متخصص ایمونوتراپی
فهرست مطالب
دکتر متخصص ایمونوتراپی کیست؟
ایمونوتراپی یکی از روشهای نوین درمان است که شایعترین نوع آن، ایمونوتراپی با دارو است. رشته تخصصی جداگانهای برای «تخصص ایمونوتراپی» وجود ندارد، و این درمان توسط همان متخصصینی که درمان دارویی سرطان انجام میدهند صورت میگیرد. بنابراین متخصص ایمونوتراپی میتواند متخصص رادیوتراپی-انکولوژی یا هماتولوژی-انکولوژی باشد.
متخصص ایمونوتراپی چه اقداماتی انجام میدهد؟
متخصص ایمونوتراپی با آشنایی با بهترین داروی ایمونوتراپی برای هر شرایط، دوز مناسب و فواصل درمانی را تعیین میکند و ضمن بررسی پاسخ به درمان، عوارض داروها را مدیریت و کنترل میکند.
ویژگیهای بهترین متخصص ایمونوتراپی
بهترین متخصص ایمونوتراپی باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
۱. آشنایی با آخرین گایدلاینها و مقالات ایمونوتراپی
پیشرفت داروهای ایمونوتراپی در طی سالهای اخیر بسیار سریع و گاهی برقآسا بوده است. هفتههایی بوده که چندین دارو برای چند بیماری مختلف تاییدیه گرفتهاند. بنابراین بهترین متخصص ایمونوتراپی باید به صورت منظم به بررسی و مطالعه این مقالات بپردازد و حتی حین درمان مجددا مطالعات و گایدلاینهای جدید را مرور کند تا در صورت نیاز درمان را بر اساس آن تنظیم کند.
۲. انتخاب بیمار مناسب برای درمان
همه بیماران شرایط دریافت ایمونوتراپی را ندارند و از آن سود نمیبرند. در صورتی که تومور بیمار یا خود وی شرایط خاصی را نداشته باشد از ایمونوتراپی سود نخواهد برد. متخصص ایمونوتراپی باید تستهای مورد نیاز برای یافتن این بیماران را درخواست کرده و آنها را به درستی تجزیه و تحلیل کند تا بیماران مناسب را برای این درمان انتخاب کند.
۳. آشنایی و توضیح مزایا و معایب ایمونوتراپی
هیچ درمانی سود صددرصد ندارد و همه داروها و درمانها دارای عوارضی هستند. بنابراین پزشک ایمونوتراپی باید با میزان سود و ضرر این درمان آشنایی داشته باشد و در صورت نیاز آن را به بیمار و همراهانش نیز توضیح دهد.
شاید بزرگترین مشکل ایمونوتراپی در ایران برای بیمارانی که کاندیدای درمان با آن هستند، بحث هزینه آن باشد. متاسفانه هزینه چند ده میلیون تومانی در هر ماه و عدم پوشش بیمههای پایه، این درمان را مخصوص قشر خاصی از هموطنانمان کرده است. در این شرایط، اهمیت فایده درمان (بر اساس تعداد ماهی که طول عمر بیمار را افزایش میدهد) اهمیت دوچندان پیدا میکند، چرا که بسیاری از مردم کشورمان برای خرید آن متحمل فشارهای اقتصادی سنگینی خواهند شد.
۴. آشنایی با نحوه مدیریت و کنترل عوارض
عوارض جانبی رایج ایمونوتراپی با عوارض شیمی درمانی و هورموندرمانی تفاوتهایی دارد. نحوه کنترل این عوارض نیز با داروهای مرسوم قبلی متفاوت است و طی دهه اخیر تکامل پیدا کرده و در چندین سال اخیر چندین راهنما و کتابچه در مورد نحوه کنترل عوارض ایمونوتراپی به طور اختصاصی منتشر شده است. با توجه به جدید بودن نسبی ایمونوتراپی نسبت به شیمی درمانی و پرتودرمانی، اکثر پزشکان مخصوصا پزشکان قدیمیتر در دوران تحصیل خود با نحوه کنترل عوارض ایمونوتراپی به طور اختصاصی آشنا نشدهاند. بهترین دکتر ایمونوتراپی باید با مطالعه مقالات روز دنیا از نحوه کنترل عوارض آگاهی داشته باشد.
۵. سایر ویژگیهای دکتر ایمونوتراپی
جدا از این ویژگیهای اختصاصی متخصص ایمونوتراپی، دکتر ایمونوتراپی مشخصههای مورد نیاز برای همه درمانگران سرطان را نیز داشته باشد. به عنوان مثال، پزشک باید صبور باشد و روی باز و انرژی بالا برخورد کند، سایر گزینههای درمانی را در نظر بگیرد و در صورت نیاز توضیح بدهد و منابع آموزشی مناسب در اختیار بیمار قرار دهد.
همچنین یک متخصص خوب باید تیم درمانی خوبی در اختیار داشته باشد. اهمیت تیم پرستاری کارآمد، بسیار زیاد است.
در نهایت اینکه حتی بهترین متخصص ایمونوتراپی دنیا هم اگر وقت کافی برای بیمار نگذارد و متوجه نظرات وی نشود یا بیمار را در ساعات خستگی خود ویزیت کند، احتمال خطای وی بالا میرود. سعی کنید قبل از ویزیت، توضیحات، سوالات و مشکلات خود را یادداشت کنید تا بتوانید در کمترین زمان ممکن آن را به پزشک توضیح بدهید.
چگونه یک متخصص ایمونوتراپی خوب پیدا کنیم؟
در صورتی که مشکلی با هزینه ایمونوتراپی نداشته باشید، قدم بعدی شما یافتن یک متخصص ایمونوتراپی با علم و تجربه کافی است. برای این کار میتوانید از بیماران دیگری که تحت ایمونوتراپی قرار گرفتهاند سوال کنید، در اینترنت جستوجو کنید، یا از پزشکان معتمد (مثلا جراح خود) بپرسید. توجه کنید که یک پزشک ممکن است در زمینه یک بیماری خاص تجربه بیشتری نسبت به سایر بیماریها داشته باشد.
انتخاب یک فرد به عنوان بهترین متخصص ایمونوتراپی در تهران و یا بهترین متخصص ایمونوتراپی زنجان، بسیار دشوار است (اگر نگوییم غیر ممکن). در این مسیر حتما با چشم باز و اطلاعات کافی تصمیمگیری کنید. میتوانید قبل از انتخاب پزشک ایمونوتراپی، از دو یا چند متخصص مشاوره بگیرید و بر اساس دیدههای خود انتخاب کنید. فقط توجه کنید که مشاوره بیش از حد و شک و تعلل، موجب تاخیر درمان یا تعویض مکرر پزشک و بیاعتمادی به آنها نشود.
توصیههای پزشکی در زمان ایمونوتراپی
همانطور که گفتیم، ایمونوتراپی هم مانند سایر درمانها دارای عوارض جانبی است. بنابراین مهم است که برای مواجهه با این عوارض آمادگی داشته باشید و بدانید در زمان ایجاد آنها چه کنید. همچنین باید بدانید برای پیشگیری از آنها چه کارهایی میتوانید انجام دهید. علائم گوارشی، خستگی، سردرد، سرفه، خارش و علائم پوستی و نیز واکنشهای محل تزریق شایعترین عوارض ایمونوتراپی هستند. برای پیشگیری و کنترل این موارد، توصیههای زیر را جدی بگیرید:
غذاهای سالم بخورید
تغذیه سالم برای همه افراد مهم است. اما اگر شما درمان ایمونوتراپی دریافت میکنید، باید توجه بیشتری به تغذیه سالمتان داشته باشید.
چند توصیه برای داشتن تغذیه سالم عبارتند از موارد زیر:
- روزانه حداقل دو و نیم پیمانه میوه و سبزیجات مصرف کنید.
- مصرف غذاهایی با چربی زیاد از جمله آنهایی که منابع حیوانی دارند را محدود کنید.
- چند میان وعده با پروتئین زیاد از جمله ماست کم چرب یا سوپهای مقوی مصرف کنید.
- از غذاهای شور دوری کنید.
کنارآمدن با حس خستگی
بیشتر افرادی که ایمونوتراپی میشوند، احساس خستگی دارند. برای اینکه کمتر احساس خستگی داشته باشید، از موارد زیر کمک بگیرید:
- غذاهای سالم مصرف کنید تا مقوی بمانید و وزنتان حفظ شود.
- به اندازه کافی استراحت کنید (اما نه بیش از حد!).
- زمانی که به کمک نیاز دارید، با تیم درمانیتان، دوستان و خانوادهتان صحبت کنید.
سعی کنید فعال بمانید!
- زمانی که ایمونوتراپی میشوید ممکن است در بهترین حالت خودتان نباشید، اما ورزش کردن به کم کردن برخی از علائمتان از جمله خستگی و حالت تهوع کمک میکند.
قبل از شروع کردن هر نوعی از ورزش، با تیم درمانی و متخصص ایمونوتراپی خود مشورت کنید. - با تیم درمانیتان درباره اهدافتان صحبت کنید.
- ورزش کردن را با فعالیتهای سبکی مثل راه رفتن شروع کنید، مخصوصا اگر مدتی است که فعالیت نداشتهاید.
- دورههای کوتاه ورزش را انجام دهید و بیشتر استراحت کنید و آب زیادی بنوشید.
- حرکاتی که دوست دارید را انجام دهید و از آنها لذت ببرید.
- یادتان باشد همیشه قبل از انجام دادن روتینهای جدید ورزشی و تغییرات در آنها با تیم درمانی و متخصص ایمونوتراپی خود صحبت کنید.
اگر احساس خاصی دارید با متخصص ایمونوتراپی خود صحبت کنید
اگر حس و حالتان تغییر کرده، مهم است که در این مورد با متخصص ایمونوتراپیتان صحبت کنید.
- اگر عوارض جانبی ایمونوتراپی شما را آزار میدهند یا از بین نمیروند، با پزشکتان صحبت کنید.
- درمان سریع، ممکن است از بدتر شدن این عوارض جلوگیری کند.
به علائم اسهال و حالت تهوع توجه کنید
اگر اسهال خفیف دارید موارد زیر را انجام دهید:
- دوری از کافئین، الکل، لبنیات، چربی، فیبر، آب پرتقال و آلو و غذاهای تند
- نوشیدن میزان زیادی آب و مایعات شفاف و خوردن وعدههای کوچک و مرتب
- از تیم درمانیتان درباره راهنماییهای بیشتری در زمینه درمان اسهال بپرسید.
اگر حالت تهوع دارید، موارد زیر را انجام دهید:
- به جای ۳ وعده بزرگ غذایی در روز، روزی ۶ تا ۸ میان وعده بخورید.
- غذاهای خشکی مثل بیسکوییت مصرف کنید.
- از غذاهای تند و چرب و شیرین خودداری کنید.
- مرتبا مایعات شفاف مصرف کنید.
- از تیم درمانیتان درباره راههای کنترل کردن حالت تهوعتان سوال کنید.
خدمات مشاوره آنلاین دکتر فرازمند، متخصص ایمونوتراپی
شما برای دریافت مشاوره آنلاین ایمونوتراپی توسط دکتر فرازمند میتوانید از لینک قرار داده شده در سایت استفاده کنید. دکتر برنا فرازمند، متخصص رادیوتراپی و انکولوژی، ضمن آشنایی با آخرین و بهترین درمانهای سرطان در جهان و ایران، با در نظر گرفتن شرایط بیمار، مناسبترین گزینههای درمانی را برای وی انتخاب و تجویز میکند.
توجه فرمایید در صورتی که تحت درمان دارویی توسط پزشک دیگری هستید، شروع درمان تحت نظر دکتر فرازمند فقط با رضایت پزشک قبل و ارائه مدارک تشخیصی و درمانی (به طور کامل) امکانپذیر خواهد بود.
دکتر بــرنا فــرازمـند
متخصص رادیوتراپی و انکولوژی
«تصمیمگیری آگاهانه» حق اساسی هر فرد است. ما در سایت drfarazmand.com با ارائه دقیقترین و بهروزترین اطلاعات در مورد انواع سرطان و پاسخ به سوالات شما، کمک میکنیم بهترین انتخابها را داشته باشید
-
انواع سرطان
مشاهده کامل
- تومور مغزی
- سرطان استخوان
- سرطان بیضه
- سرطان پانکراس
- سرطان پروستات
- سرطان پوست
- سرطان تخمدان
- سرطان تیروئید
- سرطان حنجره
- سرطان خون
- سرطان دهان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان رحم
- سرطان روده بزرگ
- سرطان روده کوچک
- سرطان ریه
- سرطان سینه
- سرطان طحال
- سرطان کبد
- سرطان کلیه
- سرطان کیسه صفرا
- سرطان مثانه
- سرطان مری
- سرطان معده
- سرطان واژن
- پس از سرطان مشاهده کامل
- پیشگیری و غربالگری مشاهده کامل
- خدمات دکتر مشاهده کامل
- کلیات سرطان مشاهده کامل
- کنار آمدن با سرطان مشاهده کامل
سارا
سلام چطور باید مشاوره را انجام بدم و چه مدارکی لازم است
Dr Farazmand
سلام و احترام برای مشاوره میتوانید از لینک مشاوره آنلاین قرار داده شده در سایت استفاده کنید. نیاز است مدارک اقدامات تشخیصی و درمانی و نیز شرح حال کاملی از سیر بیماری و اقدامات انجام شده همراه با تاریخ انجام آنها آورده شود، مثلا پاتولوژی، تصویربرداریها، نمونهبرداریها، جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی و ...