درصد موفقیت پرتودرمانی
بلاگ

درصد موفقیت پرتو درمانی

تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ آخرین بروز رسانی مقاله: 24 مرداد 1403 26 بازدید 0 نظر

درصد موفقیت پرتودرمانی چقدر است؟ پاسخ این سوال یکی از موضوعات مهمی است که بسیاری از افراد درخصوص آن، به ‌دنبال کسب اطلاعات بیشتر هستند. پرتو‌درمانی که با نام رادیوتراپی نیز شناخته می‌شود؛ یکی از موثرترین روش‌های درمان سرطان است که استفاده‌های دیگری نیز دارد.

در حال حاضر با کمک پرتو درمانی می‌توان سرطان را کنترل کرده و تا حد زیادی علائم آزاردهنده و خطرناک آن را کاهش داد. بسیاری از بیمارانی که به ‌تازگی به سرطان مبتلا شده‌اند، تمایل دارند بدانند آیا با کمک پرتو درمانی می‌توانند درمان شوند و آیا با این روش علائم سرطان کنترل می‌شود یا خیر؟ در این مقاله قصد داریم در مورد درصد موفقیت استفاده از پرتو درمانی صحبت کنیم.

معرفی پرتو درمانی به زبان ساده

قبل از اینکه بخواهیم در مورد درصد موفقیت پرتو درمانی صحبت کنیم، بهتر است بدانید اصلاً پرتو درمانی چیست؟ پرتو درمانی را می‌توانیم یک روش متمرکز و هدفمند معرفی کنیم که می‌تواند به آسانی و با کمک پرتوهای ایکس، سلول‌های سرطانی را از بین ببرد.

این پرتوها می‌توانند سرطان را در قسمت‌های مختلف بدن کنترل کرده و به‌ دلیل تمرکز بالا سبب شده تا سلول‌های سرطانی نتوانند وارد بدن شوند و قبل از اینکه به اندام‌ها و بافت‌های بزرگ آسیب بزنند، آن‌ها را از بین می‌برد.

پرتو درمانی به‌عنوان یک درمان مکمل موثر و عالی جهت تضمین جراحی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد که می‌توان قبل یا بعد از جراحی از آن استفاده کرد. اکثر پزشکان به کمک استفاده از این روش توانسته‌اند شرایط بیمار را در وضعیت مطلوبی قرار دهند.

در نظر داشته باشید در صورتی که سرطان بیش از اندازه پیشرفت کرده باشد، نمی‌توان از پرتو درمانی استفاده کرد و فقط برای مراحل اولیه جوابگو است. علاوه‌بر این، جهت کاهش درد و مشکلات به وجود آمده از سرطان مثل خونریزی می‌توان از آن استفاده کرد.

پرتو درمانی چگونه انجام می‌شود؟

روش انجام پرتودرمانی

برای اینکه درصد موفقیت پرتو درمانی افزایش پیدا کند، پزشک به‌ دقت اقدام به طرح ریزی کرده تا از وجود توده سرطانی مطمئن شود. به این منظور:

  1. در ابتدا از بیمار تصویر برداری می‌شود تا توده سرطانی مشخص گردد.
  2. معمولاً پس از سی تی اسکن یک لکه ریز، اما همیشگی روی پوست باقی می‌ماند تا در هر جلسه پرتودرمانی مکان دقیق توده مشخص باشد.
  3. در مرحله بعد فرد بیمار باید برای پرتو درمانی به‌صورت روزانه یا چند هفته یکبار به کلینیک مراجعه کند.
  4. در جلسات پرتو درمانی با کمک اشعه ایکس می‌توان از فعالیت‌های سلول‌های سرطانی جلوگیری کرده و در نتیجه آن‌ها را از بین برد. این کار باعث می‌شود تا آن‌ها نتوانند گسترش پیدا کنند و وارد سلول‌ها یا بافت‌های اصلی بدن شوند.
  5. در اکثر مواقع نیاز است تا پرتو درمانی ۵ روز در هفته انجام شود، اما به ندرت ممکن است برنامه درمان متفاوت باشد.
  6. در نهایت توصیه می‌شود در طول جلسات مراقبت‌های بعد از پرتودرمانی را جدی بگیرید تا عوارض پرتودرمانی تاثیر کمتری بر زندگی شما بگذارد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نکات قبل از پرتودرمانی را مطالعه کنید تا نسبت به درمان آمادگی بیشتری داشته باشید.

درصد موفقیت پرتو درمانی چقدر است؟

در حال انجام پرتودرمانی

درصد موفقیت پرتو درمانی بسته به ‌مرحله و نوع سرطان می‌تواند متفاوت باشد. در برخی موارد هنگامی که بیمار در مراحل اولیه بیماری قرار دارد، پرتو درمانی باعث حذف کامل تومور و کنترل طولانی مدت بیماری می‌شود.

به‌عبارتی برای این بیماران تاثیر پرتو درمانی ممکن است همیشگی باشد. با این حال برای برخی بیماران پرتودرمانی جواب نمی‌دهد و این افراد نیاز به عمل جراحی یا استفاده از روش‌های دیگر را دارند.

طبق یک تحقیق کلی پرتو درمانی تا ۷۵ درصد می‌تواند باعث از بین رفتن سلول‌های سرطانی شود؛ به‌عبارت دیگر، با کمک این روش می‌توان بعضی از تومورها را از بین برد. گاهی مواقع بعضی از تومورهای بدخیم مقاومت زیادی در برابر پرتو درمانی نشان می‌دهند و نمی‌توان نتایج مثبتی از آن‌ها دریافت کرد.

با این‌حال در بیشتر مواقع پرتو درمانی می‌تواند به تنهایی یا به‌ همراه روش‌های دیگر باعث کنترل یا ریشه کن شدن سرطان گردد. در حال حاضر پیشرفت‌های فراوانی در ‌تکنیک‌های پرتو درمانی ایجاد شده که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • پرتودرمانی استریوتاکتیک (SBRT)
  • پرتودرمانی با شدت متغیر (IMRT)

استفاده از این دو روش می‌تواند نقش مهمی در بهبود نتایج داشته باشد و در چند سال اخیر توانسته است بسیاری از بیماری‌های سرطان را درمان کند.

درصد موفقیت پرتودرمانی بیشتر است یا عمل جراحی؟

درصد موفقیت پرتودرمانی

ممکن است بسیاری از افراد این سوال را بپرسند که درصد موفقیت پرتو درمانی بیشتر است یا عمل جراحی؟ پاسخ این سوال به موارد زیر بستگی دارد:

  1. نوع سرطان و میزان پیشرفت آن
  2. محل سرطان
  3. وضعیت بیمار

همچنین گاهی مواقع پرتو درمانی باعث کم شدن حجم تومور و کنترل رشد سلول‌های سرطانی می‌شود. از طرف دیگر جراحی باعث حذف برخی از سرطان‌ها مانند تومورهای بزرگ و بدخیم شده می‌شود.

با عمل جراحی می‌توان اقدام به برداشتن یا تخریب تومور کرد. طبق تحقیقات انجام شده، انجام پرتو درمانی و رادیوتراپی به‌صورت پیشرفته می‌تواند نقش مهمی در پیشگیری از پخش شدن بیماری در بدن داشته باشد.

با این حال برای اینکه بدانید پرتو درمانی بهتر است یا عمل جراحی؟ باید با پزشک مشورت کرده تا او شما را راهنمایی کند.

آیا امکان انجام همزمان پرتو درمانی و شیمی‌درمانی برای افزایش درصد موفقیت درمان بیماری وجود دارد؟

بله، در بعضی از سرطان‌ها امکان انجام همزمان شیمی درمانی و پرتودرمانی وجود دارد و این کار به ‌عنوان درمان ترکیبی شناخته می‌شود. به منظور افزایش نتایج درمان و بهبود سریع‌تر بیماران، تراپی ترکیبی می‌تواند یک گزینه مناسب محسوب شود.

برای رسیدن به پاسخ این سوال که آیا درمان ترکیبی برای همه بیماران مناسب است؟ باید بگوییم که پاسخ این سوال می‌تواند به موارد زیر بستگی داشته باشد:

  • مرحله بیماری
  • نوع سرطان
  • تحمل بدن
  • ویژگی‌های فردی بیمار

در حالت کلی درمان ترکیبی می‌تواند باعث کاهش حجم تومور، بهبود بقایای بیمار و کاهش شیوع بیماری شود؛ پس در بعضی انواع سرطان ممکن است پزشک به منظور افزایش درصد موفقیت، پرتو درمانی و شیمی‌درمانی را به‌صورت همزمان برای شما تجویز کند.

درمان همزمان با رادیوتراپی و شیمی درمانی را «کمورادیوتراپی» نیز می‌نامیم. اضافه کردن شیمی‌درمانی به پرتودرمانی، برای حساس کردن سلول‌های سرطانی به پرتو و در نتیجه افزایش تاثیر پرتودرمانی انجام می‌شود.

البته بهتر است بدانید ترکیب کردن روش‌های مختلف قطعا باید تحت نظر انکلوژیست و با موافقت او انجام گیرد تا بتواند نقش بیشتری در تخریب تومورها و بهبود سریعتر بیماران سرطانی داشته باشد.

سخن پایانی

در این مقاله برای شما در مورد درصد موفقیت پرتو درمانی صحبت کردیم. توجه داشته باشید یکی از ساده‌ترین و موثرترین راه‌ها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و متوقف کردن فعالیت آن‌ها استفاده از این روش است.

برای اینکه نتیجه دلخواه را در کمترین زمان دریافت کرده و بتوانید هرچه سریع‌تر بهبود یابید، توصیه می‌کنیم پرتو درمانی را زیر نظر یک پزشک متخصص و بهترین مرکز رادیوتراپی انجام دهید؛ زیرا داشتن تجربه کار و سابقه در این مسیر اهمیت فراوانی دارد.

همچنین به شما در درمان سریع‌تر و کنترل کردن علائم آزاردهنده بیماری از جمله دردهای مختلف کمک شایانی می‌کند. توصیه می‌کنیم تمامی جلسات پرتو درمانی که پزشک برای شما تجویز می‌کند را انجام داده تا تاثیر آن را در کوتاه‌ترین زمان مشاهده کنید.

profile
نویسنده :

دکتر بــرنا فــرازمـند

متخصص رادیوتراپی و انکولوژی

«تصمیم‌گیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیق‌ترین و به‌روز‌ترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک می‌کنیم بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *