علت مشکلات شما و رسیدن به تشخیص کمک میکند.
برای بیمارانی که هیچ کدام از علائم سرطان ریه را ندارند، سرطان ممکن است در تصویربرداری به دلایل دیگری مشاهده شود. مثلا در عکسبرداری از قفسه سینه یا اسکن سیتی جهت بررسی بیماری قلبی یافت شود. ابتلای اغلب افراد به سرطان ریه (از نوع NSCLC) هنگامی تشخیص داده میشود که تومور رشد کرده، فضای بیشتری را اشغال کرده و یا باعث ایجاد مشکل در قسمت های مجاور ریهها شده است.
همچنین ممکن است تومور ریه مایعی تولید کند که در ریه یا فضای اطراف ریه جمع شود و یا باعث خروج هوا از ریهها و کلاپس (روی هم خوابیدن) ریه شود. کلاپس ریهها، باعث انسداد جریان هوا و یا اشغال فضای مورد نیاز جهت تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن شده و بنابراین مانع از ورود اکسیژن به ریهها و خروج دی اکسید کربن از آنها میشود.
علائم متاستاز
NSCLC می تواند از طریق فرایندی به نام متاستاز به هر نقطه از بدن پخش شود. سرطان ریه اغلب به غدد لنفاوی، سایر بخشهای ریهها، استخوانها، مغز، کبد و ساختارهایی مجاور کلیهها به نام غدد فوق کلیه پخش میشود. علائم سرطان ریه که ناشی از متاستاز است، شامل موارد زیر است:
- مشکلات تنفسی بیشتر
- درد استخوان
- درد شکم یا کمر
- سردرد
- ضعف
- تشنج
- مشکلات گفتاری
- به ندرت تومور ریه می تواند هورمونهایی ترشح کند که باعث مشکلاتی مانند کاهش سدیم یا افزایش کلسیم خون شوند.
علائمی مانند خستگی، احساس ناخوشی و از دست دادن اشتها لزوماً علائم سرطان ریه متاستاتیک نیستند. به طور کلی، سرطان در هر نقطهای از بدن ممکن است سبب ناخوشی فرد شود. از دست دادن اشتها میتواند سبب کاهش وزن و کاهش توده عضلانی شود. خستگی و ضعف میتوانند سبب افت بیشتر توانایی تنفس فرد شود. علاوه بر این ممکن است کاهش توده عضلانی باعث ضعف بیشتر و کاهش تحرک فرد شود.
در صورت تشخیص سرطان، تسکین علائم همچنان بخش مهمی از مراقبت و درمان سرطان است که به آن «مراقبت تسکینی» یا «مراقبت حمایتی» میگوییم. مراقبت تسکینی اغلب بلافاصله پس از تشخیص آغاز میشود و طی درمان ادامه مییابد. در مورد علائمی که تجربه میکنید (از جمله علائم جدید یا تغییر علائم)، حتماً با تیم درمان خود صحبت کنید.
صفحه بعدی در مورد نحوه تشخیص سرطان ریه است.