علل ایجاد سرطان پروستات
علل ایجاد سرطان پروستات متنوع است و عوامل محیطی و ژنتیکی را شامل میشود. البته ارتباط بسیاری از آنها با سرطان پروستات به طور قطع ثابت نشده است. پزشکان به عللی که احتمال ایجاد یک بیماری را زیاد کند، عوامل خطر یا risk factor میگویند.
عوامل خطر یا علل ایجاد سرطان پروستات
هر چیزی که احتمال ابتلا به سرطان را در فرد افزایش دهد، «عامل خطر» نام دارد. اگرچه این عوامل احتمال سرطان را زیاد میکنند، اما اغلب مستقیماً باعث سرطان نمیشوند. برخی افراد با چند عامل خطر سرطان نمیگیرند. برخی دیگر بدون عامل خطر شناخته شده، مبتلا میشوند. در مورد عوامل خطرِ خود با پزشک صحبت کنید. وی در انتخاب آگاهانهی سبک زندگی و مراقبتهای بهداشتی به شما کمک خواهد کرد.
علل ابتلا به سرطان پروستات (عوامل خطر آن) عبارتند از:
سن
افزایش سن یکی از علل ایجاد سرطان پروستات است. خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن، به ویژه پس از ۵۰ سالگی افزایش مییابد. حدود ۶۰٪ از افراد مبتلا به سرطان پروستات، آقایان ۶۵ سال به بالا هستند. درمان در افراد مسنتر با چالشهایی رو به رو است.
نژاد
سیاه پوستان در ایالات متحده و آفریقایی تبارها بیش از مردان نژادهای دیگر مبتلا به سرطان پروستات میشوند. سیاه پوستان مبتلا به سرطان پروستات بیشتر از سفیدپوستان مبتلا میمیرند.
مناطق جغرافیایی آمریکای شمالی یا اروپای شمالی
سرطان پروستات در آمریکای شمالی و شمال اروپا بیشتر رخ میدهد. همچنین سرطان پروستات در مردم شهرها، به ویژه افراد با فعالیت بدنی کم و رژیم غذایی ناسالم، در حال افزایش است.
بروز سرطان پروستات در نواحی سازمان بهداشت جهانی. طبق این تقسیمبندی ایران در ناحیه مدیترانه شرقی (EMRO) است.
سابقه خانوادگی
به سرطان پروستاتی که در یک خانواده شایعتر است، سرطان پروستات خانوادگی میگویند، و حدود ۲۰٪ از کل سرطانهای پروستات را تشکیل میدهد. سرطان پروستات خانوادگی ناشی از ترکیبی از عوامل است: ژنهای مشترک بین اقوام و عوامل محیطی و سبک زندگی مشترک بین آنها. بنابراین میتوان گفت سابقه خانوادگی یکی از علل ایجاد سرطان پروستات است. اما این علت، خود ناشی از عوامل محیطی و ژنتیکی دیگر است. به سرطان پروستات خانوادگی که ناشی از عوامل زنتیکی باشد، سرطان پروستات ارثی میگوییم.
سرطان پروستات ارثی، نادر است و حدود ۵٪ از کل موارد را شامل میشود. سرطان پروستات ارثی زمانی اتفاق میافتد که تغییرات یا جهشهای ژنی در یک خانواده، از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. اگر سابقه خانوادگی یک شخص شامل هر یک از مشخصات زیر باشد، فرد مشکوک به سرطان پروستات ارثی است:
- بیش از سه نفر از بستگان درجه یک، مبتلا به سرطان پروستات باشند.
- سرطان پروستات در ۳ نسل در یک سمت خانواده (سمت پدری یا سمت مادری) وجود داشته باشد.
- حداقل ۲ نفر از بستگان نزدیک در یک سمت خانواده، قبل از ۵۵ سالگی به سرطان پروستات مبتلا شده باشند. مانند پدر، برادر، پسر، پدربزرگ، عمو و دایی، خواهرزاده و برادرزاده.
اگر یکی از بستگان درجه یک شخصی (به معنای پدر، برادر یا پسر)، مبتلا به سرطان پروستات باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در او ۲ تا ۳ برابر بیشتر از حالت عادی است. این احتمال با افزایش تعداد بستگانِ مبتلا، بیشتر هم میشود.
تغییرات ژنتیکی عامل سرطان پروستات
- سندرم سرطان پستان و تخمدان ارثی (HBOC): HBOC با جهش ژنی و توارثِ ژنهای ترمیم کنندهی DNA در BRCA1 و BRCA2 مرتبط است. BRCA مخفف “BReast CAncer” (سرطان پستان) است. HBOC معمولاً با افزایش خطر سرطان پستان و سرطان تخمدان در زنان همراه است. همچنین در HBOC، خطر ابتلا به سرطان پستان پیشرفته و شکل تهاجمیتر سرطان پروستات افزایش پیدا میکند. تصور میشود جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2 درصد کمی از سرطانهای ارثی پروستات را ایجاد میکند.
کسانی که در ژنهای BRCA1 یا BRCA2 خود جهش دارند، باید غربالگری سرطان پروستات را در سنین پایینتر شروع کنند. ممکن است آزمایش ژنتیک، فقط برای خانوادههای مبتلا به سرطان پروستات که ممکن است دارای HBOC نیز باشند مناسب باشد. اگر با توجه به سابقه خانوادگی خود نگران این موضوع هستید، لطفاً برای کسب اطلاعات بیشتر با یک مشاور ژنتیک یا پزشک صحبت کنید.
- سایر تغییرات ژنتیکی: ژنهای دیگری که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند شامل: HPC1 ، HPC2 ، HPCX ، CAPB ، ATM، FANCA، HOXB13 و ژنهای ترمیمی است. با این حال هیچ یک از آنها، به طور مستقیم باعث سرطان پروستات نمیشود یا مخصوص ایجاد این بیماری نیستند. تحقیقاتی برای شناسایی ژنهای مرتبط با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات، در حال انجام است. محققان دائماً در مورد چگونگی تاثیر تغییرات ژنتیکی خاص، در ایجاد سرطان پروستات مطالعه میکنند. در حال حاضر، هیچ آزمایش ژنتیکی برای تعیین میزان احتمال ابتلا به سرطان پروستات وجود ندارد.
قرار گرفتن در معرض عامل نارنجی
وزارت امور کهنه سربازان ایالات متحده (VA)، عامل نارنجی را یکی از علل ایجاد سرطان میداند. ماده نارنجی مادهای شیمیایی است که در جنگ ویتنام استفاده میشد.
عادتهای غذایی
هنوز هیچ تحقیقاتی ثابت نکرده است که تغذیه میتواند مستقیماً باعث ایجاد یا جلوگیری از سرطان پروستات شود. اما ممکن است ارتباطی وجود داشته باشد. مثلا، چاقی با بسیاری از سرطانها، از جمله سرطان پروستات مرتبط است. برای جلوگیری از افزایش وزن نیز رژیم غذایی سالم توصیه میشود. به “تغییرات رژیم غذایی” در زیر مراجعه کنید.
مصرف سیگار
مصرف سیگار با افزایش متوسط احتمال سرطان پروستات همراه است. به علاوه، هر چه مصرف سیگار بیشتر باشد، احتمال سرطان پروستات هم افزایش مییابد (مقاله علمی مرجع).
میزان مصرف سیگار با واحد «پاکت-سال» یا «pack-years» بیان میشود. اگر فردی ۳۰ سال روزی دو پاکت سیگار بکشد، ۶۰ «پاکت-سال» سیگار مصرف کرده است.
کمبود ویتامین دی
اکثر ایرانیها سطح ویتامین دی پایینی دارند. این موضوع در خانمها شایعتر است.
ویتامین دی از چند راه جذب یا در بدن تولید میشود:
- قرار گرفتن در معرض آفتاب
- مصرف غذاهای غنی از ویتامین دی، مانند انواعی از ماهیها، میگو، زرده تخم مرغ، قارچها و شیر غنی شده با ویتامین دی.
ویتامین دی بدن را در مقابل انواعی از بیماریها، از جمله بعضی سرطانها، محافظت میکند. در صورتی که سطح ویتامین دی بدنتان کم است، استفاده از مکمل ویتامین دی تحت نظر پزشک توصیه میشود. در واقع مکمل ویتامین دی جزء معدود مکملهایی است که شاید بتوان مصرف آن را برای اکثر مردم توصیه کرد.
کمی رابطه جنسی
دو مطالعه نشان دادند که مردانی که میزانی بیشتر انزال دارند، به احتمال کمتری سرطان پروستات میگیرند. البته در این مطالعات انزال میتوانست با یا بدون رابطه جنسی باشد. توجه کنید که این نتایج هنوز قطعی و نهایی نیستند.
پیشگیری از سرطان پروستات
عوامل مختلف، باعث ایجاد انواع متفاوتی از سرطانها میشوند. محققان همچنان به بررسی عوامل موثر در سرطان پروستات و راههای پیشگیری از آن ادامه میدهند. روش اثباتشدهای برای پیشگیری قطعی از سرطان پروستات وجود ندارد. اما شاید بتوانید احتمال ابتلا به آن را کاهش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد احتمالِ ابتلای خود به سرطان، با تیم درمانی صحبت کنید.
پیشگیری شیمیایی یا دارویی
دستهای از داروها به نام مهاركنندههای ۵-آلفا ردوكتاز (5-ARIs) اغلب برای درمان بزرگی خوشخیم پروستات (BPH) استفاده میشود. این دسته شامل دو داروی زیر است:
- فیناستراید
- دوتاستراید
همچنین ممکن است این داروها خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند. یک مطالعه بالینی در گذشته نشان داده بود که مهاركنندهی ۵-آلفا ردوكتاز، موجب ایجاد سرطان پروستات تهاجمیتر میشود. اما بررسیهای دقیقتر این موضوع را رد کردند.
نتایج نشان میدهد که مصرف فیناستراید خطر مرگ را برای مبتلایان به سرطان پروستات کاهش نمیدهد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) این داروها را برای پیشگیری از سرطان پروستات تأیید نکرده است. با این حال، این دو دارو برای درمان علائم دستگاه ادراری تحتانی که ناشی از BPH است، توسط FDA تأیید شده است.
تصمیم گیری برای دریافت مهارکننده ۵ آلفا ردوکتاز برای هر شخص متفاوت است. اگر قصد مصرف این داروها را دارید، باید در مورد فواید و عوارض جانبی آن با پزشک خود صحبت کند.
تغییرات رژیم غذایی
در حال حاضر اطلاعات کافی و واضحی دربارهی رژیم غذایی و نقش دقیق آن در سرطان پروستات وجود ندارد. ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات لازم باشد که تغییرات رژیم غذایی چندین سال زودتر شروع شود. گرچه معلوم نیست تغذیه یکی از علل ایجاد سرطان پروستات باشد، ولی توجه به نکات زیر توصیه میشود.
موارد زیر خلاصهای از تحقیقات حال حاضر را نشان می دهد:
- برخی مطالعات مطرح میکنند که مصرف منظم غذاهای پرچرب، به ویژه چربیهای حیوانی، با افزایش ابتلا به سرطان پروستات همراه است. بنابراین کاهش مصرف چربی ممکن است در کاهش سرطان پروستات نقش داشته باشد. با این حال، هنوز هیچ یک از مطالعات آیندهنگر بصورت قطعی این موضوع را ثابت نکرده است. مطالعات آیندهنگر، افرادی که رژیم غذایی پرچرب یا کمچرب دارند را تحت نظر میگیرد و میزان بروز سرطان پروستات در هر گروه را اندازهگیری مینماید.
- رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوهها و حبوبات مانند لوبیا و نخود فرنگی، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. اما مشخص نیست که کدام عناصر غذایی مستقیماً مسئول آن هستند. اگرچه مشخص شده که لیکوپن (ماده مغذی موجود در گوجه فرنگی و سایر سبزیجات)، با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات در ارتباط است، اما دادهها ارتباط بین لیکوپن و پیشگیری از سرطان را ثابت نکردهاند.
- بعضی مطالعات نشان دادهاند که مصرف سویا ممکن است سطح PSA را کاهش دهد. همچنین چای سبز ممکن است احتمال سرطان پروستات را کم کند.
- گوشت سوخته، مثلا به علت سرخ کردن بیش از حد هم شاید عامل سرطان پروستات باشد. بنابراین پرهیز از مصرف گوشت سوخته ممکن است به کاهش احتمال سرطان پروستات کمک کند.
- در حال حاضر هیچ ویتامین، ماده معدنی یا مکمل خاصی در آزمایشهای بالینی برای جلوگیری از سرطان پروستات پیدا نشده است. قبل از مصرف هرگونه مکمل به منظور جلوگیری از سرطان پروستات، با پزشک خود مشورت کنید.
- تغییرات خاص در رفتارهای غذایی بعد از ابتلا، ممکن است رشد سرطان پروستات را آهسته یا متوقف نکند. اما شاید برای تأثیرگذاری، لازم باشد چنین تغییراتی زودتر و قبل از ابتلا انجام شود.
حفظ وزن طبیعی
چاقی میتواند یکی از عوامل ایجاد سرطان پروستات تهاجمیتر باشد. به طور کل، کاهش وزن و حفظ وزن طبیعی با افزایش سن، میتواند احتمال سرطان پروستات و بسیاری از بیماریهای دیگر را کم کند.
ورزش منظم
ورزش میتواند در حفظ وزن طبیعی به شما کمک کند. همچنین ورزش میتواند التهاب را کاهش داده و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود دهد. بنابراین در پیشگیری از بسیاری از بیماریها، از جمله سرطان، نقش دارد.
ترک مصرف سیگار
همانطور که در بالا گفته شد، سیگار یکی از علل ابتلا به سرطان پروستات است. البته ترک سیگار مزایای سلامتی متعددی دارد و کاهش احتمال سرطان پروستات فقط یکی از آنهاست.
سایر
افزایش مصرف ویتامین دی و داشتن انزال بیشتر نیز ممکن است احتمال سرطان پروستات را کم کنند. بخش بعدی غربالگری سرطان پروستات است. این بخش توضیح میدهد که چگونه ممکن است آزمایشها، سرطان را قبل از بروز علائم یا نشانهها پیدا کنند.
علت ایجاد سرطان پروستات چیست؟
علل ایجاد سرطان پروستات متنوع است و عوامل محیطی و ژنتیکی را شامل میشود. البته ارتباط بسیاری از آنها با سرطان پروستات به طور قطع ثابت نشده است. پزشکان به عللی که احتمال ایجاد یک بیماری را زیاد کند، عوامل خطر یا risk factor میگویند.
تاثیر تغییرات رژیم غذایی بر ایجاد سرطان پروستات چیست؟
در حال حاضر اطلاعات کافی و واضحی دربارهی رژیم غذایی و نقش دقیق آن در سرطان پروستات وجود ندارد. ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات لازم باشد که تغییرات رژیم غذایی چندین سال زودتر شروع شود. گرچه معلوم نیست تغذیه یکی از علل ایجاد سرطان پروستات باشد، ولی توجه به نکات زیر توصیه می شود.
- اصول پایهای سرطان12
- انواع درمان2
- انواع سرطان1
- بلاگ8
- پس از سرطان10
- پیشگیری و غربالگری4
- تشخیص سرطان24
- تغذیه بیماران سرطانی4
- تومور مغزی2
- خدمات دکتر5
- داروها5
- درمان سرطان13
- رابطه با جنس مخالف6
- زندگی سالم4
- سرطان استخوان1
- سرطان بیضه1
- سرطان پانکراس1
- سرطان پروستات21
- سرطان پوست2
- سرطان پیشرفته3
- سرطان تخمدان2
- سرطان تیروئید6
- سرطان حنجره5
- سرطان خون10
- سرطان دهان2
- سرطان دهانه رحم1
- سرطان رحم14
- سرطان روده بزرگ7
- سرطان روده کوچک1
- سرطان ریه13
- سرطان سینه20
- سرطان کبد1
- سرطان کیسه صفرا1
- سرطان مری11
- سرطان معده15
- سرطان واژن1
- علائم سرطان1
- عوارض سرطان1
- عوامل خطر5
- کلیات سرطان2
- کنار آمدن با سرطان10
- کودکان1
- مدیریت احساسات1
- نوجوانان و جوانان1
-
ایمونوتراپی چگونه انجام میشود؟
۲۵ بهمن ۱۴۰۱ -
خودآزمایی سرطان سینه در منزل
۲۴ بهمن ۱۴۰۱ -
چگونه سرطان را شکست دهیم ؟
۲۳ بهمن ۱۴۰۱ -
شیمی درمانی بهتر است یا پرتو درمانی؟
۲۰ بهمن ۱۴۰۱ -
آیا سرطان رحم باعث نازایی می شود؟
۱۹ بهمن ۱۴۰۱ -
تغذیه در شیمی درمانی
۹ بهمن ۱۴۰۱ -
آیا سرطان ریه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان ریه
۸ بهمن ۱۴۰۱ -
تفاوت هموروئید ( بواسیر ) و سرطان روده
۱ بهمن ۱۴۰۱ -
سرطان رحم و رابطه زناشویی
۲۹ دی ۱۴۰۱ -
آیا سرطان معده درمان دارد؟
۲۸ دی ۱۴۰۱